Elektromobilita

Veřejné dobíjecí stanice pro elektromobily najdete na stovkách míst, ČEZ nabízí více než 460 stojanů

 Foto: ČEZ

 Elektropohon je ekologickou budoucností

Elektromobily přinášejí do světa dopravy mnoho výhod – jejich provoz bez emisí nezatěžuje životní prostředí, jsou tiché, což oceňují zejména obyvatelé měst, skoro bezúdržbové a navíc přinášejí i finanční úsporu. Dobíjecí stanice pro elektromobily se hojně rozšiřují po Evropě i přímo v ČR, nemusíte tak mít strach, že vám po cestě dojde „šťáva“.

Pro stát je elektromobilita hlavním cílem v rámci ekologizace dopravy, proto ji velmi podporuje. Do roku 2030 počítá s nárůstem osobních elektromobilů v řádu statisíců a prostřednictvím evropských fondů dotuje výstavbu neustále se rozšiřující sítě dobíjecích stanic. Nejvíce stanic spravují tři čeští distributoři elektrické energie, mezi nimiž dominuje ČEZ (spravuje 35 % všech stanic).

Kde dobíjet elektromobil – doma, ve firmě i na dálnici

Elektromobil využívá k dobití baterie elektrický proud, jenž je vozu předáván zásuvkou, wallboxem nebo stojanem. Každý z těchto typů dobíjení má svá specifika:

  •  Dobíjení pomocí obyčejné nebo průmyslové zásuvky je velmi pomalé a může být i nebezpečné (u rozvodů nepřipravených na tak velký odběr elektřiny). Elektromobil se tak může dobíjet i desítky hodin. Nejčastěji se používají soukromě u domu, pokud majitel neplánuje v blízkém časovém horizontu s e-autem někam vyjet.
  • Dobití baterie wallboxem je zcela bezpečnou volbou, navíc se jedná o mnohem rychlejší variantu domácího i firemního dobíjení. Kompaktní zařízení na zeď s integrovaným kabelem nebo pouze se zásuvkou poskytuje maximálně bezpečné a poměrně rychlé dobití baterie (výkon až 22 kW). Navíc jej lze komfortně ovládat přes smartphone. Chytré wallboxy také umožňují dynamicky hospodařit s rezervovaným příkonem a např. tak omezovat nabíjecí výkon, aby nedošlo k překročení rezervovaného příkonu při souběhu více elektrických zařízení.
  • Dobíjení pomocí stojanů je obvyklé ve firmách nebo v rámci veřejné sítě. U některých lze auto dobít i během 30 minut díky rychlodobíjení (tzv. DC dobíjení, více níže). Veřejné dobíjecí stanice pro elektromobily najdete nejčastěji na frekventovaných místech. Ve veřejné síti jsou nyní vyšší stovky stanic. Samotný ČEZ nabízí řidičům elektromobilů síť více než 460 stojanů, u nichž v jednu chvíli může doplňovat energii přes 900 aut.

TIP: Vyhledejte si nejbližší veřejný dobíjecí stojan v naší mapě dobíjecích stanic.

 

Foto: ČEZ

 

Rozdíl mezi AC a DC dobíjením elektromobilu

Elektromobil můžete nabít dvěma způsoby – k AC dobíjení (alternating current) je uzpůsoben každý elektromobil. Jde o dobíjení střídavým proudem, elektromobil si ho však musí pomocí palubní nabíječky převést na proud stejnosměrný, který následně uloží do baterie. Proto je celý proces nabití pomalejší. Střídavým proudem nabíjíte při použití zásuvek nebo wallboxu a vyplatí se zejména při domácím nabíjení přes noc. Majitelé elektromobilů mají totiž výhodnější sazbu elektřiny (tarify C27d a D27d), která zejména ve večerních hodinách poskytuje levnější proud.

DC (direct current) nabíjení je pak mnohem rychlejší, baterii elektromobilu dokáže nabít už za půl hodiny (podle modelu a dalších technologických okolností). Rychlonabíjení totiž využívá stejnosměrný proud, který elektromobil už nemusí dále upravovat a rovnou jej přijímá do baterie. DC nabíjení je velmi výhodné na cestách, když potřebujete co nejrychleji doplnit energii a vydat se opět na silnici. Nicméně ne každý model elektromobilu rychlodobíjení podporuje, některé modely mohou tuto možnost nabízet za příplatek. V ČR se začínají objevovat i ultrarychlé nabíjecí stanice, které předpovídají budoucnost nabíjení – za 10 či 20 minut nabijí baterii pro dojezd až stovek kilometrů.

 

Foto: CHUTTERSNAP, Unsplash

 

Na kolik vyjde nabíjení elektromobilu u rychlonabíjecích veřejných stanic ČEZ?

Nabíjení elektromobilu u rychlonabíjecí stanice není složité – stačí přiložit čip nebo se autorizovat přes aplikaci ve smartphonu, vybrat si vhodný typ nabíjení a kabelem připojit elektromobil k nabíjecímu stojanu. Zaplatíte podle odebrané energie a typu stanice, u které energii odebíráte. Více se dozvíte zde.

 

Máte dotazy k elektromobilitě nebo máte zájem o služby ČEZ? Vyplňte náš online formulář a my vám připravíme řešení na míru. Více o našich službách pro majitele elektromobilů najdete zde.

19. 3. 2021

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Vyvracíme 5 mýtů o elektromobilech

Vyvracíme 5 mýtů o elektromobilech

Možná se právě rozhodujete, jestli si pořídit auto na elektrický pohon, a máte spoustu otázek. Vyvracíme 5 mýtů, které se kolem elektromobilů vznášejí jak pára nad hrncem. Jak je to skutečně s dojezdem, nabíjením doma a na cestách nebo s kontroverzní výrobou baterií do elektromobilů? A kdy se vlastně majitelům elektroaut vyplatí fotovoltaická elektrárna, je to všechno opravdu tak „zelené“, jak se říká?

12. 10. 2023
Návod: Jak na dobíjení elektromobilu a plug-in hybridu u veřejné nabíjecí stanice ČEZ

Návod: Jak na dobíjení elektromobilu a plug-in hybridu u veřejné nabíjecí stanice ČEZ

Dobíjení elektromobilu na cestách nemusí být žádnou vědou. Obsluha není o nic méně složitá než tankování u klasického stojanu. Stačí k tomu aplikace FUTURE/E/GO skupiny ČEZ, nebo speciální čip. V našem článku se dozvíte vše, co k nabíjení svého elektromobilu potřebujete.

13. 9. 2023
Dojezd a nabíjení elektromobilu: Dobíjet můžete i doma přes noc

Dojezd a nabíjení elektromobilu: Dobíjet můžete i doma přes noc

Auta na elektřinu se těší stále větší popularitě a automobilky šlapou do jejich vývoje na maximum. Jak je to vlastně s dobíjením elektroaut, jaké máte možnosti a jak je to s dojezdem během zimy, kdy teploty klesají pod bod mrazu? Na vše vám odpovíme v našem článku.

6. 4. 2022

Proč si pořídit elektromobil

Elektromobily se poslední roky těší nebývalé popularitě. Stojí za tím vidina ekologičtějšího přístupu, ale i snaha o úsporu peněz. Přesto se mnoho majitelů vozidel staví k elektromobilům skepticky, a to zejména kvůli vyšší pořizovací ceně. Proč byste si měli elektromobil pořídit?

11. 9. 2021
Které značky elektromobilů jsou v Česku nejoblíbenější?

Které značky elektromobilů jsou v Česku nejoblíbenější?

Elektromobily jsou v posledních letech velkým trendem nejen v zahraničí, ale i u nás. Špičkové automobilky z celého světa dodávají každoročně na trh nové modely, kterými se snaží uchvátit své zákazníky. Jaké jsou výhody elektrovozidel a které značky jsou v Česku nejpopulárnější?

13. 7. 2021

Nejčtenější články