17. 9. 2007

Nejvýznamnější firmou Ústeckého kraje je ČEZ Distribuce, a.s.

Děčín, 17. září 2007– S ročními tržbami ve výši 29,1 miliardy korun je ČEZ Distribuce největší společností v Ústeckém kraji. Oproti druhé největší firmě v kraji (Glavarbel Czech a.s.) měla tržby více než dvojnásobné. Přestože jde o „mladou“ společnost, stala se nejvýznamnější firmou kraje i podle výše spravovaného majetku a tržeb.

“Podařilo se nám navázat na dobrou tradici regionálních distribučních společností, jednou z nichž je například Severočeská energetika“, říká generální ředitel ČEZ Distribuce Jiří Kudrnáč a dodává, „to, že sídlo naší společnosti je právě v Děčíně samozřejmě ovlivňuje daňovou výtěžnost na severu Čech, kdy námi odváděné daně tak zůstávají v regionu.“

„V oblasti severních Čech jsme vloni realizovali některé důležité investiční projekty. Šlo například o stavbu venkovního vedení 110 kV Česká Lípa – Noviny, nemalé investice putovaly do připojení průmyslové zóny Triangle na Žatecku či do nákupu nových transformátorů splňující náročné požadavky na ochranu životního prostředí“, vysvětluje dále Kudrnáč

ČEZ Distribuce je členem Skupiny ČEZ. Vznikla v roce 2005 jako jedna z procesních společností Skupiny, sídlo má v Děčíně. Působí na území devíti krajů České republiky, je držitelem licence na distribuci elektřiny a provozovatelem distribuční soustavy. V ČR má ČEZ Distribuce téměř 3,5 milionu odběrných míst a více jak 1 100 zaměstnanců. Spravuje majetek ve výši 77 miliard korun.

ČEZ Distribuce nezapomíná ani na charitativní aktivity. Převážnou část poskytovaných sponzorských darů realizovala prostřednictvím Nadace ČEZ. Objem prostředků ve výši 64 mil. Kč, vložených do Nadace ČEZ, byl poskytnut na podporu dětí a mládeže, na podporu zdravotně postižených spoluobčanů či na dary do veřejně prospěšné oblasti. Do projektů podpořených přímo společností ČEZ Distribuce byla vložena částka ve výši 4,2 mil. Kč.

Srovnání největších společností v Ústeckém kraji

Pořadí Název společnosti Tržby za rok 2006 (v mld. Kč)
1. ČEZ Distribuce, a. s.* 29,14
2. Glaverbel Czech a.s., člen skupiny Glaverbel ** 13,35
3. Česká rafinérská, a.s. ** 8,97
4. Severočeské doly a.s.** 8,93
5. Mondi Packaging Paper Štětí a.s.** 7,42

Zdroje dat: * ČEZ Distribuce a.s., ** žebříček Czech Top 100