Elektřina

Co je to Green Deal aneb Co znamená Zelená dohoda pro Evropu a ČR?

Zdroj: Freepik.com

 

EU si dává za cíl klimatickou neutralitu do roku 2050

Nejzásadnější myšlenkou celé Zelené dohody je dosažení klimatické neutrality do roku 2050. Je důležité zmínit, že na schvalování dokumentu se podílela i Česká republika, nejde tudíž o nějaké příkazy shora. Každý stát EU se snaží, aby trvale snížil emise skleníkových plynů. Opatření se nicméně mohou v jednotlivých zemích lišit, protože každá země má trochu jiné startovní podmínky (někde je víc rozvinutý průmysl, někde zemědělství, klimatické podmínky jako vítr nebo sluneční záření mají vliv na získávání energie z obnovitelných zdrojů atd.).

 

Klimatické změny se dotýkají nás všech

Vlivem oteplování planety se mění klimatické podmínky na řadě míst světa. V rámci Evropy a konkrétně České republiky je to vidět například na častých obdobích sucha, které mají velký vliv na zemědělskou produkci. Jiné země zažívají extrémní vlny veder, které střídají destruktivní povodně. Celkové zpomalení těchto klimatických změn je proto zcela zásadní a mělo by být v prioritách každého státu. EU se snaží být v této oblasti lídrem, a proto vznikl Green New Deal.

 

Cíle se odrážejí i v legislativě všech zemí EU

V roce 2019 představila Evropská unie dokument zvaný Zelená dohoda pro Evropu (European Green Deal). Poté, co návrh Zelené dohody podpořily jednotlivé členské země, bylo možné zakotvit cíle i do lokálních legislativních změn. V roce 2021 byl přijat evropský klimatický zákon, který už není pouze souborem doporučených opatření, ale právně zavazuje země EU k dosažení klimatických cílů do určitého termínu. Ruku v ruce s tím přichází i balík legislativních návrhů známý jako Fit for 55, který stanovuje konkrétní cíle pro rok 2030.

 

Jaké jsou hlavní cíle Green Dealu?

  • Do roku 2030 dosáhnout 55% klimatické neutrality (snížit vypouštění skleníkových plynů do ovzduší).
  • Do roku 2050 dosáhnout 100% klimatické neutrality (jednotlivé státy nebudou do ovzduší vypouštět víc skleníkových plynů, než kolik z něj dokážou odstranit).
  • Státy mají v rámci opatření rozdílné cíle, protože stále musí být zachována ekonomická prosperita zemí. Např. Česká republika se zavázala, že do roku 2030 sníží skleníkové plyny o 26 %. Jiné státy ale musejí emise snížit dvojnásobně.

 

Opatření Zelené dohody v České republice

Stejně jako ostatní státy EU se i Česká republika zavázala k cílům, které mají pomoci snížit znečišťování životního prostředí Vybrali jsme 7 hlavních oblastí, kterých se opatření týkají.

 

Využití čisté energie

energetice vznikají emise především spalováním fosilních paliv, jako je uhlí nebo zemní plyn, které jsou potřeba pro výrobu elektřiny. Aby došlo k celkovému snížení emisí, je třeba investovat do technologií, které využívají obnovitelných zdrojů energie. Typickým příkladem technologií, které OZE využívají jsou fotovoltaické elektrárny nebo třeba tepelná čerpadla, která pro výrobu tepla částečně využívají energii vzduchu a plnohodnotně nahradí plynové kotle 2. a 3. emisní třídy.

 

Čistší dopravu má podpořit elektromobilita

Do oblasti, která produkuje velké množství skleníkových plynů, spadá i doprava. Dopady využívání motorových vozidel lze snížit používáním dopravních prostředků, které pohání elektřina. Významné změny by měl přinést i větší rozvoj hromadné dopravy a podpora cyklistiky.

Při koupi elektromobilu nebo vozu na hybridní pohon (baterie a spalovací motor) můžete získat dotaci z programu Nová zelená úsporám a rovněž je v tuto chvíli možné parkovat zdarma i v centru velkých měst.

 

Podpora rekonstrukce domů a bytů a úsporných řešení

Stavební práce, vytápění domova, ohřev vody, vaření, to vše produkuje skleníkové plyny. Velmi důležitou částí pro dosažení cílů Green Deal je tudíž podpora renovací a zateplení budov nebo poskytnutí dotace na investice do takových technologií, jako jsou fotovoltaiky, tepelná čerpadla, rekuperační jednotky pro řízené větrání, lepší zateplení, využití dešťové vody na zalévání zahrady či mytí auta nebo vytírání.

 

Změny směrem k udržitelnému zemědělství

Velké množství emisí vzniká chovem dobytka a při obdělávání zemědělské půdy. Řešením je využívání více přírodnějších a šetrnějších postupů při obdělávání půdy. Šetrnější zemědělství zároveň dává naději na pěstování zdravějších potravin.

 

Ochrana ekosystémů a biodiverzity

Velké znečištění přírody, mizení biotopů a prohřešky, kterých se člověk dopouští na přírodě, mají za následek, že mizí biologická rozmanitost. V Evropě dnes hrozí vyhynutí 1/4 volně žijících druhů a většina ekosystémů je nějakým způsobem poškozená. Přitom biologická rozmanitost je pro naši existenci zcela zásadní. Jednoduše řečeno, díky tomu, že příroda funguje tak, jak má, dýcháme čistý vzduch, pijeme čistou vodu a jíme zdravé potraviny vypěstované v kvalitní půdě. Vymizení jakéhokoli druhu živého organismu může mít dalekosáhlé dopady na celý potravní řetězec.

 

Nulové znečišťování

EU si dává za závazek nulového znečišťování planety do roku 2050. Konkrétní cesty představuje akční plán pro nulové znečišťování.

 

Odpad, recyklace a využití zeleného vodíku

Průmysl se na znečišťování životního prostředí podílí zhruba z 1/4. Cílem je proto snížení spotřeby fosilních paliv, rozvoj využití zeleného vodíku a jeho ukládání. Situaci také napomůže omezení množství odpadu nejen z průmyslové výroby, ale také z každé jedné domácnosti. Firmy by měly vyrábět takové produkty, které se dají opravit a znovu použít.

 

Financování opatření v rámci Green Dealu

Opatření, která mají pomoci omezit znečištění naší Země, musí někdo financovat. Velká část finančních dotací pochází z rozpočtu EU, další pak z prodeje dluhopisů a samozřejmě z výnosů z prodeje emisních povolenek.

 

Co jsou emisní povolenky?

Emisní povolenka je cenný papír, který opravňuje majitele k vypuštění 1 tuny CO2 do ovzduší za rok. Čím víc nějaký podnik znečišťuje ovzduší, tím víc emisních povolenek musí nakoupit. Objem povolenek v celém systému je omezený, a tím pádem roste jejich cena. Všichni jsou tak víc motivováni k hledání a realizování bezemisních opatření ve výrobě. Každý rok se počet emisních povolenek snižuje a v následujících letech bude jejich množství ještě omezenější.

 

Každý může začít u sebe

Je jasné, že Země nepočká, a jelikož se klimatické změny již začaly projevovat, je třeba, aby se k této problematice společnost nějakým způsobem postavila. Využívání obnovitelných zdrojů energie může být v tomto případě dobrou cestou. Na snižování znečišťování se může podílet každá domácnost např. prostřednictvím úsporných opatření nebo třeba recyklováním a snižováním množství odpadu.

 

Tip: Zajímá vás víc informací o tom, jak funguje fotovoltaika nebo jak vysoké úspory vám přinese tepelné čerpadlo? Rádi vám pomůžeme s návrhem i realizací těchto technologií a poradíme vám, které řešení bude u vás doma dávat největší smysl.

 

Problematika Green Dealu v České republice

Zelená dohoda je v médiích velmi často vykreslována v negativním světle. Nejčastěji je Green Deal negativně spojován s radikálními aktivisty nebo se mu vyčítá přílišná nespolehlivost v oblasti energetiky. Například v našich podnebných podmínkách vyrábí fotovoltaika dostatek elektřiny zhruba polovinu roku. Nákup elektromobilu zase může být pro spoustu běžných občanů nedosažitelný, protože v současnosti patří elektromobily a hybridy mezi dražší vozy.

 

Nicméně klíčem k pochopení celé Zelené dohody je především vysvětlení, k čemu Zelená dohoda skutečně slouží a že jejím cílem rozhodně není oslabení ekonomik jednotlivých zemí, zvýšení nezaměstnanosti nebo umělé vyvolání chudoby, ale nalezení a realizace společného řešení při snaze o snížení emisí a ochranu životního prostředí, protože negativní dopady lidského jednání za poslední století jsou patrné po celém světě.

 

Program Nová zelená úsporám už přispěl žadatelům 22 miliardami Kč

Přestože médii čas od času proběhne negativní sdělení, které se týká Green Dealu, je vidět, že lidé mají o úsporná opatření a technologie, které využívají obnovitelné zdroje, zájem. Důkazem může být například zpráva z dotačního programu Nová zelená úsporám. Ten letos ještě rozšíří nabídku dotací. Za dobu, co program funguje, bylo v České republice podpořeno 180 000 projektů z řad domácností a vyplaceno 22 miliard Kč.

 

 

22. 11. 2023

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Zvládněte samoodečet elektřiny v pár krocích

Zvládněte samoodečet elektřiny v pár krocích

Pokud nechcete, o odečet elektřiny ani plynu se vůbec nemusíte starat. Distributor to udělá každý rok za vás. Samoodečet si ale můžete udělat i sami. Jak na to?

21. 7. 2023
Kdy vám hrozí odpojení od elektřiny a jak to řešit?

Kdy vám hrozí odpojení od elektřiny a jak to řešit?

Nezaplatili jste fakturu a máte strach z odpojení elektřiny? Co dělat a kdy vám reálně dodavatel ustřihne elektřinu? Nemějte obavy. Vše má svoje řešení. Odpovíme vám na nejčastější otázky ohledně vypnutí elektřiny.

26. 6. 2022
Aktuální otázka: Neoprávněný odběr elektřiny. Týká se to i vás?

Aktuální otázka: Neoprávněný odběr elektřiny. Týká se to i vás?

Vždy se najde někdo, kdo se tzv. „načerno napíchne na elektřinu“ aniž by za ní zaplatil. V současné době zvyšování cen elektřiny je pravděpodobné, že bude těchto situací přibývat. Kdy se vás to týká a na co si dát pozor?

7. 6. 2022
Jak vybrat dodavatele elektřiny? Nesledujte jen cenu

Jak vybrat dodavatele elektřiny? Nesledujte jen cenu

Dodavatelů elektřiny je na českém trhu poměrně dost. Při výběru sledujte kromě ceny také zákaznický servis, zkušenosti dosavadních zákazníků a podrobně si prostudujte smluvní podmínky. Na co si dát pozor?

31. 5. 2022
Elektrické přímotopy a spotřeba. Jsou to žrouti energie, nebo pomocníci?

Elektrické přímotopy a spotřeba. Jsou to žrouti energie, nebo pomocníci?

Když se někoho zeptáte na elektrický přímotop, nejspíš vám odpoví, že je to žrout energie a protopíte kvůli němu majlant. Ve skutečnosti to tak být vůbec nemusí. Na kolik vás skutečně vyjde topení elektrickým přímotopem?

26. 5. 2022

Nejčtenější články