Infocentrum vodní elektrárny Dalešice

Kdy a kde nás můžete navštívit

5 důvodů proč navštívit informační centrum

NEJVYŠŠÍ SYPANÁ HRÁZ V EVROPĚ

NÁVŠTĚVA PROVOZU ELEKTRÁRNY

PROGRAMY NA MÍRU PRO ŠKOLY I ŠKOLKY

VSTUP ZDARMA

TURISTICKÉ VIZITKY A DENÍKY

Navštivte elektrárnu s nejvyšší sypanou hrází v Evropě, která měří 102 metrů! Přečerpávací vodní elektrárna Dalešice plní důležitou roli – podobně jako další "přečerpávačky" dokáže rychle regulovat nadbytek nebo nedostatek elektřiny v síti. Umožňují to čtyři reverzní Francisovy turbíny, které najdete v její strojovně.

Všechny zajímavosti o provozu elektrárny se dozvíte v našem infocentru. Věděli jste, že spodní nádrž vodního díla Dalešice je zároveň rezervoárem chladicí vody pro nedalekou Jadernou elektrárnu Dukovany? Spojte návštěvy obou elektráren a užijte si nezapomenutelný výlet!

Aktuálně z infocentra

Zkuste i vy Virtuálně v elektrárně

Přihlaste se na populární on-line prohlídky elektráren vysílané živě z interaktivního TV studia. I letos můžete s celou rodinou zavítat na dálku do Temelína či Dukovan, vydat po stopách obnovitelných zdrojů energie či objevit naši distribuční soustavu. Novinou v programu je pro letošek prohlídka naší největší „přečerpávačky“ Dlouhé stráně. Užijte si odpolední zábavný program nabitý informacemi a perličkami ze světa energie.

REGISTRUJTE SE ZDARMA

Co říkají naši návštěvníci

„Udělali jsme si výlet do infocentra elektrárny Dukovany a odtud potom vyrazili ještě do Dalešic. Osobně mě baví kontrast takto technické stavby a okolní přírody a zeleně. Myslím, že si tu každý přijde na své. Doporučuji všem, kteří o návštěvě přemýšlí.“

Tereza V.

„Objednali jsme se na exkurzi se třídou a byl to moc povedený výlet. Paní průvodkyně byla velmi milá a ochotná. Musela jsem obdivovat rozsah jejích znalostí. Studenti se ptali, z čehož jsem měla upřímnou radost. Bylo vidět, že je prohlídka zaujala a odcházeli spokojení. Moc děkujeme za hezký zážitek."

Barbora Ž.

„K elektrárně Dalešice jsme vyrazili po návštěvě infocentra v Dukovanech a rozhodně nelituji. Je to technický skvost, který zaujme každého technického nadšence. U dolní nádrže stojí navíc elektrárna Mohelno, takže takové 2 v 1. Díky za prohlídku."

Libor K.

Navštivte nás

Exkurze je možná od pondělí do neděle pouze pro skupinu 8–60 osob, a to po předchozím objednání na e-mailu infocentrum.edu@cez.cz nebo tel. 561 105 519 (PO–ČT od 8:00 do 15:00, PÁ od 8:00 do 12:30 hod.). Nejpozději 10 dnů před plánovanou návštěvou. Délka exkurze je 90 minut.


Pokyny k exkurzím: Pokud jste ale starší 15 let, nezapomeňte si s sebou doklad totožnosti (platný OP nebo cestovní pas). Do prostoru elektrárny za hlavní branou není možný vstup se zavazadly (kabelky, batohy, kufry). Platí rovněž zákaz vstupu pod vlivem alkoholu či jiných omamných látek. Na sobě nelze mít dlouhou sukni či šaty. Na nohou je nutné mít pevnou uzavřenou obuv bez podpatků.

Prohlídka může být fyzicky náročnější.

Vstup zdarma

Vhodné pro děti

Vhodné pro školy

Parkování zdarma

Prodej turistických předmětů

Kdo vás provede infocentrem

Dana

Jana

Marie

Zdeňka

Jak se objednat

Ve všední dny přijímáme objednávky na e-mailu infocentrum.edu@cez.cz nebo tel. 561 105 519 (PO–ČT od 8:00 do 15:00, PÁ od 8:00 do 12:30 hod.).

Otevírací doba

Otevřeno pouze po předchozím objednání.

Časy prohlídek
PO–NE od 9:00, 11:00, 13:00 a 15:00 hod.

Délka prohlídky
90 minut

Kdy máme zavřeno
Vánoce 24. 12. – 26. 12.
Nový rok 1. 1.
Velikonoční pondělí

Kde nás najdete

Vodní elektrárna Dalešice
675 77 Kramolín
GPS: 49.1244592"N, 16.1243528"E

Infocentrum vodní elektrárny Dalešice

Autem
Lze využít bezplatné parkoviště u infocentra.

Veřejnou dopravou
Nejbližší zastávka veřejné dopravy je Dukovany, EDU (autobus).

Další zajímavé tipy na výlety naleznete na