Elektromobilita

Dotace na elektromobil: Kdo ji může získat?



Zdroj: Unsplash.com

Spalovacím motorům pomalu zvoní konec a na cestách je čím dál více elektromobilů nebo aut na hybridní pohon. Není se čemu divit, lidé se více zajímají o přírodu a chtějí šetřit životní prostředí. A k tomu je elektromobil jako stvořený.


Proč jsou elektromobily na vzestupu?

Oblíbenost elektromobilů stoupá nejen díky jejich šetrnosti k životnímu prostředí, ale také díky nízkým provozním nákladům. Ty mohou být až poloviční. Oproti běžnému spalovacímu motoru má elektromotor účinnost až 90 %, spalovací motor má účinnost pouze kolem 35 %. Ušetříte ale například i za pohonné hmoty, údržbu, za parkování nebo za dálniční známku v ČR.


Rozhodující otázkou je dojezd i možnosti dobíjení

Na českých silnicích je v poslední době každoročně o několik stovek až tisíc elektromobilů více. Stále je ale předhánějí spalovací motory nebo auta s hybridním pohonem, která kombinují spalovací motor s tím elektrickým. Při koupi elektromobilu je pro mnoho řidičů rozhodující dojezdová vzdálenost na jedno nabití a také počet dobíjecích stanic v ČR.

Elektromobil má průměrně na jedno dobití dojezd zhruba mezi 200 až 300 km. Najdou se i elektromobily s větším dojezdem, například některé modely Tesly zvládnou i více než 500 km, je to však spíše výjimka. Oproti tomu spalovací motor při plné nádrži dokáže ujet až 900 km. I proto je elektromobil vhodnější na kratší cesty a pohyb po městě či blízkém okolí. Takže je potřeba si nejdříve ujasnit, kde plánujete s autem jezdit. Vhodnou alternativu i na delší trasy pak představuje plug-in hybrid, který dokáže ujet čistě na elektřinu v městském cyklu okolo 50 km a zbylých až 700 km dokáže ujet díky standardnímu spalovacímu motoru. 

A co dobíjecí stanice? V Česku jejich síť bohužel ještě není tak hustá, jak by mohla být, a ne každá benzínka disponuje i dobíjecí stanicí. V současnosti se nicméně daří velmi rychle počet dobíjecích stanic po celé ČR navyšovat. Na jejich budování se podílí také skupina ČEZ a po celé ČR najdete více než 300 jejích dobíjecích stanic, jedná se tak o nejširší síť u nás. Svůj elektromobil nebo vůz s hybridním pohonem můžete každopádně nabít také doma z běžné domácí zásuvky. 


Jak jsou na tom dotace na elektromobil 2021?

Aby jednotlivé země zvýšily podíl elektromobilů a obecně vozidel s ekologickým pohonem, pomáhají řidičům prostřednictvím různých státních podpor. Nákup elektromobilů je také různě zvýhodňován, aby jejich cena byla v porovnání s běžným vozem konkurenceschopná. 

V Česku zatím ale stále neexistuje žádná podpora ani dotace na nákup elektromobilu pro soukromé osoby a ani v roce 2021 neplánuje ministerstvo životního prostředí tuto strategii měnit. V současné době se týkají pouze veřejné správy a žádat o dotaci mohou obce, kraje, příspěvkové organizace, vysoké školy či výzkumné instituce. Využít je mohou také firmy a podnikatelé. Podpora se týká jak elektromobilů, tak i plug-in hybridů a hybridů či vozidel s pohonem na CNG. Dotace se poskytují také na stavbu dobíjecích stanic.


Sousední země to mají jinak

V okolních zemích a zemích EU mohou o dotaci zažádat i soukromé osoby. Například Německo poskytuje dotaci na nákup elektromobilu ve výši 9 000 eur, Rakousko pomáhá 5 000 eury a řidičům finančně přispívá také Slovensko, a to částkou 8 000 eur.

I navzdory pandemické krizi se mnohé země EU stavějí k problematice opačně než Česko a dotace ještě navyšují. 


Existují výjimky

V ČR bylo přesto všechno možné dotaci na elektromobil získat. A to v jednom jediném městě – ve Frýdku-Místku. Jako první město v ČR zavedl Frýdek-Místek v první polovině tohoto roku časově omezený dotační program pro nákup elektromobilů i pro soukromé osoby. O dotaci mohl žádat jak podnikatel, tak fyzická osoba s trvalým bydlištěm či sídlem na území města v délce trvání alespoň 1 rok. Dotaci přitom mohl získat pouze na jeden vůz, ať už jde o elektromobil, nebo hybrid HEV a PHEV. Město přispělo částkou ve výši 15 % z ceny vozidla, nejvíce ale 75 000 Kč

25. 1. 2021

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Vyvracíme 5 mýtů o elektromobilech

Vyvracíme 5 mýtů o elektromobilech

Možná se právě rozhodujete, jestli si pořídit auto na elektrický pohon, a máte spoustu otázek. Vyvracíme 5 mýtů, které se kolem elektromobilů vznášejí jak pára nad hrncem. Jak je to skutečně s dojezdem, nabíjením doma a na cestách nebo s kontroverzní výrobou baterií do elektromobilů? A kdy se vlastně majitelům elektroaut vyplatí fotovoltaická elektrárna, je to všechno opravdu tak „zelené“, jak se říká?

12. 10. 2023
Návod: Jak na dobíjení elektromobilu a plug-in hybridu u veřejné nabíjecí stanice ČEZ

Návod: Jak na dobíjení elektromobilu a plug-in hybridu u veřejné nabíjecí stanice ČEZ

Dobíjení elektromobilu na cestách nemusí být žádnou vědou. Obsluha není o nic méně složitá než tankování u klasického stojanu. Stačí k tomu aplikace FUTURE/E/GO skupiny ČEZ, nebo speciální čip. V našem článku se dozvíte vše, co k nabíjení svého elektromobilu potřebujete.

13. 9. 2023
Dojezd a nabíjení elektromobilu: Dobíjet můžete i doma přes noc

Dojezd a nabíjení elektromobilu: Dobíjet můžete i doma přes noc

Auta na elektřinu se těší stále větší popularitě a automobilky šlapou do jejich vývoje na maximum. Jak je to vlastně s dobíjením elektroaut, jaké máte možnosti a jak je to s dojezdem během zimy, kdy teploty klesají pod bod mrazu? Na vše vám odpovíme v našem článku.

6. 4. 2022

Proč si pořídit elektromobil

Elektromobily se poslední roky těší nebývalé popularitě. Stojí za tím vidina ekologičtějšího přístupu, ale i snaha o úsporu peněz. Přesto se mnoho majitelů vozidel staví k elektromobilům skepticky, a to zejména kvůli vyšší pořizovací ceně. Proč byste si měli elektromobil pořídit?

11. 9. 2021
Které značky elektromobilů jsou v Česku nejoblíbenější?

Které značky elektromobilů jsou v Česku nejoblíbenější?

Elektromobily jsou v posledních letech velkým trendem nejen v zahraničí, ale i u nás. Špičkové automobilky z celého světa dodávají každoročně na trh nové modely, kterými se snaží uchvátit své zákazníky. Jaké jsou výhody elektrovozidel a které značky jsou v Česku nejpopulárnější?

13. 7. 2021

Nejčtenější články