15. 11. 2001

Prodej duhové energie více než úspěšný

ČEZ má v současnosti pro domácí trh na příští rok smluvně zajištěn prodej 31,7 TWh, což představuje 85 procent očekávaných letošních dodávek na domácí trh. Z hlediska vývozů má ČEZ nyní kontrahováno více jak 8 TWh.

ČEZ má v současnosti pro domácí trh na příští rok smluvně zajištěn prodej 31,7 TWh, což představuje 85 procent očekávaných letošních dodávek na domácí trh. Z hlediska vývozů má ČEZ nyní kontrahováno více jak 8 TWh.

Všechny distribuční společnosti využily nabídku posledních “balíčkových" produktů z nabídky duhové energie ČEZ pro příští rok. Jednalo se o tzv. "oranžovou energii" - denní konstantní dodávku od 8 do 20 hod. pro pracovní dny a tzv. "světlemodrou" - denní konstantní dodávku od 8 do 20 hod. pro pracovní dny v jednotlivých měsících. Následně ČEZ nabídl i svůj sedmý a poslední “balíčkový" produkt, kterým byla tzv. “duhová elektřina" (reziduální diagram). Duhový proto, že tento produkt již není v bloku, jako předchozí, ale produkt již reaguje na měnící se spotřebu v čase.

Protože poslední produkt již nebyl nabízen jako blok, ale nabídka obsahovala více cen, nelze v tuto chvíli prezentovat průběžnou celoroční průměrnou cenu. Cena produktů postupně rostla od 73 hal./kWh za žlutou celoroční pásmovou nabídku až po necelých 1,3 Kč/kWh za dodávku elektřiny v zimních špičkách. ČEZ garantuje, že průměrná cena nabízené elektřiny zahrnující všechny produkty pro tuzemský trh, bude v příštím roce nižší než letos, kdy bude na úrovni 95 hal./kWh, i pod cenou stanovenou Energetickým regulačním úřadem pro příští rok, která činí 97 hal./kWh. ČEZ pro příští rok zlevňuje.

V tuto chvíli je v běhu v pořadí již třetí veřejná soutěž jejímž předmětem je nabídka oranžové a světlemodré elektřiny. Předkládání nabídek a vyhodnocení proběhne 26. listopadu. Prodej bude dále pokračovat na základě vyhodnocení zpřesňující se bilance zdrojů ČEZ na příští rok. ČEZ chce připravit další speciální nabídky pro všechny obchodní partnery, kterými jsou distribuční společnosti, licencovaní obchodníci a oprávnění zákazníci. Část zdrojů bude poskytovat podpůrné služby, zajišťující spolehlivý chod soustavy a část elektřiny si ČEZ ponechá i na krátkodobé obchody, které v příštím roce budou představovat významnější část prodejů, než je tomu letos, aby mohl plně pokrývat dodatečné krátkodobé požadavky svých odběratelů.

Ladislav Kříž, tiskový mluvčí ČEZ, a. s.