5. 11. 2021

ČEZ Prodej umožní odběratelům v DPI platit nižší zálohy v listopadu a prosinci, průměrná záloha na běžných sazbách může být 850 Kč

ČEZ Prodej vyhoví požadavkům státu a umožní snížit lidem zálohy první dva měsíce v režimu dodavatele poslední instance (DPI). V listopadu tak budou moct lidé zaplatit 50 % původní zálohy a v prosinci 60 %. Průměrná záloha na nejběžnějších sazbách jako D02 byla stanovena v režimu DPI původně na 1 700 korun. Tomu by v listopadu odpovídalo 850 korun a v prosinci cca 1000 korun. Zákazníkům, kterým to ale situace umožňuje, doporučujeme platit zálohy i nadále v plné výši, aby předešli případnému nedoplatku ve vyúčtování.

Vstřícný krok má zamezit tíživým sociálním dopadům na stovky tisíc domácností, které kvůli Bohemia Energy a dalším dodavatelům přišli před zimou o elektřinu a plyn.

Nejedná se o odpuštění plateb – částku za spotřebovanou elektřinu zaplatí domácnosti při finálním vyúčtování – opatření má ale zmírnit náhlou finanční zátěž, se kterou lidé nepočítali.

Nadále apelujeme na odběratele v režimu DPI, aby jej co nejrychleji opustili. Slouží totiž jako záchranná brzda, ne pro dlouhodobý odběr elektřiny. Přechodem na standardní produkty dodavatelů získají zákazníci výhodnější ceny a dlouhodobě nižší zálohy.

Předepsané zálohy vycházejí z předchozí spotřeby odběratele, ale jsou vypočítány jen na maximální dobu 6 měsíců poskytování služby u dodavatele poslední instance, které jsou v hlavní topné sezóně a s nynější extrémně vysokou nákupní cenou elektřiny, která je vysoko nad historickými rekordními cenami (na prosinec nyní dosahuje 160 eur za megawatthodinu a na leden 177 eur). Proto jsou předepsané zálohy vyšší, než byli zákazníci zvyklí – i když odpovídají jejich dosavadní spotřebě.