4. 1. 2024

Nové veřejné osvětlení v Čeladné ušetří obci přes 60 procent energie

Od letoška se v Čeladné svítí úsporněji. V beskydské obci vyměnila společnost ČEZ Energetické služby z ČEZ ESCO bezmála 500 svítidel veřejného osvětlení – moderní LED světla budu mít výrazně menší spotřebu a přinesou do obce větší světelnou pohodu. Na nové osvětlení, které stálo obecní kasu přes 8 mil. Kč, získala Čeladná téměř třímilionovou evropskou dotaci z programu Národní plán obnovy Ministerstva průmyslu a obchodu.

Šlo o opravdu rozsáhlou rekonstrukci. Zahrnovala výměnu 478 svítidel šesti různých typů, 8 rozvaděčů, 19 171 metr zavěšených kabelů a 420 výložníků. Předpokládaná úspora elektrické energie bude 62,4 %, „Z původní spotřeby 145,3 MWh/rok se díky výměně svítidel dostaneme na 54,6 MWh/rok. Spotřeba elektřiny se výrazně sníží, což je zvláště v dnešní době pro obec velmi důležité,“ řekl starosta Čeladné Pavol Lukša.

Je to dáno nižším příkonem moderních LED světel a zároveň možností je automaticky regulovat a v pozdních nočních hodinách snížit intenzitu svíceni. „Osvětleni bude nastaveno od zapnutí do 22 hodin na 100 % svítivosti, od desáté večerní do páté ranní na 60 %. Samozřejmě podle reakce na světlo,“ upřesnil starosta.

Nove osvětleni přinese i další výhody – nebude se muset tak často opravovat (životnost svítidel je kolem 25 let) a zlepší takzvanou světelnou pohodu. „Použitá LED technologie umí nasměrovat světelný tok přesně na požadované místo nebo oblast, aby zbytečně neosvětloval fasády okolních domů. Změní se i barva vyzařovaného světla, která výrazně potlačuje nežádoucí modrou složku škodící lidskému zdraví,“ upřesnil René Krečmer ze společnosti ČEZ Energetické služby, která zakázku realizovala.