18. 8. 2017

V Orlové a Bohumíně budou bez teplé vody jen dva dny

Odstávka horkovodů, které zásobují teplou vodou Orlovou a Bohumín, bude letos trvat pouhé dva dny, od soboty 26. do neděle 27. srpna. Společnost ČEZ Teplárenská za tu dobu zajistí potřebné opravy v Orlové a Elektrárna Dětmarovice montáž potrubí pro nový plynový kotel.

Společnost ČEZ Teplárenská, která teplo do obou měst dodává z Elektrárny Dětmarovice, zajistí během odstávky výměnu korozí napadeného potrubí v Orlové. V Elektrárně Dětmarovice se v době odstávky chystá především připojení nového horkovodního plynového kotle, čištění nádrží a ostatní drobné opravy na vnitřním horkovodním potrubí.

Nový plynový kotel bude sloužit jako další záložní zdroj v případě výpadku hlavního výrobního zařízení a také při odstávce z důvodu neekonomické ceny elektřiny. Zajistí tak vyšší spolehlivost a efektivitu zdroje.

Energetici se dlouhodobě snaží o maximální zkrácení odstávek, aby odběratele ušetřili nepříjemností spojených s přerušením dodávek tepla. V Dětmarovicích se to daří, po loňské třídenní odstávce se letos termín zkrátil na dva dny. „Pravidelná kontrola je ale důležitá, opravy v době letních odstávek zvyšují spolehlivost dodávek během zimních měsíců,“ vysvětlil obchodní ředitel ČEZ Teplárenská Radim Sobotík.

V Bohumíně a Orlové zásobuje společnost ČEZ Teplárenská teplem a teplou vodou přes 14 000 bytů. Centrální dodávka tepla je výhodná nejen pro samotné odběratele, ale pro celý region často postihovaný inverzemi. Výroba tepla probíhá v Elektrárně Dětmarovice, která splňuje ty nejpřísnější ekologické normy.