27. 9. 2007

Soutěž Skupiny ČEZ o multimediální Oranžovou učebnu má svého vítěze

Skupina ČEZ má dlouhodobě zájem o oblast vzdělávání. V letošním roce patří mezi největší reklamní projekty, které podporují kvalitu vzdělávání dětí a mládeže v regionu Jaderné elektrárny Dukovany soutěž „ČEZ Oranžová učebna 2007“, která byla vyhlášena 1.5.2007. Mohly se do ní zapojit všechny střední školy z dvacetikilometrového pásma JE Dukovany a z Třebíče. Nakonec se do soutěže zapojilo 8 týmů. Pětičlenné týmy studentů pod vedením jednoho pedagoga měly za úkol zpracovat prezentaci na téma „Jak posílit cestovní ruch v okolí JE Dukovany“.

Při plnění úkolu mohli studenti naplno využít již získané znalosti z různých oborů, vlastní fantazii nebo vycházet z dostupných materiálů. Doufáme, že si ale znalosti a dovednosti díky práci na konkrétním projektu také rozšířili. Hlavní cena soutěže je moderní vybavení multimediální učebny pro jejich školu v oranžovém, korporátním stylu Skupiny ČEZ“, vysvětluje Petr Spilka.

Prezentace všech soutěžních prací před odbornou porotou a vyhodnocení proběhlo v pátek 21.9.2007 v informačním centru JE Dukovany. „Většina soutěžních týmů se rozhodla pro vypracování internetových stránek, na kterých představila svoji nabídku programu pro vybranou skupinu návštěvníků. Porota to ale neměla vůbec snadné, protože obsahová i technická kvalita přihlášených projektů byla opravdu vysoká,“ říká Kristýna Vohlídková z oddělení komunikace JE Dukovany. Prezentace hodnotila porota, do která mohla každá z přihlášených škol nominovat svého zástupce. V porotě tak zasedli Bc. Jana Kafoňková, MVDr. Pavel Heřman, Mgr. Zdeněk Raus, Eva Frühwirtová, arch. Lubor Herzán, Ing. Zdeněk Borůvka, Bc. Jitka Mattyášovská, Mgr. Jarmila Horáková a Ing. Petr Spilka. A kdo zvítězil? V Gymnáziu Třebíč bude v průběhu měsíce října realizována nová multimediální Oranžová učebna v hodnotě 250 000 Kč. Tým na druhém místě, Katolické gymnázium Třebíč, získá vybavení mini Oranžové učebny za 100 000 Kč. O vítězi ale musel rozhodnout až los, protože obě školy získaly stejný počet bodů. Třetí škola, Střední průmyslová škola Třebíč, vyhrála technické vybavení v hodnotě 50 000 Kč.

Výsledky celé soutěže budou prezentovány také na veletrhu vzdělávání Didakta 2007 v Třebíči, kde se na podzim pravidelně schází tisíce zájemců o středoškolské vzdělávání. „Nemůžeme ale vyloučit ani možnost, že výsledky budou natolik inspirující, že bychom je dále prezentovali například na veletrhu cestovního ruchu Regiontour 2008. Samozřejmě ale doufáme, že v první řadě představené projekty budou inspirací ke zatraktivnění okolí JE Dukovany pro turisty a přínosem pro region,“ uzavírá Kristýna Vohlídková.