5. 9. 2019

Zájem o Temelín pokračuje. Energetici už připravují laserovou show

Zájemci o energetiku, snoubenci nebo i cyklisté. I taková byla struktura návštěvníků Infocentra Jaderné elektrárny Temelín během léta. O prázdninách jich nakonec do Infocentra jihočeské elektrárny přijelo přesně 12 371. Jde o jednu z historicky nejvyšších prázdninových návštěvností elektrárny Temelín. Dlouhodobě zámeček Vysoký Hrádek patří mezi desítku nejnavštěvovanějších památek na jihu Čech. Od začátku roku ho navštívilo 31 476 lidí. Velký zájem evidují i v Infocentru Dukovany, kam se během prázdnin přijelo podívat přes 11 tisíc lidí.

Se začátkem školního roku se v Temelíně mění i struktura návštěvníků.

„Jezdí více školní exkurze. Už máme rezervace na šest měsíců dopředu. Každopádně programy stále běží i pro individuální návštěvníky,“ 

uvedla Hana Marečková z Infocentra JE Temelín.

Takovým příkladem je Den otevřených dveří. Projít areálem elektrárny, seznámit se s technikou hasičů a navštívit Sklad použitého paliva má letos 256 lidí. Téměř dvě stovky už ji absolvovaly. Zbytek se pak po stopách jaderného paliva vydá tuto sobotu. (více na https://www.cez.cz/cs/pro-media/tiskove-zpravy/do-temelina-vyrazili-za-palivem-66997)

Prohlídku Temelína mají už za sebou manželé Bublovi z Včelné.

„Chtěla jsem vidět, jak to tady vypadá. Je vidět, že elektrárna je perfektně udržovaná. O její bezpečnosti jsem pochybnosti neměla a teď navíc vidím, že jsou tady velmi dobře připraveni na různá rizika,“

uvedla Zdeňka Bublová.

Její manžel Vladimír se velmi zajímal o skladování paliva.

„Hlavně jsem byl zvědavý, jak se tady uskladňuje palivo. Kdysi jsem viděl testy na kontejnery, tak jsem se přijel podívat, jak kontejnery vypadají ve skutečnosti a co všechno musí splňovat.“

Další akce pro veřejnost budou pokračovat. Na konci září rozsvítí zámecký rybníček speciální laserová show u příležitosti festivalu Vltava žije. V říjnu se k Temelínu přesunou příznivci běhu a na začátek prosince energetici naplánovali tradiční adventní prohlídky.

V červnu v temelínském Infocentru přivítali jubilejního 700 tisícího návštěvníka ve své historii. (Více na https://www.cez.cz/cs/pro-media/tiskove-zpravy/jubilejni-sedmisettisici-navstevnik-temelina-odstavil-reaktor-59127)

Nabídku služeb ČEZ ve svých infocentrech průběžně rozšiřuje. Novinkou posledních let je možnost vyfotit na maketě reaktorového sálu, v zámeckém parku si projít ptačí stezkou nebo nahlédnout do útrob včelího úlu. (více informací najdete na https://www.cez.cz/cs/pro-media/tiskove-zpravy/6570.html)

Do Temelína jezdí nejen zájemci o jadernou energetiku. Od roku 2006 zde totiž pravidelně probíhají svatební obřady. Za 14 let už chladicí věže „svědčily“ 111 snoubeneckým párům.

Infocentrum JE Temelín je otevřeno denně od 9 do 16 hodin, o prázdninách pak od 9 do 17:30 hodin. Zámeček Vysoký Hrádek, který poskytuje infocentru zázemí od roku 1997, již několik let patří mezi desítku nejnavštěvovanějších památek jižních Čech.