Elektromobilita

Proč si pořídit elektromobil

Zdroj: Škoda Auto

Výhody elektromobilu

Důvodů, proč lidé zvažují nákup elektromobilu, je hned několik. Které by vás mohly zajímat nejvíce?

Ekologičnost vozidel

Často se rojí diskuse o tom, zda jsou elektromobily skutečně tak ekologické, jak se o nich tvrdí. Výroba elektromobilu je sice méně ekologická než výroba klasického vozu se spalovacím motorem, avšak při běžném provozu v tomto ohledu jednoznačně vítězí elektromobil. Další otázkou pak bývá baterie elektrovozidla, jejíž recyklace byla (a mnohdy ještě je) velmi komplikovaná. V dnešní době se však dá většina materiálu použitého na výrobu baterie znovu využít. Dochází tak ke snížení uhlíkové stopy, která vzniká v důsledku těžby surovin potřebných pro výrobu baterie. 

Úspora financí

Hned v první řadě je třeba říct, že pořizovací cena elektromobilů je vysoká. Rozhodně však platí tvrzení, že s elektrovozidlem výrazně ušetříte. Elektromobil můžete nabíjet jak doma, tak i u dobíjecích stanic. V případě, že budete vůz dobíjet doma, vyjde vás provoz elektromobilu přibližně na 86 Kč / 100 km. Průměrná cena elektřiny se totiž pohybuje kolem 4,80 Kč/kWh a nejoblíbenější modely pak mají spotřebu kolem 18 kWh / 100 km.

 

Zajímavost: Klasická 230V zásuvka vám elektromobil nabije v rozmezí 8–12 hodin, ideálně přes noc. Dlouhodobé nabíjení ze zásuvky se však nedoporučuje, standardem pro domácí dobíjení už je dnes Wallbox - neboli domácí nabíječka na elektromobil. Ta vozidlo nabije přibližně za 3–5 hodin.

 

Bezpečnost elektromobilů

Konstrukce elektrovozidel je často mnohem bezpečnější než u klasických aut. Je tomu tak díky bateriím, které jsou zabudované v podlaze vozidla. Jeho těžiště se tudíž nachází níž, takže hrozí menší riziko převrácení. Co se týče potenciálního požáru, jsou elektromobily také bezpečnější, chytnou-li baterie, dochází k pomalejšímu šíření ohně.

Zdroj: Chuttersnap, Unsplash

 

Nabíjecí stanice pro elektromobily

Existují 2 základní druhy nabíjecích stanic pro elektrovozidla:

  • do 22 kW / 32 A na střídavý proud (AC) – jedná se vlastně o konektor, který posílá střídavý proud do nabíječky v elektromobilu. Ta následně mění střídavý proud na stejnosměrný a posílá jej do baterie.
  • nad 22 kW / 32 A na stejnosměrný proud (DC) – palubní nabíječka nemusí nic převádět, a nejste tudíž omezeni jejím výkonem, omezit vás však může maximální dobíjecí výkon baterie elektromobilu.

 

Pokud tedy bude například na pomalé, AC nabíjecí stanici uveden výkon 22 kW, ale palubní nabíječka vašeho elektrovozidla má pouze 7,2 kW, auto se bude nabíjet pouze tímto nižším výkonem. Proto je velmi důležité vědět, jaký výkon má palubní nabíječka vašeho vozidla. Pak snadno odvodíte, jak rychle se auto doma nebo na veřejných stanicích dobije.

 

ČEZ elektromobilita

ČEZ nabízí širokou síť více než 270 rychlodobíjecích stanic, díky kterým můžete dobít baterii svého elektrovozidla přibližně za 90 minut. Dalších přibližně 70 stanic pracuje v režimu tzv. normálního dobíjení. S ČEZ si také můžete pořídit vlastní domácí dobíjecí stanici, která se přizpůsobí veškerým vašim potřebám. Vše si lze navolit v našem konfigurátoru.

 

Dotace na elektromobil

Momentálně je v České republice téměř 8 tisíc registrovaných elektromobilů a přibližně 800 veřejných nabíječek. I tak je to ale v porovnání se zahraničím spíše nižší počet. Jedním z důvodů, proč tomu tak je, mohou být dotace na elektromobily. V letech 2021 až 2027 bude v Česku realizováno hned několik dotačních programů, do nichž se ale bohužel budou moci zapojit pouze firmy, obce a kraje, nikoliv běžní občané.

11. 9. 2021

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Vyvracíme 5 mýtů o elektromobilech

Vyvracíme 5 mýtů o elektromobilech

Možná se právě rozhodujete, jestli si pořídit auto na elektrický pohon, a máte spoustu otázek. Vyvracíme 5 mýtů, které se kolem elektromobilů vznášejí jak pára nad hrncem. Jak je to skutečně s dojezdem, nabíjením doma a na cestách nebo s kontroverzní výrobou baterií do elektromobilů? A kdy se vlastně majitelům elektroaut vyplatí fotovoltaická elektrárna, je to všechno opravdu tak „zelené“, jak se říká?

12. 10. 2023
Návod: Jak na dobíjení elektromobilu a plug-in hybridu u veřejné nabíjecí stanice ČEZ

Návod: Jak na dobíjení elektromobilu a plug-in hybridu u veřejné nabíjecí stanice ČEZ

Dobíjení elektromobilu na cestách nemusí být žádnou vědou. Obsluha není o nic méně složitá než tankování u klasického stojanu. Stačí k tomu aplikace FUTURE/E/GO skupiny ČEZ, nebo speciální čip. V našem článku se dozvíte vše, co k nabíjení svého elektromobilu potřebujete.

13. 9. 2023
Dojezd a nabíjení elektromobilu: Dobíjet můžete i doma přes noc

Dojezd a nabíjení elektromobilu: Dobíjet můžete i doma přes noc

Auta na elektřinu se těší stále větší popularitě a automobilky šlapou do jejich vývoje na maximum. Jak je to vlastně s dobíjením elektroaut, jaké máte možnosti a jak je to s dojezdem během zimy, kdy teploty klesají pod bod mrazu? Na vše vám odpovíme v našem článku.

6. 4. 2022
Které značky elektromobilů jsou v Česku nejoblíbenější?

Které značky elektromobilů jsou v Česku nejoblíbenější?

Elektromobily jsou v posledních letech velkým trendem nejen v zahraničí, ale i u nás. Špičkové automobilky z celého světa dodávají každoročně na trh nové modely, kterými se snaží uchvátit své zákazníky. Jaké jsou výhody elektrovozidel a které značky jsou v Česku nejpopulárnější?

13. 7. 2021
Veřejné dobíjecí stanice pro elektromobily najdete na stovkách míst, ČEZ nabízí více než 460 stojanů

Veřejné dobíjecí stanice pro elektromobily najdete na stovkách míst, ČEZ nabízí více než 460 stojanů

Pro více než 7 000 elektromobilů registrovaných v ČR nyní existuje přes 700 veřejných dobíjecích stanic. Kde všude lze nabít elektromobil, jak fungují stojany a proč se vyznat v AC a DC nabíjení? Využijte mapu dobíjecích stanic ČEZ a nabíjejte elektromobil rychle a pohodlně.

19. 3. 2021

Nejčtenější články