18. 6. 2020

V Dobrochově vysadili větrolam, zabrání větrné erozi i hluku z dálnice

Občané Dobrochova na Prostějovsku vysadili na okraji obce 18 stromů, které by v budoucnu měly sloužit jako větrolam i hluková bariéra mezi vesnicí a nedalekou dálnicí D46. Spolu s dalšími investicemi, které mají za cíl zlepšit životní prostředí, jej chce obec představit porotě mezinárodní soutěže Entente Florale Europe, do které se nominovala díky loňskému vítězství v anketě Zelená stuha. V evropské soutěži, která se kvůli koronaviru přesunula na příští rok, bude Dobrochov jediným zástupcem České republiky. Na nákup stromů obci přispěla bezmála 40 tisíc korun Nadace ČEZ.

„Až stromy povyrostou, zabrání větrné erozi a vysušování půdy. Mohly by také ztlumit hluk z nedaleké dálnice a zpomalit vodu, která do obce při přívalových srážkách stéká z okolních polí,“ řekl starosta Dobrochova Miloslav Kříž, jehož snem je vybudovat zelený prstenec kolem celé obce. „Postupně se nám to daří, už dříve jsme vysadili několik pásů stromů i alejí. Ale pořád nám zbývá ještě spousta práce.“

Nový větrolam, který chrání obec ze severní strany, je druhově pestrý – místní v něm na radu odborníků namíchali lípy, duby, javory, ptačí třešně a keře. Starat se o ně budou spolu s obcí i rodiny, které jednotlivé stromy vysadily. „Nemáme to daleko, takže až pudem na procházku, pokaždé vemem konvu a náš stromek zalijem,“ těšili se mnozí sázející.

Nadace ČEZ dosud podpořila 52 miliony korun více než 450 projektů zaměřených na výsadbu zeleně, obyvatelé měst a obcí díky tomu zasadili přes 92 000 stromů či keřů. Jeden strom za svůj život odebere z atmosféry přibližně jednu tunu CO2. Slouží rovněž jako přirozený kryt a zdroj potravy pro drobné živočichy, větrolam nebo protihluková stěna.     

„Zájem měst a obcí o výsadbu zeleně neustává, a nás těší, že jim v tom můžeme vycházet vstříc. Vždy máme radost, když vidíme, že se do výsadby zapojí také děti a mladí lidé, kteří si díky tomu mohou od útlého věku uvědomit, jak jsou stromy důležité,“ uvedla ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková.