Elektřina

Chytré žárovky. Proč si je zamilujete a jak vám usnadní život?

 

Zdroj: Pixabay.com/cs

 

Funkce, které vás budou bavit

Chytrá žárovka je na první pohled obyčejná žárovka, se kterou ale můžete docela kouzlit. S chytrým osvětlením zvládnete vypnout světlo na dálku, když jste zrovna odešli z domu a zapomněli zhasnout. Naladíte si jas i různé barvy. Můžete ji ovládat nejenom pomocí aplikace v mobilním telefonu, ale také prostřednictvím svého hlasu. Dokonce si můžete nastavit rozsvěcení světel podle předem stanoveného rozvrhu. Například: vracíte se domů v 6 večer a přesně tehdy se světla v určitých místnostech rozsvítí. Ráno si zase nastavíte scénář pomalého rozsvěcování.

 

Nahraďte stávající žárovky těmi chytrými

Chytrou žárovku dáte všude tam, kde jste až doposud měli klasické žárovky. Jediné, co si musíte ohlídat, je samozřejmě závit. Nejčastějším typem je E27 nebo E14. Promyslete si také, jakým způsobem budou žárovky komunikovat. Můžete mít buď samostatné připojení přes wi-fi, nebo připojení k centrální jednotce (např. prostřednictvím protokolu ZigBee nebo Z-Wave). Pokud do budoucna plánujete přidávat i další prvky z chytré domácnosti, pak si ohlídejte, aby byly všechny kompatibilní s centrální jednotkou.

 

Tipy a triky

  • Pokud chcete osvětlit celou místnost, zapněte centrální světlo místo několika menších lampiček.
  • Na světlo v místnosti má vliv také barevnost stěn. Nejlépe osvětlené místnosti dosáhnete s bíle vymalovanými zdmi.
  • S chytrými žárovkami uspoříte až 80 % elektřiny oproti klasickým žárovkám.

 

Kolik vás budou chytré žárovky stát

Vždy záleží na tom, co od chytré žárovky očekáváte. Pokud chcete například jenom funkci stmívání nebo úpravy jasu, pak žárovku pořídíte kolem 200 Kč. Tyto zdroje světla ale většinou potřebují komunikovat přes centrální jednotku a tu mít jednoduše musíte, aby osvětlení fungovalo. V tomto případě je pak pořizovací cena vyšší. Jak cena roste, dostáváte se do vyšších tříd chytrých žárovek. Nejdražší pořídíte kolem 1500 Kč. Tyto žárovky pak podporují i ovládání pomocí všech dostupných hlasových asistentů. Životnost žárovek se pohybuje kolem 25 000 hodin svícení, což znamená, že by vám měly vydržet minimálně 10 let.

 

Nepodceňujte teplotu barvy

Na teplotě barvy samozřejmě záleží a vždy volte vhodný odstín podle druhu místnosti. Studené odstíny jsou ideální na místech, kde pracujete. Typicky v pracovně nebo v kuchyni. Také je využijete všude tam, kde potřebujete nasimulovat denní světlo. Právě studený odstín světla totiž mobilizuje vaše síly a zvyšuje váš výkon. Naopak teplé odstíny jsou vhodné k relaxaci. Umístěte je do ložnice nebo do obývacího pokoje, kde vám vykouzlí příjemnou a útulnou atmosféru.

 

22. 2. 2022

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Zvládněte samoodečet elektřiny v pár krocích

Zvládněte samoodečet elektřiny v pár krocích

Pokud nechcete, o odečet elektřiny ani plynu se vůbec nemusíte starat. Distributor to udělá každý rok za vás. Samoodečet si ale můžete udělat i sami. Jak na to?

21. 7. 2023
Kdy vám hrozí odpojení od elektřiny a jak to řešit?

Kdy vám hrozí odpojení od elektřiny a jak to řešit?

Nezaplatili jste fakturu a máte strach z odpojení elektřiny? Co dělat a kdy vám reálně dodavatel ustřihne elektřinu? Nemějte obavy. Vše má svoje řešení. Odpovíme vám na nejčastější otázky ohledně vypnutí elektřiny.

26. 6. 2022
Aktuální otázka: Neoprávněný odběr elektřiny. Týká se to i vás?

Aktuální otázka: Neoprávněný odběr elektřiny. Týká se to i vás?

Vždy se najde někdo, kdo se tzv. „načerno napíchne na elektřinu“ aniž by za ní zaplatil. V současné době zvyšování cen elektřiny je pravděpodobné, že bude těchto situací přibývat. Kdy se vás to týká a na co si dát pozor?

7. 6. 2022
Jak vybrat dodavatele elektřiny? Nesledujte jen cenu

Jak vybrat dodavatele elektřiny? Nesledujte jen cenu

Dodavatelů elektřiny je na českém trhu poměrně dost. Při výběru sledujte kromě ceny také zákaznický servis, zkušenosti dosavadních zákazníků a podrobně si prostudujte smluvní podmínky. Na co si dát pozor?

31. 5. 2022
Elektrické přímotopy a spotřeba. Jsou to žrouti energie, nebo pomocníci?

Elektrické přímotopy a spotřeba. Jsou to žrouti energie, nebo pomocníci?

Když se někoho zeptáte na elektrický přímotop, nejspíš vám odpoví, že je to žrout energie a protopíte kvůli němu majlant. Ve skutečnosti to tak být vůbec nemusí. Na kolik vás skutečně vyjde topení elektrickým přímotopem?

26. 5. 2022

Nejčtenější články