12. 5. 2021

I letos v Temelíně zahnízdil sokol

Do budky umístěné na druhé nejvyšší stavbě v areálu elektrárny se i letos nastěhoval sokolí páreček. Potvrdil to ornitolog Václav Beran, který v těchto dnech budku kontroloval. S ornitology Skupina ČEZ spolupracuje od roku 2011. Od té doby spatřilo na ochozech komínů či chladicích věží světlo světa minimálně 95 mláďat.

Zatímco v Jaderné elektrárně Dukovany si budku vyhlídli sokol i raroh a ornitologové čekají, který ze vzácných dravců ji obsadí, v Temelíně už mají jasno. V budce byla samička, kterou jsme trochu překvapili, takže se nechala i chytit,“ poznamenal Václav Beran, výzkumný pracovník ALKA Wildlife, o. p. s.

Ta stejně jako loni snesla dvě vajíčka. Podle ornitologů to ale není dobré znamení. „Většinou, když je ten pár zkušenější, tak snáší tři až čtyři. Uvidíme z fotopasti, jak to bude dále probíhat,“ dodal Václav Beran.

Podle ornitologa nabízí Temelín chráněným sokolům ideální podmínky.

„Výškové stavby jsou totiž mezi těmito dravci oblíbené. Navíc díky velkému množství různých druhů ptáků má zde sokol i hodně přirozené potravy,“

vysvětlil Beran.

Sokoli pro elektrárnu problém rozhodně nepředstavují. Budka je instalována na ochozu ventilačního komína z budovy pomocných provozů. Ničemu tady nepřekáží, pouze se využil prostor, který slouží pro případné pochůzky.

Sokol stěhovavý je kriticky ohroženým druhem. V celé České republice je sledováno cca 90 pravidelně hnízdících párů těchto dravců. První sokolí budka byla na elektrárnách Skupiny ČEZ ve spolupráci s ornitology instalována v roce 2011. Před čtyřmi lety se k programu ČEZ sokolí farmy na záchranu sokolů stěhovavých připojila i Jaderná elektrárna Temelín. Do konce roku 2020 vzlétlo z provozů Skupiny ČEZ minimálně 95 mláďat. V roce 2020 probíhalo sledování sokolů stěhovavých v lokalitách Dětmarovice, Dukovany, Ledvice, Mělník, Počerady, Poříčí, Proboštov, Prunéřov, Temelín, Třeboradice, Tušimice a Trmice.