30. 10. 2002

Hospodářské výsledky energetické firmy ČEZ za 1. ? 3. čtvrtletí 2002

Zisk před zdaněním mírně vzrostl o 2 procenta a dosáhl výše 7,7 mld.Kč, ale čistý zisk kvůli vyšší záloze na daň z příjmu poklesl o 16 % na 5,4 mld. Kč

Společnost ČEZ dosáhla za první tři čtvrtletí letošního roku zisku před zdaněním 7,7 mld. Kč, což je oproti stejnému období loňského roku nárůst o 150 mil. Kč, tedy o 2 procenta. Čistý zisk však meziročně poklesl o 16 % na úroveň 5,4 mld. Kč vlivem vyšší zálohy na daň z příjmu, protože se v záloze ještě plně nepromítlo zahájení odpisování prvního bloku Jaderné elektrárny Temelín. Očekávaný pokles tržeb za elektřinu související se stoprocentním otevřením trhu pro výrobce, zejména pro ČEZ, když ostatní výrobci požívají výhod v podobě regulované ceny povinného výkupu, ČEZ vynahradil nárůstem finančních výnosů.

„Daří se nám vyrovnávat s úskalími nerovnoměrně otevíraného trhu s elektřinou od počátku letošního roku. Snížení tržeb za elektřinu jsme očekávali, souvisí především se snížením cen pro naše zákazníky v rámci obchodního programu Duhová energie. Provozní výsledek byl ovlivněn povodněmi a uvedením prvého bloku Jaderné elektrárny Temelín do zkušebního provozu až v závěru pololetí. Celkové výsledky jsou pak pozitivně ovlivněny posílením kurzu koruny,“ uvedl výkonný ředitel pro strategický rozvoj Petr Vobořil.

Celkový prodej elektřiny se meziročně zvýšil o 2,6 % na 38,5 TWh a to díky třetímu čtvrtletí, kdy se ČEZ, oproti počátku roku, podařilo obrátit trend prodeje. Tržby za prodej elektřiny, včetně podpůrných služeb, však poklesly a to z řady důvodů. Jednak vlivem cenově atraktivnější nabídky produktů Duhové energie a tím, že prvý blok Temelína byl do zkušebního provozu uveden až na počátku června, když tržby za elektřinu vyrobenou do tohoto data byly odčerpány z výsledovky ve prospěch investičního rozpočtu stavby. Prodej v tuzemsku, z pohledu množství, poklesl o 5,9 % (podařilo se zastavit trend poklesu z počátku roku, v pololetí pokles činil 6,4 %) a vývoz elektřiny naopak vzrostl o 28,4 %.

Celkové náklady bez daně z příjmu činily 39,5 mld. Kč a meziročně vzrostly o 4,2 mld. Kč. Vzrostly především finanční náklady o 3,4 mld. Kč vzhledem k nárůstu kurzových ztrát (finanční výnosy však vzrostly výrazně více, o 6,8 mld. Kč). Provozní náklady vzrostly o 0,8 mld. Kč, především vlivem vyšších odpisů spojených s uvedením Jaderné elektrárny Temelín do zkušebního provozu. Počet zaměstnanců se meziročně snížil o 440 na 7 286, což vedlo ke snížení osobních nákladů ČEZ o 2,5 procenta.

"ČEZ se daří pokračovat ve snižování nákladů a připravit se tak na to, aby co nejlépe uspěl v následujících letech zatížených již plně temelínskými odpisy. Pokud uvážíme, že naše ceny jsou zhruba na stejné úrovni jako v roce 1992, pak pro udržení ziskovosti nemáme žádnou jinou možnost. ČEZ se nadále zaměří na snižování nákladů tak, aby i s temelínskými odpisy zůstal nadále v černých číslech. Pro akcionáře je však nejpodstatnější to, že ČEZ bude generovat tak silné cash – flow, že si bude moci dovolit posílení své dividendové politiky," konstatoval ředitel pro finance a správu David Svojitka.

Tvorba zdrojů z provozní činnosti se meziročně zvýšila o 2,4 mld. Kč na 13,4 mld. Kč. Na investice bylo vynaloženo 3,8 mld. Kč, tedy o 2,9 mld. Kč méně než v předchozím roce. Plně se tak prohlubuje dlouhodobý trend započatý v roce 2000, kdy ČEZ začal vytvářet volné finanční prostředky - více vydělá než utratí na investice. ČEZ tak může nadále snižovat svoje dluhy a vyplácet dividendy akcionářům.

Poptávka po elektřině v ČR poklesla oproti stejnému období loňského roku o 0,5 % na úroveň 38,9 TWh. Podíl zdrojů ČEZ na krytí poptávky činil 57,2 % a oproti pololetí, kdy činil 54,8 %, vzrostl o 2,4 procenta.

"Z růstu našeho podílu na trhu ve třetím čtvrtletí je vidět, že jsme se již vyrovnali s otevřením trhu i po obchodní stránce. Stav prodeje elektřiny pro příští rok nás vede k přesvědčení, že tento trend bude pokračovat i nadále. Z řady organizačních změn, které v tuto chvíli uskutečňujeme, zmíním především vznik úseku jaderné energetiky od počátku příštího roku, protože stejně jako u klasických elektráren v roce 2000 dojde ke značnému poklesu stupňů řízení a tak i k poklesu řídících pracovníků. Vše činíme s  cílem co nejlépe uspět na trhu a stát se lídrem na středoevropském trhu s elektřinou," konstatoval na závěr předseda představenstva a generální ředitel Jaroslav Míl.

(mil. Kč)

Výnosy celkem

47 200

Náklady celkem

39 497

Zisk před zdaněním

7 703

Zisk po zdanění

5 409

Další podrobnosti na internetové stránce: zde

Ladislav Kříž, tiskový mluvčí ČEZ, a. s.