Co je elektřina pro soláry a jak využít přebytky z fotovoltaiky?

Zdroj: Freepik.com

Co s elektřinou, kterou nespotřebujete?

Díky produktu Elektřina pro soláry nepřijde vaše vyrobená elektřina nazmar. Solární panely zachytávají světlo a přeměňují ho na elektřinu po celý den, ale největší výkon mají během slunečných dní či v poledne. Ne vždy jste ale doma, abyste všechnu elektřinu využili v daný moment. Jenže co s přetokem, aby nepřišel vniveč? Posílat přetoky energie do distribuční sítě jen tak by byla škoda. Máte hned několik možností, jak si s tím poradit.

Elektřina pro soláry se vám vyplatí

První variantou je zmíněný produkt Elektřina pro soláry. V zásadě to znamená, že přetok pošlete do distribuční sítě a my vám energii schováme na pozdější využití. Představte si vzdálenou baterii, kterou si nabíjíte ze své vlastní fotovoltaiky. Jakmile budete elektřinu potřebovat, vezmete si ji zase zpátky pro provoz domácnosti. Nebudeme vám nijak omezovat množství energie, kterou budete do sítě posílat. Za odebranou elektřinu (maximálně do výše vaší spotřeby) poté neplatíte obchodní část ceny, týká se vás pouze distribuční část a ostatní poplatky, jako třeba daň, ty ovlivnit nemůžeme. Elektřina pro soláry je vhodná pro všechny zákazníky, kteří mají nainstalovanou fotovoltaiku s výkonem do 10 kW.

Řešením je i vlastní baterie

Přebytek vyrobené elektřiny je samozřejmě nejvýhodnější ukládat do vlastní baterie, kterou budete mít fyzicky v technické místnosti a která vám pomůže i v případě výpadku elektřiny. Baterie se při výpadku přepne do režimu „nouzový stav“ a dotuje spotřebiče uloženou elektřinou. Pokud ale nemáte dostatek místa pro baterii nebo je pro vás jednorázová finanční investice do ní příliš vysoká, pak je produkt Elektřina pro soláry ideálním řešením právě pro vás.

Přebytek vyrobené elektřiny využijete i k ohřevu vody

Nadbytečnou energii můžete využít k ohřevu vody. Budete potřebovat ohřívač nebo zásobník, který je přímo uzpůsobený ke spotřebě přebytků energie z fotovoltaické elektrárny. Během provozu fotovoltaické elektrárny se měří přebytky energie, kterou nestihne dům spotřebovat, a ty následně automaticky předehřívají vodu, místo aby odcházely do distribuční sítě. Dle velikosti vašeho solárního řešení a způsobu využívání teplé vody můžete být s teplou vodou plně samostatní.

Tip: Ekologická není jen elektřina, kterou vyrobíte z vlastní fotovoltaiky, ale i ta, kterou odeberete z Elektřiny pro soláry. Využívejte 100% přírodní energii.

Další tipy

Zrychlete návratnost investice do fotovoltaiky a využijte ji efektivněji

Zrychlete návratnost investice do fotovoltaiky a využijte ji efektivněji

Pořídili jste si fotovoltaickou elektrárnu a chcete ji využívat co nejlépe, aby se vám investice do této technologie vrátila co nejdříve? Poradíme vám, jak o vyrobené elektřině přemýšlet, abyste ji využili na maximum.

Doba čtení 3 minuty

Pojistili jste si už své solární panely? Pokud ne, riskujete

Pojistili jste si už své solární panely? Pokud ne, riskujete

Fotovoltaická elektrárna není levnou investicí a měli byste k ní tak přistupovat. V případě, že jste fotovoltaiku dosud nepojistili, udělejte to co nejdřív. Pojištění se vám rozhodně vyplatí.

Doba čtení 2 minuty

Jak nastavit ČEZ Battery Box v zimě?

Jak nastavit ČEZ Battery Box v zimě?

Akumulační systém Battery Boxu najde své uplatnění ve všech domácnostech, které chtějí vyrábět vlastní energii z fotovoltaické elektrárny, ale většinu dne jsou mimo domov. Jak s ním zacházet a jak správně nastavit režim na zimní období?

Doba čtení 3 minuty