10. 7. 2007

ČEZ zvažuje dvě lokality pro moderní nízkoemisní technologie – Hodonín a severní Čechy

Skupina ČEZ plánuje zapojení do plánované výstavby demonstračních nízkoemisních jednotek v rámci EU. V současnosti jsou zvažovány dvě lokality – severní Čechy (kde se plánuje výstavba nových moderních hnědouhelných bloků) a jihomoravský Hodonín. Obě možnosti mají pravděpodobně potenciál pro aplikaci kompletní technologie CCS (Carbon Capture and Storage).

Plánem ČEZ je zapojit se do projektu výstavby demonstračních nízkoemisních jednotek (Zero Emission Power Plants) vrámci Evropské unie. Celkem se počítá svýstavbou 10 – 12 jednotek, ČEZ se chce zapojit formou výstavby alespoň jedné znich na území ČR. Jejich uvedení doprovozu je plánováno v období let 2012 – 2015. Tyto jednotky by měly sloužit především pro ověření praktického fungování nejnovějších nízkoemisních technologií a sjejich nasazením jsou spojeny značné náklady. Širší komerční aplikace těchto technologií je očekávána po roce 2020.„Naším nejbližším cílem je obnova stávajících a výstavba nových zdrojů, spojená především sezvyšováním jejich účinnosti. Střednědobým cílem je mít vrámci ČEZ alespoň jednu demonstrační jednotku technologie CCS při existující elektrárně či u zcela nového zdroje,“ řekl Jiří Feist, ředitel Úseku rozvoje ČEZ. „Zvažujeme i možnosti zapojení do dalších potenciálních projektů demonstračních jednotek vzahraničí vrámci mezinárodní či bilaterální spolupráce,“ dodal.

Varianta CCS v severních Čechách

  • Potenciální výhodou je velký instalovaný výkon (přibližně 660 MW) a vysoká čistá účinnost elektrárny (přes 42 %, bez oddělování a ukládání CO2).
  • Úvodní data naznačují možnost ukládání CO2 do geologických struktur vregionu (hluboké sedimentární zvodně).
  • Projekt by navazoval na tradici výroby energie vregionu a přinesl by do regionu projekt evropského významu.
  • Možné nevýhody vyplývají z případných prostorových omezení, umístění zdroje a skutečných možností ukládání CO2.

Varianta CCS v Hodoníně

  • Existuje zde potenciál pro ověření oddělení CO2 ze spalin z fluidních kotlů. Velektrárně se navíc mimo lignitu spaluje biomasa (jen za rok 2006 se zde zbiomasy vyrobilo přes 18000 MWh).
  • Vblízkém okolí se vyskytují vytěžené uhlovodíkové struktury, které představují potenciálně vhodné prostředí pro uložení CO2.
  • Možné nevýhody spočívají vmenším instalovaném výkonu elektrárny (105 MW) avespalování méně kvalitního paliva a pokračování těžby lignitu (místní lignit).

ČEZ je zapojen do mezinárodních výzkumných projektů voblasti nízkoemisních technologií už nyní. Je například účastníkem projektu GeoCapacity primárně financovaným Evropskou komisí, jehož cílem je hledání podzemních kapacit pro ukládání CO2ve střední a východní Evropě. Dále se ČEZ účastní práce vrůzných pracovních skupinách vrámci celoevropské technologické platformy pro nízkoemisní zdroje. ČEZ přikládá snižování vlivu na životní prostředí vysokou důležitost. Veškeré aktivity vtéto oblasti, včetně projektů snižování emisí CO2, proto koncepčně zastřešuje speciální Oddělení enviromentální agendy ČEZ.

Ivo Měšťánek, manažer komunikace ČEZ

Systém CCS

Systém oddělení a následného uložení CO2 (CCS - Carbon Capture and Storage) je jednou zvariant, které jsou ve světě v současnosti zvažovány pro redukci emisí tohoto plynu. Jde o nový postup, který je zatím využíván jen na několika místech na světě, a to pouze v testovacím režimu (jde např. o pilotní separační jednotku v Dánsku vybudovanou v rámci mezinárodního projektu CASTOR). Samotný systém CCS se skládá ze tří kroků – ze separace CO2 (v současnosti je nejrozvinutější technologie separace po spálení uhlí „post-combustion capture“, existuje ale i varianta separace před spálením „pre-combustion capture“), jeho transportu prostřednictvím potrubí a nakonec uložení ve vhodném prostoru (nejčastěji se zvažuje ukládání do hlubokých nevyužívaných zvodní či do ve vytěžených ložisek ropy a plynu).

Akční plán snižování emisí CO2

Akční plán snižování emisí CO2představila Skupina ČEZ v březnu 2007. Plán počítá do roku 2020 se ztrojnásobením výroby z obnovitelných zdrojů energie na 5,1 TWh. K dalším cílům patří snížit intenzitu emisí skleníkových plynů o 15 %, přispět ke splnění národního cíle snížení energetické náročnosti o 23 TWh ročně a investovat v zahraničí do projektů, které povedou kúspoře nejméně 30 milionů tun CO2. Plánovaná opatření si do roku 2012 vyžádají dodatečné výdaje v souhrnu více než 17 miliard Kč. Kompletní akční plán je k dispozici zde.