11. 6. 2019

Elektrárny
Charita a sponzoring

Den otevřených dveří v Elektrárně Dětmarovice: rekordní počet návštěvníků, přes 100 tisíc korun pro děti z Orlové a seniory z Bohumína

Provozy Elektrárny Dětmarovice si v sobotu na dni otevřených dveří prohlédlo 715 návštěvníků, o 20 procent více než před rokem.

Další stovky lidí se zúčastnily doprovodného programu, například prezentace Farmy Bezdínek, která od loňska odebírá teplo z Dětmarovic pro pěstování rajčat a okurek, fyzikální a chemické show olomoucké Pevnosti poznání nebo Teplárenského šestiboje v režii společnosti ČEZ Teplárenská. Na Oranžovém kole Nadace ČEZ vyšlapali účastníci akce 102 487 pro děti sportující v Městském sportovním klubu Orlová a aktivní seniory z Klubu seniorů Bohumín.

Na exkurzích se lidé dozvěděli hlavně zajímavosti o dokončených a probíhajících investicích a zásadní zprávu o absorbéru, který před dvěma lety zničil požár.

„Podepsali jsme smlouvu se společností Mitsubishi, která na jeho místě do května 2020 vybuduje zcela nový absorbér. Životnost elektrárny se tím prodlouží až za rok 2040,“
vysvětlil generální ředitel Elektrárny Dětmarovice Vlastimír Kontrik.

Zájemci si v průběhu exkurzí, které začínaly každých 10 minut, prohlédli všechny hlavní provozy: strojovnu, kotelnu, velín i další pracoviště. Čekání si krátili v Teplárenském šestiboji pro děti, projížďkami na lodičkách, ve fotokoutku i při diskuzích s odborníky ze společnosti ČEZ Prodej.

Největší zájem byl o Oranžové kolo, na kterém se tentokrát „šlapalo rukama“ na handbikových trenažérech. Hlavní závod mezi senátorem a starostou Bohumína Peterem Víchou a starostou Orlové Miroslavem Chlubnou skončil vítězstvím bohumínského starosty, který pro své seniory „vyšlapal“ 775 korun.

Celkem vyšlapali účastníci akce 51.182 korun pro Klub seniorů Bohumín, který sdružuje asi 400 seniorů s průměrným věkem 78 let.

„Máme opravenou klubovnu, takže se těšíme, že si do ní za vyšlapané peníze pořídíme televizi, dataprojektor a další vybavení, které nám poslouží pro pořádání akcí,“
řekla šéfka klubu Hana Práglová.

Do Městského sportovního klubu Orlová pošle Nadace ČEZ 51.305 korun.

„Ty peníze určitě dobře využijeme do poslední koruny. Naše organizace zastřešuje sedm sportovních odvětví od fotbalu přes atletiku a letní biatlon až po baseball. Prioritou jsou samozřejmě děti, kterým z výtěžku akce pořídíme nové sportovní vybavení,“
řekl vedoucí oddílu fotbalu Bronislav Schimek, který na akci orlovský klub zastupoval.

Elektrárna Dětmarovice je největší klasickou elektrárnou na území Moravskoslezského kraje i v rámci celé Moravy. Spaluje černé uhlí, ze kterého vyrábí elektřinu a teplo. Ročně dokáže vyrobit okolo 2 500 000 MWh elektrické energie (což je spotřeba více než 700 000 domácností) a přes 800 000 GJ tepla. Teplem zásobuje Bohumín a Orlovou, od loňského podzimu vytápí také dolnolutyňskou farmu Bezdínek, která ve svých sklenících celoročně pěstuje rajčata a okurky.