20. 4. 2017

Magické dvojky a nuly: 20. dubna přivítali v Informačním centru Elektrárny Ledvice 20 000 návštěvníka

Ledvice – Lucie Zwolinská z mostecké ZŠ Zdeňka Štěpánka se 20. dubna stala 20 000 návštěvnicí Informačního centra klasické energetiky Skupiny ČEZ. Elektrárnu Ledvice přitom navštívila spolu s dalšími spolužáky v rámci výuky přírodovědy a měla to štěstí, že si před kinosálem sáhla pro 3D brýle jako desátá v pořadí. Přesně tolik návštěvníků totiž chybělo infocentru do magické dvojky se čtyřmi nulami.

Žákyně 5. B si tak krom nevšedních zážitků odvezla domů i tašku plnou reklamních předmětů, například solární stavebnici, svítící tkaničky či stále populárního igráčka v barvách ČEZ, a několik zajímavých publikací o energetice určených právě pro školáky jejího věku. „To jsem opravdu nečekala. Sáhla jsem pro brýle bezmyšlenkovitě, prostě jsem byla na řadě. Z dárků mám velkou radost,“ řekla s úsměvem Lucie. „Vaše infocentrum je skvělé a velmi hezké. Hodně moc se mi líbil 3D film. Vše v něm bylo tak opravdové a jako živé.“

Žáci z 10. ZŠ v Mostě přitom přijeli do Informačního centra Elektrárny Ledvice v rámci výuky přírodovědy. „Pokaždé, když učím pátou třídu, tak si s ní sem naplánuji cestu. Jsem tu tak už na páté exkurzi a pořád mám co objevovat. Učíme se, jak se vyrábí elektrický proud, co to jsou klasické i obnovitelné zdroje, jak probíhá fotosyntéza a také o rekultivacích.  To vše v infocentru je na jednom místě a srozumitelně podané, a protože se blíží Den Země, spojili jsme nyní teorii s praxí, byť jen virtuální,“ dodala učitelka Radomíra Solnařová, která s dětmi do infocentra přijela.

Informační centru Elektrárny Ledvice Skupiny ČEZ je jediné v republice, které přibližuje vznik a historický vývoj klasické energetiky až po současnost. Vzniklo jako součást rozsáhlého ekologizačního programu severočeských uhelných elektráren. Veřejnosti bylo zpřístupněno v listopadu 2009. Otevřeno je každý všední den od 8 do 15 hodin. Exkurzi si lze předem domluvit na telefonním čísle 411 102 313, případně e-mailem infocentrum.ele@cez.cz.

„Kromě interaktivní expozice, přibližující virtuálně nejmodernější a tudíž i vysoce ekologickou uhelnou elektrárnu, je zde například k vidění jak probíhá fotosyntéza a pochopitelně unikátní 3D film. Ten začíná vznikem Vesmíru, tedy Velkým třeskem a pak se jednotlivými etapami vývoje planety Země a lidstva dostává až k závěrečnému rozsvícení žárovky v domácnosti. Vše je v něm jako živé, například na různé dinosaury se dá doslova sáhnout.  Jsme rádi, že se infocentrum těší veliké pozornosti hlavně návštěvníků ze škol všech vzdělávacích stupňů, včetně mateřinek. Ti nejmenší k nám jezdí nebo docházejí z okolních obcí hlavně díky suterénní expozici nazvané Hrátky s permoníky,“ uzavřela Jana Muraňská, recepční Informačního centra Elektrárny Ledvice.