18. 10. 2019

K zájmu o elektro obory láká studenty vynálezce bleskosvodu i tučná odměna

Společnost ČEZ Distribuce a Asociace energetických manažerů opět vyzvaly studenty elektro oborů středních škol k zapojení do Programu Prokopa Diviše. Jménem slavného českého kněze, hudebníka a vynálezce bleskosvodu zaštítily motivační program pro studenty elektrotechnických škol, který letos probíhá v deseti školách po celé republice. V Moravskoslezském kraji se do motivačního programu Prokopa Diviše zapojili už počtvrté studenti ostravské Střední školy elektrotechnické z ulice Na Jízdárně.

Šanci na výhru má 9 z nich – zatímco prváci se budou v projektu postupně oťukávat, devět studentů z vyšších ročníků získá dohromady více než 100 tisíc korun. Cílem je vychovat si ze studentů potencionální zaměstnance, protože technické profese včetně oboru distribuce elektřiny se potýkají s nedostatkem kvalitních uchazečů.

Program začal diskuzí a prezentací pro všechny studenty elektro oborů olomoucké Kosinky. „Budeme rádi, když po dokončení studia zůstanete v energetice a tato práce se stane i vašim posláním, tak jako je to u nás a našich kolegů. Myslím, že tento program vám k tomu může pomoci,“ řekl studentům Milan Černý z ČEZ Distribuce.

Ostravská Střední škola elektrotechnická Na Jízdárně se do projektu zapojila hlavně pro zvýšení prestiže technických oborů. „Když můžeme takovou pro studenty užitečnou a zároveň motivační akci prezentovat na veřejnosti, je to motivace i pro ostatní, hlavně pro děti ze základních škol. Díky podobným aktivitám už vidíme, že se trend klesajícího počtu uchazečů o techniku obrací. Nejsou to sice ještě stovky žáků navíc, ale ten obrat je vidět,“ upřesnil ředitel školy Tomáš Führer.

Celkové výsledky programu, který bude probíhat po celý školní rok, vyhodnotí komise složená ze zástupců školy, Asociace energetických manažerů a ČEZ Distribuce. Vyhlášení výsledků a vítězů proběhne před koncem školního roku.