9. 2. 2022

V Temelíně vyhlížejí sokolí mláďata

Speciální fotoaparát instaloval v těchto dnech ornitolog na druhou nejvyšší stavbu Jaderné elektrárny Temelín. I letos budou energetici ve spolupráci s ornitologem sledovat, zda se sokolímu párečku narodí mláďata. Sokoli se do budky umístěné na vrcholu stometrového ventilačního komína poprvé nastěhovali před dvěma lety. Na záchraně vysoce ohroženého druhu sokola stěhovavého spolupracuje Skupina ČEZ s ornitology už od roku 2011.

Výstup na stometrový komín zvládl zkušený ornitolog za necelých patnáct minut.

„Budku jsem zkontroloval a vyčistil. Vyměnil jsem fotopast. Je evidentní, že sokolí páreček zde i přezimoval. Mělo by jít o stejný pár, který zde před dvěma roky zahnízdil, ale to si ještě potvrdím podle fotek z fotopasti,“

vysvětlil Václav Beran, výzkumný pracovník ALKA Wildlife, o. p. s., jinak také zoolog a kurátor sbírky Muzea města Ústí nad Labem.

Podle ornitologa dokáží sokoli hnízdit na stejném místě i patnáct let. „Občas se dějí i výměny, například když se jeden z páru zraní. Běžnější ale je, že zůstávají na jednom místě,“ doplnil Václav Beran.

Právě v Jaderné elektrárně Temelín jsou pro chráněné sokoly ideální podmínky. Sokolům podle ornitologů vyhovují výškové budovy a hodně potravy. „Temelín tyto podmínky nabízí. Budka je dostatečně vysoko, navíc kolem elektrárny žije velké množství různých ptačích druhů, které pro sokola představují přirozenou potravu,“ konstatoval Václav Beran. 

Sokoli pro elektrárnu problém rozhodně nepředstavují. Budka je instalována na ochozu ventilačního komína z budovy pomocných provozů. Ničemu nepřekáží, energetici pouze využili prostor, který slouží pro případné pochůzky.

Sokol stěhovavý je kriticky ohroženým druhem. V celé České republice je sledováno cca 120 pravidelně hnízdících párů těchto dravců. Skupina ČEZ na záchraně vysoce ohroženého druhu sokola stěhovavého spolupracuje s ornitology od roku 2011. Před pěti lety se k programu ČEZ sokolí farmy na záchranu sokolů stěhovavých připojila i Jaderná elektrárna Temelín. Do konce roku 2021 vzlétlo z provozů Skupiny ČEZ minimálně 114 mláďat. V roce 2021 probíhalo sledování sokolů stěhovavých v lokalitách Dětmarovice, Dukovany, Ledvice, Mělník, Počerady, Poříčí, Proboštov, Prunéřov, Temelín, Třeboradice, Tušimice a Trmice.