12. 4. 2021

„Temelínské“ cyklobusy zahájily sezónu

Do práce v autobuse, zpátky domů na kole. Také letos mohou zaměstnanci elektrárny k dopravě do práce využívat cyklobusy. Netradičním benefitem sleduje ČEZ především jejich bezpečnost. Zkušenosti z minulých let potvrzují, že kombinovaná doprava cyklobus-kolo má i nečekané přínosy pro životní prostředí.

Jako cyklobusy začala v těchto dnech fungovat polovina z deseti linek navážejících pracovníky ČEZ z Český Budějovic do Temelína. A i letos temelínští pracovníci počítají s jejich využíváním. Za přepravu kol přitom nic neplatí, ta je v ceně jízdného.

„Je to letos moje první jízda cyklobusem. Nemohli jsme se dočkat, až budeme moct jezdit. Je to super, akorát kdyby bylo trochu lepší počasí,“ říká Martin Růžička a Kamil Houška dodává: „Když to půjde, tak budeme cyklobus využívat každý den.“

Před lety vedení elektrárny zavedlo přepravu kol pro své zaměstnance především kvůli jejich bezpečnosti. Odpoledne je mnohem lepší viditelnost a navíc cyklisté už nemusí nikam pospíchat. Mohou tedy jet po delší trase a vyhnout se hlavnímu silničnímu tahu. Vedle toho služba přináší i benefity pro životní prostředí. Podle údajů z Evropského parlamentu se totiž osobní automobily řadí mezi největší emitenty CO2. Na celkových emisích vytvořených v dopravě se podílejí 60,7 procenty. (https://www.europarl.europa.eu/news/cs/headlines/society/20190313STO31218/emise-co2-z-aut-fakta-a-cisla-infografika).

Celkově od roku 2012 přepravily temelínské cyklobusy 5 292 jízdních kol.