Elektřina

Ušetřete s LED žárovkami

Zdroj: Karan Nagpal, Unsplash

Jak fungují LED světla

LED osvětlení je založeno na jevu zvaném elektroluminiscence, který lze popsat jako přímou přeměnu elektrického proudu na světlo. Diody uvnitř osvětlení fungují díky polovodičům, které se skládají ze dvou vrstev. Po připojení elektrického proudu se elektrony z první vrstvy přesouvají na tu druhou a vytvářejí přebytečnou energii ve formě světla.

 

Výhody LED technologie

LED svítidla pomalu, ale jistě nahrazují doposud běžně využívané formy osvětlení. Svou popularitu si vysloužili především díky životnosti, jelikož ve srovnání s klasickými žárovkami ty LED vydrží mnohem déle. Jejich průměrná životnost dosahuje 30 000 hodin. To, že vaší žárovce takříkajíc „dochází šťáva“, poznáte ve chvíli, kdy intenzita vydávaného světla začne postupně klesat. Tím pádem se nemusíte bát, že vás překvapí náhlá tma.

 

LED žárovky ocení rovněž ti, kteří zastávají šetrný přístup k přírodě, jsou totiž velmi ekologické. Oproti wolframovým žárovkám významně přispívají ke snižování emisí oxidu uhličitého a také spotřebovávají mnohem méně elektřiny.

 

Kolik ušetříte s LED žárovkami

Provoz LED žárovky vás vyjde zhruba na 63 Kč za kalendářní rok, přičemž její pořizovací cena je zhruba 99 Kč. V porovnání s tradiční žárovkou, jejíž roční náklad se může vyšplhat i na 420 Kč je LED varianta rozhodně ekonomičtější volbou. Další možností je pak tzv. úsporná žárovka, která vám sice také ušetří pár korun, avšak oproti LED žárovce vydrží skoro o polovinu méně.

 

Zdroj: Bigstock

 

Další tipy, jak ušetřit za osvětlení

Přechod na LED osvětlení vám ušetří hned několik stovek korun. Jak jinak ještě můžete odlehčit účet za elektřinu?

  • Zhasínejte nebo si pořiďte senzor pohybu.
    Odborníci se shodují, že instalací pohybových čidel na vhodná místa lze snížit náklady na osvětlení až přibližně o 40 %. Senzory pohybu využijí především majitelé rodinných domů, a to například u osvětlení příjezdové cesty nebo vchodových dveří. A pokud pořízení pohybových senzorů nezvažujete, zkuste alespoň důsledně zhasínat ve všech místnostech, ve kterých zrovna nepobýváte.
  • Provádějte pravidelnou údržbu osvětlení
    Některé studie uvádějí, že prach na žárovce může pohlcovat 10–15 % vydaného světla. Stejně tak může napomáhat k zahřívání LED žárovky a zkracovat tak její životnost. Proto je dobré ze světla čas od času otřít ulpělé nečistoty.
  • LED osvětlení používejte i venku.
    LED žárovky se hodí nejen ke vnitřnímu osvětlení, ale oceníte je i v exteriéru. Obzvlášť pokud jej zkombinujete se senzorem pohybu. LED svítidla můžete umístit například na fasádu domu nebo v podobě zemních sloupků či luceren do zahrady.
  • Používejte raději jednu silnější než více slabších.

U žárovek se doporučuje používat raději jednu silnější než více slabších o srovnatelném celkovém příkonu. Například šest 25wattových žárovek má o 60 % nižší světelný tok (tj. svítí méně) než jedna 150wattová žárovka.

  • V noci zbytečně nerozsvěcujte.

Pro noční orientaci v bytě bohatě stačí používat tzv. světlušky. Tlumená světla totiž mají nižší spotřebu energie.

 

27. 7. 2021

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Zvládněte samoodečet elektřiny v pár krocích

Zvládněte samoodečet elektřiny v pár krocích

Pokud nechcete, o odečet elektřiny ani plynu se vůbec nemusíte starat. Distributor to udělá každý rok za vás. Samoodečet si ale můžete udělat i sami. Jak na to?

21. 7. 2023
Kdy vám hrozí odpojení od elektřiny a jak to řešit?

Kdy vám hrozí odpojení od elektřiny a jak to řešit?

Nezaplatili jste fakturu a máte strach z odpojení elektřiny? Co dělat a kdy vám reálně dodavatel ustřihne elektřinu? Nemějte obavy. Vše má svoje řešení. Odpovíme vám na nejčastější otázky ohledně vypnutí elektřiny.

26. 6. 2022
Aktuální otázka: Neoprávněný odběr elektřiny. Týká se to i vás?

Aktuální otázka: Neoprávněný odběr elektřiny. Týká se to i vás?

Vždy se najde někdo, kdo se tzv. „načerno napíchne na elektřinu“ aniž by za ní zaplatil. V současné době zvyšování cen elektřiny je pravděpodobné, že bude těchto situací přibývat. Kdy se vás to týká a na co si dát pozor?

7. 6. 2022
Jak vybrat dodavatele elektřiny? Nesledujte jen cenu

Jak vybrat dodavatele elektřiny? Nesledujte jen cenu

Dodavatelů elektřiny je na českém trhu poměrně dost. Při výběru sledujte kromě ceny také zákaznický servis, zkušenosti dosavadních zákazníků a podrobně si prostudujte smluvní podmínky. Na co si dát pozor?

31. 5. 2022
Elektrické přímotopy a spotřeba. Jsou to žrouti energie, nebo pomocníci?

Elektrické přímotopy a spotřeba. Jsou to žrouti energie, nebo pomocníci?

Když se někoho zeptáte na elektrický přímotop, nejspíš vám odpoví, že je to žrout energie a protopíte kvůli němu majlant. Ve skutečnosti to tak být vůbec nemusí. Na kolik vás skutečně vyjde topení elektrickým přímotopem?

26. 5. 2022

Nejčtenější články