23. 4. 2023

O virtuální prohlídku jaderné elektrárny byl na Dni Země v KOVOZOO mimořádný zájem

Skupina ČEZ se poprvé zapojila do velkolepých oslav Dne Země v KOVOZOO ve Starém Městě u Uherské Hradiště. A premiéra to byla opravdu vydařená. Virtuální brýle u stánku ČEZ okamžitě vzbudily pozornost dětí a když rodiče zjistili, že v nich neběží akční hry, ale virtuální prohlídka jaderné elektrárny, rádi se svými potomky počkali na volné místo. Potěšilo je, že dětem mohou dopřát místo 3D her akční vzdělávání.

Hlavním cílem Dne Země v KOVOZOO je každoročně ekologická výchova mladé generace, což je téma, se kterým má ČEZ bohaté zkušenosti. „Je to přesně v souladu s naší strategií – výroba čisté energie a ekologie jdou ruku v ruce. Víme, že nejlepší je pojmout výchovu a vzdělání zábavně, a proto jsme do Starého Města přivezli program, který dětem umožnil nahlédnout pod pokličku výroby bezemisní jaderné elektřiny přímo ve zdroji,“ poslala vedoucí infocenter Skupiny ČEZ Kateřina Bartůšková, jak nápad na prezentaci energetiků na Dni Země vznikl.

Do Starého Města přivezl ČEZ deset brýlí s virtuální prohlídkou jaderné elektrárny Dukovany – po Temelíně jde o druhou virtuální prohlídku jaderné elektrárny na světě. „Děti se mohly téměř na vlastní kůži přesvědčit, jak elektřina vzniká. Podívaly se do skladu čerstvého paliva, na reaktorový sál, na strojovnu nebo do chladící věže. Navštívily místa, která patří k nejstřeženějším v zemi, kam se nedostane ani většina zaměstnanců elektrárny,“ upřesnila Kateřina Bartůšková. Na rozdíl od virtuální prohlídky Temelína, která vznikla jako první, mohou lidé dukovanskou prohlídku ovládat vlastníma rukama a stávají se tak spolutvůrci scénáře prohlídky.

Součástí programu Dne Země v KOVOZOO byla i ekoolympiáda skupiny REC Group, edukativní stanoviště firem, které se zabývají tříděním odpadů, workshopy o zdravém stravování a mnoho dalších zábavných aktivit, které souvisely s ekologií.