Fotovoltaika

Zaručené tipy, díky nimž zkrátíte návratnost investice do fotovoltaiky

Zdroj: Freepik.com

 

Výběr dodavatele hraje v návratnosti fotovoltaiky klíčovou roli

Asi pro vás nebude příliš velkým překvapením, že zcela klíčovou roli hraje výběr firmy, která vám bude navrhovat optimální řešení a instalovat fotovoltaiku. Až budete firmu vybírat, pečlivě si projděte jednotlivé recenze. V současné době se s instalací fotovoltaických elektráren roztrhl pytel, ale některé firmy nezvládají dostát svým závazkům, a lidé tak mají zaplacené zálohy nebo fotovoltaiku na střeše, která čeká na zapojení. Při špatném výběru a nevhodném návrhu můžete mít nad hlavou nefunkční solární systém, který nevyrábí, a návratnost vaší investice se tak zbytečně prodlouží. Firma by vám měla být rovněž k dispozici na zodpovězení otázek a servis, kdykoli to budete potřebovat. Důležitá je i osobní návštěva odborníka před samotnou instalací. Nelze mít jedno univerzální řešení a aplikovat ho všude. Zavedená instalační firma by měla na místě objektivně posoudit konkrétní podmínky, hlavně orientaci a sklon střechy, odhad její nosnosti, možnosti kotvení panelů atd.

 

Tip! Vyberte si osvědčeného a spolehlivého hráče na trhu. Navrhneme vám optimální výkon FVE, vybereme část střechy, která bude dávat největší smysl, zapojíme, zkontrolujeme, vyřídíme žádost o dotaci a budeme vám neustále k dispozici. Vyplnění formuláře vám zabere 1 minutu.

 

Jak využíváte nemovitost, ve které bydlíte?

Návratnost ovlivňuje také způsob, jakým nemovitost využíváte. Položte si otázky, zda elektřinou vytápíte, máte bazén, ve kterém ohříváte vodu, jak často jste doma, zda máte klimatizaci nebo zda můžete využívat funkci odložených startů u jednotlivých spotřebičů. Tyto otázky jsou důležité proto, že čím víc vyrobenou elektřinu využíváte, tím víc se zkracuje doba návratnosti investice. Obecně platí, že byste si neměli nechat vnutit příliš vysoký výkon elektrárny. U fotovoltaik do výkonu 10 kWp bez možnosti přetoků vyrobené elektřiny do distribuční sítě se doporučuje výkon k pokrytí 50-70 % roční spotřeby domu.

 

Spotřeba elektřiny má na návratnost také vliv

Nejlepší scénář je takový, že veškerou vyrobenou elektřinu ihned spotřebujete. To se ale většinou neděje, protože členové domácnosti bývají mimo domov přesně v časy, kdy fotovoltaika vyrábí nejvíc. V takovém případě se vyrobená elektřina začne ukládat do baterie, odkud ji spotřebujete později, typicky v podvečerních hodinách. V nočních hodinách pak domácnosti vyrobená elektřina většinou nestačí a je nutné odebírat elektřinu z distribuční sítě. V sezóně pak vznikají také přetoky elektřiny, což znamená, že vyrobíte víc elektřiny, než jste schopni spotřebovat.

 

S přetoky elektřiny můžete naložit několika způsoby:

  1. Jednou z možností je produkt Elektřina pro soláry, který funguje na principu výkupu. Přebytečnou energii posíláte do sítě a následně se ve vyúčtování sníží částka za elektřinu, kterou jste ze sítě odebrali.

 

  1. Výkup elektřiny v tržním režimu bez licence: Můžete uzavřít smlouvu na dobu neurčitou, takže za vás vystavíme fakturu a fakturovanou částku vám zašleme na účet.  počítejte ale s tím, že reálná cena za prodej 1 MWh se pohybuje zhruba kolem 2-3 Kč. Ceník najdete zde.

 

 

  1. Pokud bydlíte v bytovém domě, bude se vás týkat možnost sdílení elektřiny. Přes jedno vůdčí místo se prodávají přetoky. Po schválení společného zdroje si jednotliví účastníci zvolí procento elektřiny, kterou odeberou ze společného zdroje.

 

 

 

Jakmile budete mít fotovoltaickou elektrárnu v provozu, je potřeba přizpůsobit jí chod domácnosti. Ideálně byste měli využívat odložené starty u spotřebičů. To znamená, že myčku nebo pračku necháte pracovat v době, kdy fotovoltaika vyrobí elektřiny nejvíc, a nebojte se víc využívat i takové spotřebiče, jako je klimatizace. Doma můžete také pohodlně nabíjet hybridní automobil. Ten mívá dojezd na elektřinu kolem 50-100 km. V případě, že se přes den budete pohybovat po městě a domů přijedete s téměř vybitou baterií, můžete ji nabít přes domácí nabíječku. Teoreticky tak můžete jezdit až polovinu roku prakticky zdarma.

 

Tip! Chcete dosáhnout ještě větší energetické soběstačnosti? Zkombinujte fotovoltaiku s tepelným čerpadlem. Domácnost, která nemá žádné z těchto zařízení, spotřebuje ročně kolem 10,5 MWh elektřiny. Při využití fotovoltaiky klesne její spotřeba asi na 4,5 MWh. Po využití další technologie v podobě tepelného čerpadla je to asi 1,5 MWh.

 

 

 

 

 

 

 

 

18. 4. 2023

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Nejčtenější články