7. 12. 2007

Skupina ČEZ zajistila aktivistům na komíně snídani, dostali termosky s teplým čajem a posvícenské koláče

Prunéřov – V duchu staročeského posvícení pohostila Skupina ČEZ aktivisty z hnutí Greenpeace, kteří jsou od včerejšího dne na 300 metrů vysokém komíně Elektrárny Prunéřov II. Ti z toho byli mírně šokováni, nicméně termosky s teplým čajem a velké posvícenské tvarohomakové koláče s povděkem přijali. Na první ochoz komína, kam se aktivisté během noci spustili k bivakování, jim vše v 9 hodin dopravili pro výšky speciálně vycvičení elektrárenští hasiči.

Konkrétně to byli Petr Vohánka a Vlastimil Douda z Elektrárny Počerady a Jan Apolen z Elektrárny Tušimice. S nimi lezl na komín i Martin Apolen, velitel Jednotky požární ochrany města Kadaně, s nímž elektrárenští profesionálové často spolupracují jako se specialistou na výšky. Technické zázemí jim zajišťovali hasiči z Elektrárny Prunéřov včele s velitelem Hasičského záchranného sboru Elektráren Tušimice a Prunéřov Lubošem Lorenzem.

„Mají jediný úkol, zjistit, jak jsou na tom aktivisté po zdravotní stránce a zda jsou dobře zabezpečeni proti pádu z výšky. Zároveň jim dopraví teplý čaj s koláči a poptají se jich, zda něco nepotřebují. Nic víc, nic míň. Nikoho nebudou přemlouvat, aby slezl či ho k tomu dokonce nutit. Již jsem se spojil mobilním telefonem s jejich mluvčím nahoře, který naši pomoc přivítal,“ řekl Luboš Lorenz, velitel Hasičského záchranného sboru Elektráren Tušimice a Prunéřov. Sledoval přitom, jak jeho lidé jištěni lany lezou na první ochoz komína.

Jan Apolen, jinak také instruktor hasičů Skupiny ČEZ pro zásahy ve výškách, po návratu na zem konstatoval, že všichni aktivisté jsou dobře připoutání k ochozu a podobně mají zajištěné i své věci. „Je vidět, že jsou znalí v bivakování ve výškách, po této stránce jim nic nehrozí.“ K jejich zdravotnímu stavu Jan Apolen dodal, že všichni aktivisté jsou sice mírně podchlazeni, ale jinak v pořádku. „Až na jednoho Čecha všichni ostatní mluvili anglicky. Je jich tam šest, pět mužů a jedna žena.“

Elektrárenští hasiči budou s aktivisty na komíně i nadále v kontaktu. „Jejich mluvčí totiž nevyloučil, že budou potřebovat naši pomoc. Ani se tomu nedivím. Pokud budou chtít dolů, určitě jim to už nepůjde tak, jako když lezli nahoru. Zvláště v tomto počasí a navíc jsou prokřehlí. Pokud vydrží na komíně ještě jednu noc, budou na tom pochopitelně ještě hůře. Jakmile se ozvou, jsme připraveni jim okamžitě poskytnout veškerou pomoc a zajistit jejich bezpečný sestup dolů,“ poznamenal ještě velitel hasičů Luboš Lorenz.

Aktivisté z hnutí Greenpeace pronikli do elektrárny Prunéřov II ve čtvrtek 6. prosince v ranních hodinách. Podařilo se jim obsadit 300 metrů vysoký komín, z něhož chtěli spustit transparent STOP CO2. To se jim však kvůli nepřízni počasí dosud nepodařilo a zřejmě ani nepodaří. Na komíně přitom chtějí podle počasí zůstat minimálně až do soboty.

„Z jednání s nimi jsem pochopil, že jejich akce není zaměřena vyloženě proti Skupině ČEZ, ale že chtějí upozornit na pro ně špatnou energetickou koncepci státu a globální oteplování. V souvislosti se současným jednáním na Bali také prý hodlají i podpořit stanovisko těch, kteří chtějí ještě více zpřísnit emisní limity v Evropě. O něco později se však před elektrárnou další zástupce Greenpeace nervózně a nekvalifikovaně vyjadřoval k politice ochrany životního prostředí firmy ČEZ. To mě trochu udivilo,“ poznamenal k událostem v elektrárně Otakar Tuček, ředitel Elektráren Tušimice a Prunéřov.

Protože jednání aktivistů v prostorách elektrárny bylo nezákonné byli ředitelem již včera oficiálně vyzváni, aby slezli z komína a opustili elektrárnu. To se pochopitelně nestalo. Skupina ČEZ přitom nehodlá podat žádné trestní oznámení. Naopak se snaží lidem na komíně ulehčit život. „Jde nám především o jejich bezpečnost. Může se stát cokoli, někomu se nahoře udělá špatně či dojde náhle ke zhoršení počasí a pak se budou muset rychle dostat dolů. Jinak proti nim zasahovat nebudeme, ať si slezou, kdy budou chtít,“ řekl Otakar Tuček. Nejen jeho přitom zarazilo, že mezi aktivisty byly hlavně ženy, které již ve čtvrtek odpoledne zase slezly dolů. „Byl jsem ujištěn, že to jsou samí profesionálové a že se nic nemůže stát. Ale že tak brzy ženy slezly, mne přesvědčuje o opaku,“ konstatoval ředitel Tuček. Ten již včera v odpoledních hodinách nechal odvolat od komína stálou hlídku státní policie s tím, že na to stačí místní hasiči a bezpečnostní služba. Rovněž už ve čtvrtek nechal na páteční ráno zajistit teplou snídani pro aktivisty na komíně.

Aktivisté Greenpeace si vybrali komín Elektrárny Prunéřov II za cíl svého útoku proto, že elektrárna patří mezi největší znečišťovatele ovzduší CO2 v České republice. Tento fakt Skupina ČEZ nepopírá. Je to dáno tím, že se jedná o její největší komplex dvou elektráren. I když se v budoucnu uvažuje o tom, že bude CO2 ukládat do země, zatím neexistují žádné lapače, kde by se dal tento plyn skladovat. Jediným efektivním krokem je proto plánovaná komplexní obnova elektrárny Prunéřov II, která proběhne v letech 2011 až 2013. Po komplexní obnově zde budou provozovány tři 250 MW bloky místo pěti 210 MW bloků. Účinnost se zvýší na 39 %, což zaručí podstatné snížení všech sledovaných emisí pod hranici nových limitů platných od roku 2015. Elektrárna Prunéřov I již nebude po tomto roce provozována. Emise skleníkových plynů tak klesnou v Prunéřově na méně než polovinu. ČEZ tak považuje hazardování se zdravím a životy na zařízení, které činí reálné kroky ke zlepšení, za velmi nezodpovědné a podivuje se, že vedení Greenpeace má jiný žebříček hodnot.

Petr Vohánka z Elektrárny Počerady připravuje jištění před výstupem hasičů na komín.

Jan Apolen z Elektrárny Tušimice se připravuje na výstup na komín.

Martin Apolen, Jan Apolen, Petr Vohánka a Vlastimil Douda se připravují k výstupu.

Poslední kontrola výstroje, v žlutých pytlích jsou kromě nezbytné výbavy hasičů - horolezců i čaj a koláče pro aktivisty. Zleva: Martin Apolen, Jan Apolen a Petr Vohánka.

Elektrárenští hasiči lezou na první ochoz k aktivistům.