Detailní pohled na fotovoltaické články a panely. Víte, co máte na střeše?

Jak vypadá solární článek a jaké jsou jeho druhy?

Začneme od začátku tím nejmenším kouskem skládačky, a tím jsou malé články, tzv. polovodičové diody, ze kterých je sestavený solární panel. V zásadě se využívají 3 druhy článků.

  • Monokrystalické články, jejichž základem je křemíková podložka. Jednotlivé křemíkové plátky se ořežou na velikost fotovoltaického článku a výsledná podložka má tmavou, až zcela černou barvu. Účinnost článků při využívání světla se pohybuje od 14 do 22 %. Aktuálně se jedná o nejpoužívanější typ. Vztahuje se na něj nejdelší záruka, je velmi odolný.
  • Polykrystalické články jsou rovněž tvořeny křemíkovou podložkou. Ta už se ale neskládá z jednotlivých plátků křemíku, ale z křemíkových krystalů. Výroba je jednodušší i levnější. Výsledná barva je tmavomodrá a účinnost se pohybuje od 13 do 17 %.
  • Amorfní články mají v základní vrstvě fotocitlivý materiál a jako podkladový materiál typicky sklo, plast nebo nerezovou ocel. Účinnost je 7 až 14 % a jejich výroba je levnější a efektivnější než u křemíkových článků.

Solární panely musejí vydržet i extrémní počasí

Samotné články jsou příliš malé, aby se daly využívat samostatně. Právě proto se články propojují do větších celků a tvoří celistvé solární panely. Ty jsou navrženy takovým způsobem, aby dodávaly energii na určité napěťové úrovni (např. 12 nebo 24 voltů). Kolik elektřiny se pak skutečně vyrobí, záleží na množství světla dopadajícího na panel.

 

Z čeho se skládá solární panel?

Samotný solární panel je v základu tvořen nosnou deskou, která je zasazená do obvodového rámu. Svrchní část kryje obvykle leštěné sklo. Je velmi důležité, aby fotovoltaika vydržela mechanické poškození, které by mohlo být způsobeno například krupobitím během silné bouřky. Solární panel musí zároveň vydržet i konstantní UV záření. Životnost fotovoltaiky je až 30 let. Její výkon je nejvyšší v době kolem poledne nebo za přímého slunečního svitu, kdy na solární panely dopadá nejvíc světelných paprsků, které se následně díky fotovoltaickému jevu přeměňují na elektřinu. Fotovoltaika musí být čistá, aby pracovala na plný výkon.

Tip: Přečtěte si také článek, ve kterém se dozvíte, jak se správně starat o fotovoltaiku

Další tipy

Zrychlete návratnost investice do fotovoltaiky a využijte ji efektivněji

Zrychlete návratnost investice do fotovoltaiky a využijte ji efektivněji

Pořídili jste si fotovoltaickou elektrárnu a chcete ji využívat co nejlépe, aby se vám investice do této technologie vrátila co nejdříve? Poradíme vám, jak o vyrobené elektřině přemýšlet, abyste ji využili na maximum.

Doba čtení 3 minuty

Pojistili jste si už své solární panely? Pokud ne, riskujete

Pojistili jste si už své solární panely? Pokud ne, riskujete

Fotovoltaická elektrárna není levnou investicí a měli byste k ní tak přistupovat. V případě, že jste fotovoltaiku dosud nepojistili, udělejte to co nejdřív. Pojištění se vám rozhodně vyplatí.

Doba čtení 2 minuty

Jak nastavit ČEZ Battery Box v zimě?

Jak nastavit ČEZ Battery Box v zimě?

Akumulační systém Battery Boxu najde své uplatnění ve všech domácnostech, které chtějí vyrábět vlastní energii z fotovoltaické elektrárny, ale většinu dne jsou mimo domov. Jak s ním zacházet a jak správně nastavit režim na zimní období?

Doba čtení 3 minuty