Elektřina

Jak vybrat dodavatele elektřiny? Nesledujte jen cenu

Zdroj: Freepik.com

Nejlevnější neznamená vždy nejlepší dodavatel elektřiny

Dodavatele elektřiny si můžete zvolit sami. Jenže jak a podle čeho vybírat, abyste byli opravdu spokojení? Nejlevnější dodavatel elektřiny nemusí být vždy tou nejlepší volbou. Obchodníků s elektřinou je celá řada, nakupují energii na burze a pak ji prodávají svým zákazníkům a každý z nich samozřejmě za trochu jiných podmínek. Spotřebitelé nejčastěji mění dodavatele kvůli vysokým doplatkům za elektřinu. Vždy je důležitá transparentnost a férový přístup k zákazníkovi. V ideálním případě vám dodavatel nastaví zálohy tak, abyste nedopláceli. Cenu elektřiny si můžete spočítat sami pomocí naší kalkulačky.

Rozdíl mezi distributorem a dodavatelem elektřiny

Distributor elektřiny má na starosti dodávky elektřiny na určitém území České republiky. Distributora si nevybíráte, je vám přidělen podle adresy.

Dodavatel elektřiny nakupuje elektrickou energii a prodává ji spotřebitelům. Vzhledem k velkému počtu konkurenčních firem se dodavatelé snaží nabídnout zákazníkům co nejlepší produkt.

 Cenu elektřiny ovlivňuje i délka fixace smlouvy

Na výslednou cenu má vliv řada faktorů, například délka smlouvy. Některou uzavřete na dobu neurčitou, kterou můžete vypovědět kdykoli během roku. Jinou smlouvu, tzv. fixaci, sjednáte na konkrétní časové období, např. na 1 rok, 2 nebo 3 roky. Jednotlivé nabídky se samozřejmě liší i cenou za dodávku elektřiny. Konečnou částku ovlivňuje i jistič a samozřejmě distribuční sazba. Na jakou distribuční sazbu máte nárok, zjistíte v přehledu distribučních sazeb.

 Zaměřte se na recenze odběratelů elektřiny

Cena ale zdaleka není jediný ukazatel, kterým byste se měli řídit. Důležitá je i pověst firmy, o níž vám mnohé napovědí recenze zákazníků, a férová komunikace. Spolehlivá firma udržuje silný vztah se svými zákazníky. Ne všichni dodavatelé jednají se zákazníky na rovinu a leckdy je jejich jediným cílem zisk. Výjimkou nejsou ani podvodníci, kteří se zaměřují hlavně na starší lidi a kterým jde o jediné – získat podpis plné moci. Následně za ně vypovědí starou smlouvu a uzavřou novou s jiným dodavatelem. Poškození pak z první faktury zjistí, že cena elektřiny není tak výhodná, jak jim bylo namluveno, a leckdy musejí zaplatit i sankční poplatky za předčasně vypovězenou původní smlouvu.

 Vyberte si komunikaci podle svého gusta

Jestliže se dodavatel energií pohybuje na trhu již několik let, naznačuje to určitou důvěryhodnost. Určitě se při výběru zaměřte také na způsob, jakým můžete s dodavatelem komunikovat. Pokud řešíte věci nejraději online, ověřte si, zda vámi vybraný dodavatel elektřiny tento způsob komunikace umožňuje. Jiní zákazníci zase preferují osobní kontakt, patříte-li mezi ně, zaměřte se na dostupnost poboček, kde vám budou pracovníci kdykoli k dispozici.

 

Přečtěte si také: Rady a postup pro změnu dodavatele elektřiny

31. 5. 2022

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Zvládněte samoodečet elektřiny v pár krocích

Zvládněte samoodečet elektřiny v pár krocích

Pokud nechcete, o odečet elektřiny ani plynu se vůbec nemusíte starat. Distributor to udělá každý rok za vás. Samoodečet si ale můžete udělat i sami. Jak na to?

21. 7. 2023
Kdy vám hrozí odpojení od elektřiny a jak to řešit?

Kdy vám hrozí odpojení od elektřiny a jak to řešit?

Nezaplatili jste fakturu a máte strach z odpojení elektřiny? Co dělat a kdy vám reálně dodavatel ustřihne elektřinu? Nemějte obavy. Vše má svoje řešení. Odpovíme vám na nejčastější otázky ohledně vypnutí elektřiny.

26. 6. 2022
Aktuální otázka: Neoprávněný odběr elektřiny. Týká se to i vás?

Aktuální otázka: Neoprávněný odběr elektřiny. Týká se to i vás?

Vždy se najde někdo, kdo se tzv. „načerno napíchne na elektřinu“ aniž by za ní zaplatil. V současné době zvyšování cen elektřiny je pravděpodobné, že bude těchto situací přibývat. Kdy se vás to týká a na co si dát pozor?

7. 6. 2022
Elektrické přímotopy a spotřeba. Jsou to žrouti energie, nebo pomocníci?

Elektrické přímotopy a spotřeba. Jsou to žrouti energie, nebo pomocníci?

Když se někoho zeptáte na elektrický přímotop, nejspíš vám odpoví, že je to žrout energie a protopíte kvůli němu majlant. Ve skutečnosti to tak být vůbec nemusí. Na kolik vás skutečně vyjde topení elektrickým přímotopem?

26. 5. 2022
Jakou spotřebu má vaše lednice za rok? Možná platíte zbytečně moc

Jakou spotřebu má vaše lednice za rok? Možná platíte zbytečně moc

Kolik energie si berou vaše spotřebiče, není věc, kterou je radno podceňovat. Staří žrouti elektřiny vás mohou ve finále přijít poměrně draho a leckdy se pak vyplatí investovat do nového, energeticky úspornějšího přístroje. A co taková lednice, která běží nonstop?

10. 5. 2022

Nejčtenější články