10. 5. 2023

Prémii od energetiků vyhrál 18letý student elektrotechniky z olomoucké Kosinky

Nejúspěšnějším účastníkem motivačního programu pojmenovaném podle vynálezce bleskosvodu Prokopa Diviše, který každoročně vyhlašuje společnost ČEZ Distribuce, se letos v Olomouckém kraji stal 18letý student olomoucké „Kosinky“ David Tauš. Od energetiků dostal 16 tisíc korun a pozvánku na zážitkový den v Praze, který bude zaměřený na elektromobilitu a obnovitelné zdroje energie. Mezi úspěšné absolventy programu ze Střední technické školy v Olomouci, v regionu známé jako „Kosinka“, rozdělila ČEZ Distribuce celkem 102 tisíc korun.

Cílem organizátorů je motivovat mladé lidi ke studio elektro oborů. „Motivační program Prokopa Diviše je jednou z našich aktivit, kterou pomáháme odborným školám, aby byly tyto obory pro dnešní mladou generaci atraktivní,“ řekla při vyhodnocení programu regionální reprezentantka ČEZ Distribuce Alena Juráková.

Nápad energetiků Davida zaujal. „Myslím si, že je to správný krok, už jen díky tomu, že poměrně velká část zaměstnanců v oborech týkajících se elektrotechniky už není nejmladší a bude potřeba, aby někdo nastoupil na jejich místo a pokračoval v jejich práci. Věřím, že díky podobným iniciativám si studenti vytvoří náklonnost k oboru i ke konkrétní firmě a budou v ní chtít po ukončení studia pracovat,“ řekl vítěz soutěže.

O využití finanční prémie už má jasno. „Do ročníkové práce jsem investoval více, než jsem původně očekával. Musel jsem si koupit nářadí, všechny součástky, bednu a spoustu dalších věcí, například aku příklepovou vrtačku, která mě stála skoro dva tisíce. Nezbývalo mi, než požádat mámu, aby mě založila, takže část výhry půjde určitě jí. Část výhry si uložím na obchodování s akciemi, kterému bych se rád věnoval, a něco si nechám i na řidičák nebo na stavbu laboratorního zdroje, o kterém už dlouho přemýšlím,“ vypočítal David Tauš.  

Motivační program Prokopa Diviše se zaměřuje na studenty elektro oborů vybraných středních škol napříč republikou. Oceněním a finanční odměnou chce ČEZ Distribuce studenty motivovat k dobrým školním výsledkům, účasti na studentských soutěžích a dalším aktivitám nad rámec běžné školní docházky.

Do programu Prokopa Diviše se v letošním školním roce zapojili studenti ze středních škol v Plzni, Ostrově, Chomutově, Liberci, Kladně, Praze, Hradci Králové, Pardubicích, Olomouci a Ostravě.