7. 1. 2022

Lidé po celé zemi sčítali ptactvo, zapojila se i škola v okolí Temelína

Přesně 34 ptáků dvanácti druhů zaznamenali během hodiny žáci ze ZŠ Malá Strana z Týna nad Vltavou v zámeckém parku kolem Infocentra Jaderné elektrárny Temelín. Pod dohledem odborníka z Jihočeského ornitologického klubu se čtyři desítky dětí zapojily do celorepublikového sčítání ptáků tzv. „Ptačí hodinky“. Do sčítání se zájemci mohou zapojit ještě o víkendu.

Zahlédnout, poznat a zapsat. Tak probíhá sčítání ptáků v rámci tak zvané ptačí hodinky. Po celé zemi dnes totiž odborníci, ale i veřejnost sčítali ptáky. Sledovali nejen krmítka, ale i volně letící ptáky. Jedno z míst na jihu Čech, kde tradiční ornitologická akce proběhla, byl i zámecký park v okolí temelínské elektrárny. Do sčítacích archů zde děti ze ZŠ Malá Strana z Týna nad Vltavou pod dohledem zkušeného ornitologa z Jihočeského ornitologického klubu zaznamenaly například drobné pěvce jako sýkoru koňadru, sýkoru modřinku, brhlíka lesního nebo šoupálka dlouhoprstého. „Zajímavým objevem byl strakapoud prostřední, tedy druh, který jsme v temelínském zámeckém parku zaznamenali vůbec poprvé,“ konstatoval Jakub Vlček odborník z Jihočeského ornitologického klubu, pod jehož dohledem žáci v temelínském parku ptáky sčítali.

„Viděla jsem dvě červenky. Na sčítání jsem těšila, doma na zahrádce taky máme krmítko, tak asi i doma budu sčítat,“ uvedla desetiletá Kristýna Kadlecová.

„Viděla jsem sýkorku koňadru a tři sýkorky modřinky. Moc jsem se sem těšila, ptáčky mám ráda, nejvíc asi červenku obecnou. Dnešní akce mě moc bavila,“ poznamenala devítiletá Viktorie Maršánová.

Temelínský zámecký park je pro ornitology oblíbeným místem. Ptactvo zde mapují už třetí rokem. V minulosti zde napočítali na čtyřicet druhů ptáků. Přítomnost blízké elektrárny malým ptákům vůbec nevadí, některé větší druhy jako například sokola by naopak mohla přilákat.

„Ptačí hodinka pomáhá nám i veřejnosti lépe porozumět ptákům. Je důležitá z hlediska osvěty, ale má i vědecký přínos. Čím více lidí se zapojí, tím získáme lepší výsledky jako například, kteří ptáci přibývají, kteří ubývají nebo jaké druhé jaké prostředí nejraději využívají,“ uvedl Jakub Vlček.

„Ptačí hodinku“ organizuje Česká společnost ornitologická čtvrtým rokem. Například loni se do sčítání zapojilo přes 27 tisíc účastníků, kteří dohromady zaznamenali přes půl miliónu ptáků. Zájemci letos mohou sčítat až do neděle. Výsledky poslouží například k porozumění a ochraně ptáků.