Plyn

Využijte chytrou domácnost ke snížení spotřeby energií

Zdroj: Freepik.com

 

Objevte chytrou domácnost. Bude čím dál populárnější

Chytrá domácnost (smart home) je taková domácnost, ve které jsou elektronická zařízení a spotřebiče propojeny pomocí internetu a umožňují automatizaci, monitorování i vzdálené ovládání. Cílem chytré domácnosti je zvýšit pohodlí, bezpečnost a také snížit spotřebu energií a umožnit jejich efektivní využívání. A co přesně do chytré domácnosti spadá? Například chytré žárovky, chytré termostaty, chytré zámky, ale i tepelné čerpadlo nebo fotovoltaika, které se dají ovládat prostřednictvím aplikace přímo v mobilním telefonu. Chytrá zařízení využívá čím dál víc domácností a tento trend bude v následujících letech ještě sílit.

 

Tip! Máme pro vás víc tipů, jak snížit spotřebu energií, a to i bez velkých investic. Zajímavá videa a edukativní články najdete v sekci ČEZ Akademie.

 

Vytvořte komplexní síť chytrých zařízení

Společně s chytrou domácností je třeba vysvětlit také pojem „internet věcí“ (IoT z angl. Internet of Things). Označuje síť propojených fyzických zařízení, která jim umožňuje vzájemnou komunikaci a výměnu velkého množství dat. Patří do ní domácí spotřebiče, průmyslová zařízení, senzory a další. Cílem IoT je vytvořit inteligentní a efektivní ekosystém, který umožní automatizovanou komunikaci mezi zařízeními a sběr dat pro analýzy a lepší rozhodování.

 

Využijte chytrou regulaci teploty díky moderním technologiím

V rámci domácnosti přejděte například na chytrou regulaci teploty. Propojením tepelného čerpadla, fotovoltaiky a chytrého termostatu systém dokáže optimalizovat spotřebu elektřiny takovým způsobem, aby využíval energii získanou přímo z fotovoltaických panelů. Když je dostupná levná elektřina nebo elektřina vyrobená solárními panely, systém může například zvýšit vytápění.

 

Tip! Přečtěte si článek: Kombinace tepelného čerpadla a fotovoltaiky: Pro koho je vhodná a kolik stojí?

 

Ovládejte světlo hlasem nebo třeba na dálku

Podobně to funguje i v případě chytrých žárovek. Ty si můžete představit jako moderní variantu klasických žárovek, které jsou dostupné v různých tvarech i velikostech. Některé chytré žárovky umějí měnit barvu světla podle preferencí uživatele. Můžete je rovněž ovládat vzdáleně přes aplikaci a regulovat jejich intenzitu od tlumeného světla až po plné osvětlení. Mnoho chytrých žárovek je kompatibilních s hlasovými asistenty, jako jsou Amazon Alexa, Google Assistant nebo Apple HomeKit. Chytré žárovky mohou reagovat na jiná chytrá zařízení, pohybové senzory nebo vaši polohu, takže budou fungovat efektivně, aniž byste je museli ručně vypínat.

 

Chytré vypínače zvýší vaše pohodlí

Chytré žárovky jsou nejjednodušší cestou k úspoře peněz, protože vše, co musíte udělat, je zašroubovat žárovku. Chytré LED žárovky spotřebovávají o 75 % méně energie než žárovky s wolframovým vláknem, a přitom vydrží 25× déle. Vyzkoušejte k nim také chytré vypínače s dotykovým displejem. Sami si nastavíte různé světelné scény a vypínač pak ovládáte prsty. Chytré vypínače mohou být součástí celkového chytrého domácího systému, do něhož lze integrovat různá zařízení pro zlepšení energetické efektivity, zvýšení pohodlí a bezpečnosti.

 

Mějte maximální kontrolu nad osvětlením i teplem v domácnosti

Jen letmým dotekem pak nejenže ovládáte osvětlení, ale také snadno vytáhnete například žaluzie napojené na systém. Pokud je vaším cílem vybudovat chytrou domácnost, která by měla vést ke snížení spotřeby energií, pak můžete kromě chytrých žárovek nebo chytrého termostatu využít i zmíněnou chytrou regulaci žaluzií. Automatickým ovládáním lze maximalizovat přirozené světlo i teplo, což může snížit potřebu umělého osvětlení i snížit spotřebu energií na vytápění.

 

Tip! Podívejte se na svou spotřebu energií v aplikaci MŮJ ČEZ. Všechny informace včetně vyúčtování najdete na jednom místě.

 

Začněte s chytrou domácností po malých krůčcích

Ujasněte si, co od chytré domácnosti očekáváte, tedy zda je vaším cílem úspora energie, zvýšené pohodlí, nebo zlepšení bezpečnosti (například pomocí chytrých zámků, kamerového systému atd.). Začněte jednoduššími zařízeními, jako jsou chytré žárovky nebo chytré termostaty. Jejich nákup není finančně tak náročný a instalace je poměrně snadná. Chytrou domácnost můžete rozvíjet postupně a další zařízení přidávat dle svých možností.

 

20. 1. 2024

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Jak ušetřit za plyn? Jde to a nemusíte doma sedět v bundě

Jak ušetřit za plyn? Jde to a nemusíte doma sedět v bundě

Chtěli byste snížit výdaje za plyn a přemýšlíte, jak na to? Máme pro vás několik tipů, které vám pomohou ušetřit. Stačí jen dodržovat pár pravidel.

13. 1. 2024
Koncentrace oxidu uhličitého může být doma nebezpečná. Hodí se měřič CO2

Koncentrace oxidu uhličitého může být doma nebezpečná. Hodí se měřič CO2

K vysoké koncentraci oxidu uhličitého v domácnosti stačí většinou jen málo. Větší počet lidí a nevětraná místnost a rázem si zaděláváme na spoustu problémů. Proč byste měli znát hodnotu CO2 u vás doma, jak ji měřit a proč je oxid uhličitý tak nebezpečný?

12. 1. 2024
Výpočet: Z čeho se skládá cena plynu a jak přepočítat m3 na kWh

Výpočet: Z čeho se skládá cena plynu a jak přepočítat m3 na kWh

Plyn má široké možnosti využití. V domácnosti se nejčastěji používá na vytápění bytu či domu, vaření nebo ohřev vody. Pokud se vám podmínky u vašeho dodavatele nelíbí, můžete ho jednoduše změnit. Z čeho se počítá výsledná cena plynu a jak snadno přejít k jinému dodavateli?

7. 1. 2024
Výhody a nevýhody domácí bioplynové stanice. Komu se vyplatí?

Výhody a nevýhody domácí bioplynové stanice. Komu se vyplatí?

O „bioplynce“ se hovoří jako o trochu opomíjeném způsobu, jak z obnovitelných zdrojů získat teplo a elektřinu. Jaké jsou její výhody a nevýhody a najde využití v domácích podmínkách?

28. 12. 2023
Výpočet: Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě?

Výpočet: Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě?

Bydlíte v menším bytě a zajímá vás, jakou budete mít roční spotřebu plynu? Máme pro vás modelový příklad, který vám napoví.

8. 6. 2022

Nejčtenější články