Energy Outlook

Města rostou. Před sto lety v nich žil v průměru každý pátý člověk, dnes je to už více než polovina světové populace. Podle odhadů OSN bude do roku 2050 zhruba sedm z deseti lidí na planetě bydlet ve městě. Pro ty, kteří do nich míří, jsou příslibem změny k lepšímu. Jak ale počet obyvatel roste, je zvlášť pro velké metropole čím dál obtížnější zůstat skutečně kvalitním místem pro život. Více obyvatel znamená pro města větší nároky na dopravu a energii, větší spotřebu vody či například produkci odpadu. Aby města tento nápor unesla, musí projít zásadní proměnou. Dnes stojí na začátku revoluce. Tentokrát v ní nesehraje hlavní roli parní stroj, ale moderní technologie a internet. Podobně jako se před několika lety staly z obyčejných mobilů chytré telefony, stanou se inteligentními budovy, ulice a také jednotlivosti, jako jsou například lampy veřejného osvětlení či odpadkové koše. Města dostanou od člověka svou vlastní nervovou soustavu. Aby mohla reagovat a v případě nouze volat o pomoc.

V roce 1955, tedy před 60 lety, se začala psát historie místního jaderného průmyslu a energetiky. Vybudovali jsme nejen vlastní řetězec dodavatelů strojů, technologií a služeb, ale také vlastní výzkum a vysoké školství se zaměřením na atomovou energii. Byly to hlavně české hlavy a ruce, kdo v minulých desetiletích stál za vznikem elektráren v Dukovanech a Temelíně. Dnes řešíme otázku, zda na našem území někdy vyrostou moderní reaktory třetí generace. Přinejmenším s ohledem na desítky dodavatelských firem i na akademické a výzkumné kapacity by byla škoda, kdyby se tak nestalo.




Energy Outlook 2050

V roce 2050 bude energetika jiná, než jak ji známe dnes. Bude více zelená, chytrá a hravá.
Každý si zvolí sám, do jaké míry si chce řídit svou vlastní výrobu a spotřebu.

Publikace Energy Outlook 2050 se stala absolutním vítězem soutěže Firemní médium roku.

Energy Outlook 2013

Energetika je velmi vzrušující odvětví.
Je s ní spjato specifické know-how, dynamika a napětí, ale i odpovědnost a respekt. Je naší každodenní součástí, život bez elektrické energie si už ani nedokážeme představit. Proto je důležité, aby to byl obor stabilní, s jasně definovanými pravidly, který myslí dopředu. I když bych si to přál, elektrárnu ani elektrické vedení nedokážeme vybudovat přes noc.

Dnes má energetika ke stabilitě velmi daleko. Byť má evropská energetická politika stanoveny tři cíle, bezpečnost dodávek, ochranu životního prostředí a stabilní ekonomický růst, pravidla, která by měla vést k jejich naplňování, jsou i protichůdná, a navíc často nahrazována jinými, ještě než stihnou být všemi zavedena. Výsledkem je tedy chaos, který způsobuje vysoké účty za elektřinu nebo stále reálnější hrozbu blackoutů.

Nacházíme se bezesporu v období velkých změn, doba uhelná končí a uvolňuje místo časům bezemisním. Otázkou zůstává, jak rychle, za kolik a jaké nízkouhlíkaté zdroje by měly v nové éře hrát prim. Vybírat můžeme z jádra, obnovitelných nebo plynových zdrojů. A to je také důvod, proč vám představuji první český Energy outlook - pojďme se společně zamyslet nad tím, z jakých elektráren chceme v budoucnu využívat
elektřinu pro svícení, vaření nebo třeba dobíjení elektromobilu.

Daniel Beneš
Generální ředitel ČEZ

FAQ regarding general meeting
Find more