6. 9. 2007

Lokální vichřice a extrémní deště způsobily zvýšený počet poruch na Šumpersku

Ostrava, 6.9. 2007- stav k 9.30 hod. - Větrná smršť spolu s extrémními srážkami způsobily zvýšený počet poruch zejména v oblasti Šumperska, kde v tuto chvíli pracovníci Poruchové Služby odstraňují zbývající 4 poruchy na vysokém napětí a desítky poruch na nízkém napětí. Do této chvíle se podařilo obnovit dodávku na většině postiženého území.

Větrná smršť, která se prohnala spolu se silným a intenzivním deštěm ničila v uvedené lokalitě elektrická vedení a  způsobila výpadky elektřiny. Přerušení dodávky elektřiny bylo způsobeno poryvy velmi silného nárazového větru, pády větví a stromů do vedení a spadanými vodiči elektrického vedení. Nejvíce poruch a s tím spojených škod bylo na Šumpersku. Dispečink Skupiny ČEZ zaznamenal 8 poruch na vysokém napětí a desítky poruch na nízkém napětí. Předběžný odhad škod činí do 500 000 Kč. Bylo zde vyvráceno 10 sloupů na nízkém napětí a jeden sloup vysokého napětí, dále jedna trafostanice. Rovněž byla stržena či přerušena řada vodičů a poškozeny izolátory. Do většiny odběrných míst je dodávka elektrické energii obnovena.

Na Šumpersku naši pracovníci v tuto chvíli odstraňují zbývající poruchy na vysokém napětí v lokalitách Mramorová- Sklenné, Přemyslov, Velké Losiny a Nové Losiny. Bez dodávky je v těchto lokalitách přibližně 200 odběrných míst.

Na nízkém napětí máme na Šumperskuv tuto chvíli hlášeno kolem 30 poruch, stále však přijímáme další hlášení o poruchách. Pracovníci Poruchové služby Skupiny ČEZ průběžně lokalizují a odstraňují poruchy v této oblasti. Práce na odstranění poruch probíhají od včerejška a budou pokračovat do jejich odstranění.

V terénu i na dispečinku jsou maximální počty našich pracovníků, kteří velmi intenzivně pracují na odstraňování poruch a snaží se co nejdříve obnovit dodávku elektrické energie do všech oblastí. Ihned po vydání varování ze strany ČHMÚ jsme uvedli v pohotovost veškeré pracovníky poruchových čet, dispečinků i zákaznických linek, aby odstraňování poruch probíhalo bez jakýchkoliv prodlev.


Alice Lutišanová, mluvčí Skupiny ČEZ pro region střední a severní Morava