2. 2. 2023

Čerpadla havířovského koupaliště bude pohánět čistá energie, ČEZ ESCO tam vybuduje fotovoltaickou elektrárnu

Havířovské Letní koupaliště Jindřich, které prošlo v minulých letech významnou modernizací, čeká další velká proměna. Na střeše provozních budov koupaliště vyroste fotovoltaická elektrárna s instalovaným výkonem až 84 kW, která výrazně přispěje k zefektivnění jeho provozu. Zakázku na vybudování fotovoltaiky získala společnost Green Energy Capital, dceřiná společnost ČEZ ESCO, která elektrárnu vybuduje spolu s další společností z ČEZ ESCO, firmou ENVEZ. Ta se na základě memoranda podepsaného s městem systematicky zabývá modernizací energetiky v Havířově.

„Na střechy provozních objektů koupaliště instalujeme ještě letos přibližně 150 fotovoltaických panelů, elektrárna bude mít instalovaný výkon až 84 kW. Vybudujeme ji v rámci projektu Fotovoltaika za korunu, což znamená, že Havířov nebude muset do nových zdrojů investovat. Městu to navíc přinese výrazné snížení nákladů na provoz a zároveň další posun k zelené energetice,“ vysvětlil generální ředitel společnosti ENVEZ Martin Václavek.

Odborníci se shodují, že elektrárna produkující elektřinu ze slunce bude pro koupaliště efektivní, protože nejvíce energie vyrábí právě v létě, kdy je koupaliště v plném provozu. V dalších měsících bude dodávat takzvané přetoky do sítě. Podle předpokladů se v areálu koupaliště využije 68 % energie, kterou elektrárna za rok vyrobí, přičemž fotovoltaické panely by měly pokrýt 22 % roční spotřeby elektrické energie koupaliště. To je mezi obyvateli Havířova mimořádně oblíbené, o čemž svědčí návštěvnost areálu.

„Když je v létě hezky, máme každý den plno. V roce 2022 se návštěvnost vyšplhala přes 50.000 osob. Podle jejich ohlasů i odborníků ze servisních firem, kteří nám zajišťují údržbu, jde o nejmodernější koupaliště v celém regionu, ale to nám nestačí. Chceme dále pracovat na jeho rozvoji – před dvěma lety jsme vybudovali beachvolejbalový areál, letos chceme realizovat generální opravu chlorovny, která je součástí úpravny vody. Inovaci si zaslouží i tobogany a v plánu máme opravu naší chlouby, desetimetrové skokanské věže. Takže peníze ušetřené na energiích se nám budou opravdu hodit,“ řekl primátor Havířova Josef Bělica.

Společnost ENVEZ vznikla jako společný podnik ČEZ ESCO a Havířova s cílem zajistit modernizaci městské energetiky. Do budoucna se chce podílet i na transformaci teplárenství od uhlí směrem k ekologičtějším zdrojům.