13. 5. 2010

Studii pro projekt Smart Region dodá Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava

Vypracování studie Dynamického modelu chování distribuční soustavy pro projekt Smart Region ve Vrchlabí zajistí Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava. Stane se tak v rámci programu podpory vědy a výzkumu, který je součástí iniciativy FUTUR/E/MOTION, rozvíjející pro Skupinu ČEZ nové energetické technologie. Projekt Smart Region ve Vrchlabí se tak posouvá na cestě k testování a zavedení funkční inteligentní sítě (Smart Grids).

Dynamický model matematicky vypočítává možnosti chování distribuční soustavy na hladině nízkého a vysokého napětí. Pomáhá tak energetikům v přípravě  na výjimečné a poruchové stavy v síti, na chování systému při budoucím zapojení lokálních obnovitelných zdrojů a také na sběr a vyhodnocování dat z měření chytrými elektroměry (Smart Meters). Vypracování studie bude trvat přibližně 20 měsíců a budou se na jejím řešení podílet i studenti doktorského studijního programu na Fakultě elektrotechniky a informatiky.

„Snažíme se zejména do konkrétních studií zapojovat vysoké školy technických směrů. Jednak je to součástí naší strategie na podporu vědy a výzkumu, na druhé straně ukazujeme studentům počátky nejmodernějších technologií, na jejichž rozvíjení by se mohli v budoucnu podílet jako potenciální zaměstnanci Skupiny ČEZ,“ uvedl Aleš Laciok, manažer projektů výzkumu a vývoje.

„Dynamický model v lokalitě Smart Region ve Vrchlabí v první etapě pomůže správně nastavit síť na úrovni nízkého napětí a v dalších etapách by měl přinést odpovědi na otázky řešení ostrovního provozu – tedy situace, kdy se při výpadku dodávky elektřiny mikroregion napojí přímo na lokální zdroje výroby,“ dodal Martin Machek, manažer projektu Smart Region.

 „Oceňujeme možnost spolupráce se společností ČEZ na pilotním projektu Smart Grids. Jsme rádi, že Skupina ČEZ jako jedna z mála průmyslových firem v České republice soustavně rozvíjí spolupráci s vysokými školami technického směru. Příležitost participovat na reálných projektech dává našim studentům možnost lépe se připravit na reálné zaměstnání, třeba i v energetice.“, konstatoval Ivo Vondrák, rektor VŠB-TUO.

V rámci projektu Smart Regionu chystá Skupina ČEZ další studie a počítá se zapojením více vysokých škol. Tím naplňuje svůj záměr dát vysokým školám příležitost být u vzniku konceptu Smart Grids. Více informací na www.futuremotion.cz/smartgrids a našem blogu http://blog.ihned.cz/c3-43441150-YCEZ00_d-ekologove-jsou-zatim-u-teorie-energetici-uz-resi-praxi#comm