15. 5. 2020

První temelínský blok přerušil najíždění. Během víkendu energetici vymění pomocné zařízení v nejaderné části

V noci na dnešek přerušili energetici náběh prvního bloku. Důvodem bylo zapůsobení automatických systémů, technologie elektrárny je v nominálním stavu. Vzhledem k nadcházejícímu víkendu s nižší spotřebou elektřiny nepředstavuje odstávka žádný problém pro dodávky elektřiny. Výrobu elektřiny by měl blok obnovit už začátkem týdne. Druhý blok je v provozu na plném výkonu.

Ještě před přerušením najíždění dokončili odborníci energetické testy, které potvrdily správnost zavezení paliva. Rovněž parametry turbíny, kde probíhaly rozsáhlé kontroly, jsou v prvních dnech provozu velmi dobré.

Přerušení najíždění bloku využijí energetici k výměně kompenzátoru na potrubí v nejaderné části elektrárny. Jde o zařízení, které tlumí chvění a omezuje teplotní dilatace. Vlastní výměna je záležitostí několika hodin. Zbývají čas tvoří vydrenážovaní potrubí a zpětné najetí bloku. I s ohledem na relativně krátkou dobu prací, zůstane jaderná část na provozní teplotě, nedojde tedy k jejímu vychlazení. Připojení bloku aktuálně vychází na začátek týdne.