6. 11. 2006

Přes východočeský region se přehnala větrná smršť

Hradec Králové, 6. 11. 2006, - Silný vítr, který se přes víkend přehnal nad východočeským regionem, způsobil v tomto regionu výpadky na linkách vysokého a nízkého napětí.

 Větrná smršť, která se prohnala nad východočeským regionem ničila elektrická vedení a  způsobila v některých lokalitách výpadky elektřiny. Náš dispečink  během víkendu  evidoval na 14 poruch na linkách  vysokého napětí  na 80 poruch na linkách nízkého napětí.Nejvíce postiženy byly oblasti  okolí Hradce Králové, Náchodsko, Trutnovsko, Svitavsko, Žamberecko a horské oblasti  východočeského regionu.

 Přerušení dodávky elektřiny na bylo způsobeno poryvy velmi silného nárazového větru, pády větví a stromů do vedení, spadanými vodiči elektrického vedení. Rychlost větru na mnoha místech ve východních Čechách dosahovala rychlosti orkánu. Ve vyšších polohách byly poruchy způsobeny i sněhovými přeháňkami.

 Poruchové čety na odstraňování havárií pracovaly celý víkend a v současné době je již vše pod napětím. První hrubý odhad škod je  200 tisíc Kč.

 

Mgr. Šárka Beránková

tisk. mluvčí Skupiny ČEZ pro vč. region