1. 2. 2000

Operátoři elektrárny Temelín skládají státní zkoušky

Dnes byly zahájeny státní zkoušky operátorů JE Temelín, které budou probíhat až do 23. března 2000. Absolvuje je celkem 41 pracovníků elektrárny zařazených do funkcí operátorů primárního a sekundárního okruhu, vedoucích blokové dozorny, vedoucích reaktorového bloku a směnových inženýrů...

Dnes byly zahájeny státní zkoušky operátorů JE Temelín, které budou probíhat až do 23. března 2000. Absolvuje je celkem 41 pracovníků elektrárny zařazených do funkcí operátorů primárního a sekundárního okruhu, vedoucích blokové dozorny, vedoucích reaktorového bloku a směnových inženýrů. Úspěšným složením zkoušky získají na dva roky od Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Oprávnění k vykonávání funkce, tedy k řízení provozu temelínské elektrárny. Již v polovině února složilo státní zkoušku a obdrželo od Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Oprávnění k vykonávání funkce devět kontrolních a provozních fyziků. Ti dohlížejí na dodržování jaderné bezpečnosti při najíždění a provozu bloku.

Dvanáctičlenné komisi dnes předsedal náměstek předsedy SÚJB ing. Karel Bö hm. Ve zkušební komisi dále zasedají zástupci Škody Praha, elektrárny, ČEZu a Školicího a výcvikového střediska v Brně.

"Státní zkouška se skládá ze dvou částí. Z písemné, která se dělá den před druhou - ústní částí zkoušky. Pro písemný test je připraveno podle vykonávané funkce 1.200 - 1.400 testových otázek. Do vlastního testu v rámci zkoušek je zařazeno 80 otázek. Z nich musí být minimálně 90% zodpovězeno správně, aby operátor postoupil do závěrečné ústní části státní zkoušky. Ta trvá asi jednu hodinu a je potřeba zkušební komisi podle funkčního zařazení zodpovědět pět až šest otázek. Státní zkoušku provozní operativní personál skládá každé dva roky a vždy při přechodu na jinou funkci," uvedl k organizaci zkoušek tiskový mluvčí elektrárny ing. Milan Nebesář.

"Přesto, že jsem dosud absolvoval pět státních zkoušek v této oblasti, musím konstatovat, že dnešní zkouška byla zatím nejsložitější. Vysvětlím proč na příkladu svého působení na JE Dukovany. Zde každý kdo jde na státní zkoušku chodí do práce, ale dva až tři měsíce se připravuje pouze na zkoušky. Na Temelíně se však nyní intenzivně připravuje blok na budoucí provoz, vrcholí neaktivní zkoušení. Proto je potřeba především plnit všechny pracovní úkoly na bloku a výcvikový program na simulátoru. Na vlastní přípravu ke státním zkouškám tedy zbývá jen náš volný čas. I z  těchto důvodů pro mě, ale určitě i pro mých čtyřicet kolegů byla a bude tato zkouška nejtěžší," uvedl po úspěšném složení státní zkoušky směnový inženýr elektrárny ing. Jiří Tyc, který ji z provozního operativního personálu elektrárny absolvoval jako první a na výbornou.

Milan Nebesář
tiskový mluvčí JE Temelín