1. 10. 2007

ČEZ dnes rozšíril žalobu na Mosteckou uhelnou, kterou se domáhá naplnení uzavrené dohody o dlouhodobých dodávkách uhlí

Na základe doporucení právních poradcu ucinil ČEZ dnes další právní krok vuci Mostecké uhelné ze skupiny Czech Coal, kterým se domáhá naplnení dohod uzavrených z roku 2005 o dlouhodobých dodávkách uhlí pro moderní elektrárnu v lokalite Pocerady.

Protože skupina Czech Coal odmítá dostát svému závazku z dohody o spolupráci ze dne 1.7.2005, obrátil se ČEZ 29.6.2007 na soud, aby dlouhodobou kupní smlouvu potvrdil. Dnes ČEZ tuto žalobu rozšíril o požadavek na náhradu škody, která ČEZ vznikne pro prípad, že pres podanou žalobu k uzavrení dlouhodobé kupní smlouvy nedojde. Škoda, která je takto nárokovaná, byla společností Deloitte vycíslena na úrovni 22 miliard korun.

ČEZ zároven podal druhou žalobu na MUS, kterou se domáhá náhrady škod dosud již vzniklých v souvislosti s tím, že skupina Czech Coal odmítla dostát svému závazku z dohody o spolupráci z 1.7.2005. Jde o cástku v rádu desítek milionu korun spojených predevším s náklady na právní a poradenské služby.

Spolecnost ČEZ i nadále uprednostnuje dodržení ujednání z dlouhodobé dohody o spolupráci z 1.7.2005 a má zájem uzavrít dlouhodobou kupní smlouvu na dodávky uhlí s MUS. Soucasné právní kroky jsou vyvolány porušením dohod ze strany MUS a ČEZ je uplatnuje v rámci dodržování svých zásad obezretného podnikání.