18. 9. 2009

Prvenství v Atomiádě obhájili školáci z Týna

Družstvo ZŠ Malá strana Týn nad Vltavou vedená patronem Romanem Turkem obhájila na 5. Temelínské atomiádě loňské vítězství. Z elektrárny Temelín si odvezla šek v hodnotě 20 tisíc korun na nákup sportovního vybavení pro svou školu. „Vítězství nás těší. Nečekali jsme ho, protože na soutěž jsme se tentokrát cíleně nepřipravovali,“ raduje se z vítězství třídní učitelka Jana Novotná.

„Na dětech bylo vidět, že je soutěže hodně bavily a do disciplín šly s velkým zaujetím. Speciální strategii jsme neměli, spíše jsem týmu radil, aby se na svůj výkon především dobře soustředil. Nakonec se podařilo vyhrát a jsem rád, že děti měly ze soutěžení stejně dobrý pocit jako já,“ zhodnotil průběh soutěže Roman Turek.

Slova Romana Turka potvrzuje páťák Karel Tůma z vítězného družstva. „Je to pěkné, že jsme vyhráli. Poděkování patří především spoluhráčům z družstva, kteří dobře soutěžili. S kamarádem jsem se zúčastnil vědomostní disciplíny a na všech deset otázek jsme odpověděli správně. Atomiáda se mi hodně líbila.“

Druhé místo obsadila ZŠ Hlinecká z Týna nad Vltavou s patronem Stanislavem Pochopem, volejbalistou českobudějovického Jihostroje. Třetí skončili pod vedením Karla Poborského žáci z Temelína. Jako výhru si školy na druhém a třetím odnesly symbolické dárkové šeky na nákup sportovních potřeb v hodnotě 10, resp. 7 tisíc korun. Šek na 5, resp. 4 tisíce korun získaly školy z Neznašova, Dřítně a Olešníku, které se umístili pod stupni vítězů. Celkem si tak školy mezi sebe rozdělily částku
50 tisíc korun. Navíc všem soutěžícím věnoval hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola ochranné cyklistické helmy.

„Odměnu za svůj výkon si zasloužili všichni, proto každá škola odchází se symbolickým šekem na nákup sportovního vybavení pro žáky,“ chválil školáky Miloš Štěpanovský, ředitel JE Temelín.

Atomiáda-Poborský

Jednou z týmových disciplín bylo „Zvyšování výkonu“. Tuto soutěž vyhráli školáci z Temelína s Karlem Poborským.

Ještě před Atomiádou navštívili světový rekordman Jan Železný, řeckořímský zápasník Marek Švec, oštěpař Jan Kudlička a Jihočeši Karel Poborský a Stanislav Pochop elektrárnu Temelín.

„Na jaderné elektrárně jsem podruhé. Před 15 lety jsem navštívil Jadernou elektrárnu Dukovany. Temelín je pro mě továrna jako každá jiná. Některá vyrábí auta, jiná peče chleba, Temelín vyrábí elektřinu. Působil na mě bezpečně,“ popsal dojmy z prohlídky českobudějovický volejbalista Stanislav Pochop.

Odpoledne už spolu se školáky z okolí Temelína soutěžili v netradičních disciplínách, jako například skok přes jadernou tyč, běh mezi chladícími věžemi či rozbíjení atomů.

„Role patrona byla především ve vedení a motivování dětí než přímo ve sportování. Speciální pokyny jsem neměl, děti již měly připraveno, kdo kterou disciplínu bude absolvovat. Snažily se, byly šikovné, bohužel jsme ale nevyhráli. Každopádně někteří jsou pohybově velmi nadaní,“ hodnotil vystoupení svých svěřenců světový rekordman v hodu oštěpem Jan Železný.

Od fotbalových povinností si s dětmi odpočinul populární jihočeský fotbalista Karel Poborský. „I přes nepřízeň počasí jsem si Atomiádu moc užil. Děti šly do soutěží naplno a bylo vidět, že chtějí vyhrát. Dnes se tady pohybovaly desítky malých dětí a je jen dobře, že jsou podobné programy pro ně organizovány,“ uvedl Karel Poborský, který svůj tým nakonec dovedl k bronzovému umístění.

V závěru Atomiády si všichni školáci nechali podepsat fotografie přítomných sportovců.