Elektřina

8 nejčastějších triků podomních prodejců energií: Znáte je všechny?

Foto: Andrea Piacquadio, Pexels

Zazvoní nepozváni a ohání se slevami nebo končící platností

Podomní prodejci energií, pojištění, mobilních tarifů či novátorských úsporných produktů jen málokomu ušetřili alespoň nějaké peníze. Drtivá většina nových zákazníků byla ve finále zklamaná a o pár tisíc korun lehčí. Jaké triky využívají „energetičtí šmejdi“ nejčastěji?

 1. Potřebuji vidět elektroměr, zastupuji vašeho dodavatele

Jestliže jste od svého dodavatele nebyli předem upozorněni na odečty či revizi (oznámení vylepené na dveřích, vhozené do schránky nebo odeslané SMS zprávou či e-mailem), zbystřete. Vyžádejte si od pracovníka služební průkaz a zavolejte na infolinku distributora, kde si můžete jeho totožnost ověřit.

 

TIP: ČEZ můžete v tomto ohledu telefonicky kontaktovat denně od 7 do 20 hodin.

 2. Kontrola faktur

Faktury za dodání energií jsou jen vaše věc a nikdo nemá právo do nich mezi dveřmi jen tak nahlížet. Podomní prodejci energií si z nich chtějí jen opsat údaje do nové smlouvy, kterou vám budou podstrkovat k podpisu. Faktury nikomu neukazujte ani je neposkytujte k nahlédnutí či ofocení.

 3. Konec platnosti smlouvy

Prodejci se vás snaží dostat do stresu, abyste přestali dávat pozor – jedním z oblíbených triků je to, že se vám snaží namluvit, že vaší smlouvě končí platnost. Ale i pokud máte s dodavatelem smlouvu na dobu určitou, její platnost se automaticky prodlužuje, dokud ji sami nevypovíte.

4. Změna údajů ve smlouvě, nejde o změnu distributora

Prodejci někdy požadují „jen“ podpis kvůli údajné změně fakturační adresy. Nikdy nepodepisujte dokumenty mezi dveřmi – mohli byste omylem podepsat třeba novou, nevýhodnou smlouvu. Jestliže máte o nabídku zájem, všechny materiály si důkladně prostudujte, vezměte si čas na rozmyšlenou a ideálně se s někým poraďte. Pak se budete moci zodpovědně rozhodnout.

 

Foto: Pexels, Pixabay

 Někdy se u předkládané nabídky prodejce dušuje, že nejde o změnu distributora. Distributora si ale vybírat nemůžete, je vám přidělen podle místa bydliště, dodavatele energie však ano. Změna dodavatele ale může být značně nevýhodná, i když distributor zůstává stejný.

 5. Pracovník České obchodní inspekce, Energetického regulačního úřadu, Státní energetické inspekce apod.

Někdy se prodejce schovává za úřad, pro který údajně pracuje. Žádná taková instituce však podomní obchůzky neprovádí, to chce jen cizí člověk získat vaši důvěru.

6. Časově omezená nabídka

Dnešní akce, pouze nyní bez poplatků, příště to bude dražší – tyto a podobné fráze upozorňují na nekalé praktiky podomních prodejců energií. Budete-li mít zájem o nabízené tarify, nejprve pečlivě prostudujte jejich podmínky včetně ceníků i smluv a až poté případně podepisujte.

7. Žárovky nebo dárečky zdarma

Trik s dárkem zdarma tkví v tom, že při podpisu stvrzenky na symbolickou korunovou částku třeba za žárovku podepisujete smlouvu o změně dodavatele. Pokud se poté rozhodnete od smlouvy později ustoupit, musíte za dárek „zdarma“ uhradit vysoký poplatek v řádu tisíců korun.

8. Současný dodavatel zkrachoval

Někdy prodejci straší obyvatele tím, že jejich dodavatel náhle zkrachoval, a tak musejí co nejdříve podepsat smlouvu s novým, jinak budou bez elektřiny (či plynu, vody). Taková situace je ale velmi nepravděpodobná – a i kdyby k ní došlo, jistě byste se o ní dozvěděli oficiálně a s dostatečným předstihem.

Ani v případě, že by stávající dodavatel ukončil činnost, jak se to v několika případech stalo na podzim 2021, zákazník nemusí neprodleně uzavírat smlouvu s novým dodavatelem. Dostává se automaticky do režimu tzv. DPI (dodavatel poslední instance, který je místně příslušný), rozhodně mu není přerušena dodávka elektřiny a má dostatek času pro hledání nového dodavatele.

 

Foto: Andrea Piacquadio, Pexels

 

TIP: Více se o tématu energošmejdů dozvíte na naší stránce věnované nekalým podomním praktikám – můžete využít i kontaktní formulář pro pomoc v obtížné situaci.

 

Nenaleťte podvodníkům

Podomní prodejci energií mají často vaše údaje, protože je získali z databáze dodavatelské společnosti (většinou nelegální cestou). Nepodlehněte tedy nátlaku a raději si jejich totožnost prověřte u dodavatele. Nikdy nic nepodepisujte mezi dveřmi a bez detailního prostudování, do bytu nepouštějte cizí osoby. Nebojte se říci jasné NE, pokud se vám cokoliv nezdá – v případě, že byste si to pak rozmysleli, vždy si můžete sjednat oficiální schůzku u dodavatele přes telefon nebo internet.

 

Od nevýhodné smlouvy můžete odstoupit do 2 týdnů

Nenechte se napálit a kriticky přemýšlejte o každé podobné nabídce. Jako srovnání výhodnosti využijte naši kalkulačku elektřiny či ceník plynu, které vám odhalí skutečnou výhodnost nabídky. Pokud jste nátlaku šmejdů podlehli, můžete od smlouvy odstoupit do 14 dnů od jejího uzavření, případně do 15 dnů od zahájení dodávek energie. Zjistěte, jak se bránit po podepsání smlouvy.

12. 1. 2022

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Zvládněte samoodečet elektřiny v pár krocích

Zvládněte samoodečet elektřiny v pár krocích

Pokud nechcete, o odečet elektřiny ani plynu se vůbec nemusíte starat. Distributor to udělá každý rok za vás. Samoodečet si ale můžete udělat i sami. Jak na to?

21. 7. 2023
Kdy vám hrozí odpojení od elektřiny a jak to řešit?

Kdy vám hrozí odpojení od elektřiny a jak to řešit?

Nezaplatili jste fakturu a máte strach z odpojení elektřiny? Co dělat a kdy vám reálně dodavatel ustřihne elektřinu? Nemějte obavy. Vše má svoje řešení. Odpovíme vám na nejčastější otázky ohledně vypnutí elektřiny.

26. 6. 2022
Aktuální otázka: Neoprávněný odběr elektřiny. Týká se to i vás?

Aktuální otázka: Neoprávněný odběr elektřiny. Týká se to i vás?

Vždy se najde někdo, kdo se tzv. „načerno napíchne na elektřinu“ aniž by za ní zaplatil. V současné době zvyšování cen elektřiny je pravděpodobné, že bude těchto situací přibývat. Kdy se vás to týká a na co si dát pozor?

7. 6. 2022
Jak vybrat dodavatele elektřiny? Nesledujte jen cenu

Jak vybrat dodavatele elektřiny? Nesledujte jen cenu

Dodavatelů elektřiny je na českém trhu poměrně dost. Při výběru sledujte kromě ceny také zákaznický servis, zkušenosti dosavadních zákazníků a podrobně si prostudujte smluvní podmínky. Na co si dát pozor?

31. 5. 2022
Elektrické přímotopy a spotřeba. Jsou to žrouti energie, nebo pomocníci?

Elektrické přímotopy a spotřeba. Jsou to žrouti energie, nebo pomocníci?

Když se někoho zeptáte na elektrický přímotop, nejspíš vám odpoví, že je to žrout energie a protopíte kvůli němu majlant. Ve skutečnosti to tak být vůbec nemusí. Na kolik vás skutečně vyjde topení elektrickým přímotopem?

26. 5. 2022

Nejčtenější články