5. 11. 2007

Učitelé fyziky si prohlédli důl i elektrárnu

Severní Čechy – Učitelé fyziky z celé republiky si koncem minulého týdne daly dostaveníčko na severu Čech. Do Mostu, odkud vyráželi za odborným poznáním na Teplicko a Lounsko, je pozvala Skupina ČEZ v rámci setkání Klubu Svět energie. Čtvrtek 1. listopadu byl zasvěcen hlavně technologii těžby a zpracování hnědého uhlí v Dolech Bílina, v pátek se pedagogové věnovali energetice, novinkám ve vzdělávacím programu Skupiny ČEZ a návštěvě Elektrárny Počerady.

„Je to již páté setkání, které Skupina ČEZ pro učitele fyziky pořádá. Právě za účelem jejich setkávání se s nejrůznějšími odborníky nejen přes energetiku, vzájemné výměny zkušeností z výuky fyziky či jiných přírodovědných předmětů a nabídky možnosti navštívit místa, kam by se jinak dostali jen v omezené míře, jsme pro ně založili Klub Světa energie. Vznikl 11. května 2006 a v současné době má již 216 členů z celé České republiky,“ říká Marie Dufková, koordinátorka vzdělávacího programu Skupiny ČEZ.

Program založila energetická společnost ČEZ již v roce 1992 s cílem zvýšit zájem mládeže o studium technických oborů a v budoucnu případně o zaměstnání v této oblasti. Učitelům nabízí účinnou pomoc při zapojování fyzikálních témat do školních vzdělávacích programů. „V roce 2006 získal vzdělávací program Skupiny ČEZ akreditaci Ministerstva školství a tělovýchovy ČR. Jsme přitom jedinou českou průmyslovou společností, která takovýto dlouhodobý program na podporu vzdělávání poskytuje,“ dodala Marie Dufková.

Zájem o aktivity Klubu Svět energie je mezi učiteli fyziky obrovský. Účastní se jich jak muži, tak i ženy, přičemž maximálně jich může být čtyřicet na akci. „Tento počet je dán jednak sezením autobuse, ale hlavně kapacitními možnostmi míst, která navštěvujeme,“ vysvětluje Marie Dufková. Pokaždé se pochopitelně přihlásí daleko více zájemců. „Podle zvoleného tématu jich bývá i třikrát tolik, ale ti s pořadovým číslem nad čtyřicet jsou už jen náhradníci za ty, kterým daný termín později z nějakého důvodu nevyhovuje.“

I tentokrát se proto našli pedagogové, kteří se loučili slovy: „A rovnou si nás napište napříště.“ Byli to například Libor Jiránek ze ZŠ ve Školní ulici v Klášterci nad Ohří, jeho kolegyně z téhož města, ale ze ZŠ v Krátké ulici Zdeňka Horská. K nim se přidala i  Jana Doubková ze ZŠ Antonína Sochora v Duchcově. Z jejich strany to ovšem byla nadsázka, dobře totiž věděli, že to není možné a že doslova rozhoduje staré známé pravidlo: „Kdo dřív přijde, ten dřív mele.“ V praxi to znamená, že jakmile bude vyhlášeno další setkání Klubu Svět energie, bude jen záležet jen a jen na jejich rychlosti s jakou se dokáží na akci přihlásit.

„Jsem praktický nejčerstvější člen klubu, mám číslo 215 z 216,“ usmál se klášterecký učitel fyziky Libor Jiránek. Jak dodal, týden před setkáním v Mostě se zúčastnil semináře Skupiny ČEZ. Jeho průběh a avizovaná akce na přelom října a listopadu se mu zalíbily natolik, že se ihned přihlásil do Klubu Svět energie a rovnou i na prohlídku dolu a elektrárny. Podle něj má klub klíčové kompetence k výuce fyziky a  on sám se dostane do míst, kam by se jinak stěží dostal. „Prostě jsem rovnou u zdroje, přičemž vše dokáži využít pro výuku.“

Zdeňka Horská je s číslem 108 v klubu rok a půl a má za sebou už tři setkání. Například si velice pochvalovala návštěvu přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé Stráně. „Jsem velice spokojena se způsobem jakým se Skupina ČEZ věnuje nám, učitelům fyziky. A jak jsem se stala členkou klubu? Narazila jsem naň na internetu a řekla jsem si, že by to nemuselo být špatné. Škoda jen, že je kapacitně omezen čtyřiceti lidmi na akci, jinak bych absolvovala vše.“ Její kolegyně Jana Doubková z Duchcova takové štěstí zatím neměla. Ač je v klubu již dva roky a má pořadové číslo 50, mostecké setkání bylo pro ni první, na které se ji podařilo dostat. „Před tím jsem měla vždy smůlu, že jsem se do čtyřicítky nedostala. Naštěstí mám alespoň přístup k různým aktuálním materiálům o energetice,“ říká a dodává, že setkání v Mostě bylo super.

Stejně tak ho hodnotili 5. setkání Klubu Svět energie i další dotázaní pedagogové. „Na základně“ v mosteckém hotelu Cascade nejdříve absolvovali přednášky o radonu a úsporách energie a poté zavítali do těžebních prostor Dolů Bílina, kde se za odborného výkladu seznámili technologií těžby hnědého uhlí. Následně si prohlédli i rekultivace. V pátek je pak čekaly novinky ve vzdělávacím programu Skupiny ČEZ, představení projektu Bakalář, neenergetické unikáty uhelných elektráren na severu Čech a možnosti ekologické výchovy v rámci vzdělávání pro udržitelný rozvoj. Poté ještě navštívili Elektrárnu Počerady, kde jim díky rozsáhlé prezentaci ředitele Jiřího Šinágla nezůstalo nic utajeno z její minulosti, současnosti i budoucnosti. Učitelé si ve dvou skupinách vedených směnovým inženýrem Tomášem Polákem a ekologem elektrárny Petrem Kseničem prohlédli i podstatnou část provozu.

„Co říkám setkávání se v Klubu Svět energie? Jsem v něm od samého začátku, takže mohu s klidem říci, že mi to pomáhá v práci. Mám k dispozici materiály, které bych nikde jinde nedostala, přednášky i exkurze jsou zajímavé. Informace, jež bych jinak pracně sháněla a možná ani nesehnala, jsou nám doslova servírovány na talíři. Navíc nikdo z kolegů či kolegyň se netají svými zkušenostmi. Některé pomůcky pro výuku dokáží vyrobit na koleně, což jsou ve školství, kde stále chybějí peníze, nezištně ostatním předané informace k nezaplacení. Koordinátorka akcí Marie Dufková má pro nás kantory veliké pochopení, respektive pro naše nejrůznější přání. Dělá to s láskou a je jen dobře že vedení ČEZ je vzdělávacímu programu a dalším podobným aktivitám příznivě nakloněno,“ řekla jedna z účastnic setkání Anna Jančaříková ze ZŠ v Kladně.

Jan Podpěra ze Mšena na Mělnicku, Jana Wernerová z Kolína, Petr Jordán z Ivanovic na Hané, Jitka Kubicová z Blatnice pod Svatým kopečkem na Hodonínsku. Richard Podobně hovořili běhen prohlídky Elektrárny Počerady i další namátkou oslovení pedagogové Lacko z Choltic na Přeloučsku či Václava Kopecká z Prahy.

Bez ochranné přilby se do elektrárenského provozu nesmí. Od pracovnice bezpečnostní agentury Lenky Pohůdkové ji proto vstupu do elektrány dostal každý, včetně Jana Podpěry ze ZŠ Mšeno na Mělnicku.

Směnový inženýr Tomáš Polák seznamuje učitele fyziky s velínem Elektrárny Počerady a s tím, co obnáší sledovat jeho jednotlivé obrazovky.

S provozem Elektrárny Počerady seznamuje pedagogy ekolog Petr Ksenič. Vpravo Marie Dufková, koordinátorka vzdělávacího programu Skupiny ČEZ.