1. 3. 2016

Naši specialisté v boji s kalamitou

Vzhledem k rozsahu škod vlivem silného sněžení byl v úterý 1.3. vyhlášen kalamitní stav pro okresy Benešov, Příbram, Praha východ a Praha západ.

kalamita - 1.3.Bez elektřiny se ocitly tisíce domácností. Dispečink evidoval desítky poruch na vedení vysokého napětí, především na Benešovsku, Příbramsku, v okolí Dobříše, Slap, Štěchovic, Jílového a Říčan. Příčinou poruch byl a je pád stromů a větví, které pod tíhou sněhu padají do vedení a docházelo k přetrhání vodičů, ulomení izolátorů, ohnutým konzolým. Během noci se podařilo na cca tři desítky poruch odstranit a dodávky obnovit do lokalit na Berounsku, Horažďovicku, Brandýse nad Labem, Karlštejně, v Líšanech i na Kolínsku. V průběhu úterka se dále podařilo obnovit dodávky na Zdibsku, Sedlčansku, v severní části okresu Praha východ a jihovýchodní části Benešovska, dále větší část Říčan i část Jílového u Prahy.

V terénu byli od pondělního večera i přes noc montéři poruchových čet, kteří se snažili dodávky obnovit co nejdříve. Posíleny byly také dispečinky a call centrum. Situaci komplikoval mnohdy těžko přístupný terén, ať již na silnicích, či pak přímo pod linkami vedení. Do hlubokého sněhu zapadala nejen těžká technika, ale i montéři se brodili po kolena ve sněhu. Na mnoha místech se poruchy opakovaly, specialisté opravili jednu část vedení, přesunuli se na další a na stejné vedení o kus dále padla další větev či strom.

Podívejte se na fotografie z Příbramska, jejichž autorem je Roman Šinágl.