Vytápění

Co je to rekuperace vzduchu a jak vám pomůže snížit spotřebu energií?

 

Zdroj: Freepik.com

 

Na spotřebu energií mají obrovský vliv úniky tepla

Každý dům má nějakou tepelnou ztrátu. Různé pasivní a nízkoenergetické domy nepřesáhnou 5 kW/m2 vytápěné plochy ročně. Standardní domy mají TZ kolem 10–15 kW/m2. Starší stavby, které nemají kvalitní zateplení, mají úniky tepla klidně i 25 kW/m2 vytápěné plochy ročně. Celkové zateplení domu je tudíž velmi důležité a výrazně ovlivňuje koncovou spotřebu energie. Až 25 % tepla uniká přes špatně zateplenou střechu, stěny pak pustí ven až 35 % tepla, 10 % připadá na okna a 15 % na dveře.

 

Díky rekuperaci vzduchu už neztratíte teplo větráním

Nejvyšší podíl tepla ale domácnost ztrácí během větrání. Speciálně během topné sezóny je proto naprostý nesmysl mít otevřenou větračku. Vzduch se v místnosti tak rychle nevymění, zato se v interiéru citelně ochladí a nastřádané teplo je pryč. Jedním ze způsobů, jak snížit spotřebu energií a částečně vykrýt tepelné ztráty, je instalace rekuperační jednotky. Ta odvádí vydýchaný teplý vzduch přes výměník ven z místnosti a zpět nažene teplý čerstvý vzduch. V takovém interiéru nebudete mít potřebu větrat, protože budete mít zajištěn neustálý přísun čerstvého vzduchu.

 

Rekuperační jednotka toho umí víc a je vhodná do bytu i domu

Novostavby nebo nízkoenergetické domy se bez systému rekuperace vzduchu prakticky neobejdou. Rekuperace totiž představuje účinný způsob, jak dosáhnout nízké spotřeby energií na vytápění. To ale není jediné, co rekuperační jednotka umí. Poradí si i s vlhkostí, a tím pádem doma nebudete bojovat s plísní. Kvalitní filtry zachytí také pylové a prachové částice, které by jinak dráždily dýchací cesty alergiků. Systém rekuperace vzduchu se skvěle hodí do bytu i do rodinného domu.

 

Tip! Spotřebu energií ještě víc snížíte pomocí ekologického tepelného čerpadla, které si ke svému provozu bere ze 2/3 vzduch a z 1/3 elektřinu.

 

S dotací z programu Nová zelená úsporám vás rekuperace vyjde na polovinu

Cena rekuperační jednotky se odvíjí od velikosti, výbavy i typu. Záleží na tom, zda do interiéru chcete instalovat decentralizovaný systém pro jednotlivé místnosti, nebo centrální jednotku. U decentralizovaného systému rekuperace začíná cena cca na 70 000 Kč. Složitější systémy, které se instalují nejčastěji do rodinných domů a fungují jako centrální systém, pak stojí i ke 200 000 Kč. Nicméně na rekuperaci vzduchu můžete čerpat dotaci z programu Nová zelená úsporám ve výši až 100 000 Kč pro novostavby a rodinné domy. Na decentralizovaný systém pak dostanete dotaci v maximální výši 75 000 Kč. Počítejte tím pádem s polovičními náklady na rekuperaci.

 

Tip! Rádi byste se dozvěděli o dalších tipech, jak můžete snížit spotřebu energií ve své domácnosti? Připravili jsme pro vás další články a videa, které najdete v sekci Jak na úspory.

13. 4. 2023

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Novinky 2023: Program Nová zelená úsporám a kotlíkové dotace

Novinky 2023: Program Nová zelená úsporám a kotlíkové dotace

Chystáte se rekonstruovat dům, byt nebo zařizovat svůj domov tzv. od podlahy? Rozhodně využijte finanční pomoci z dotačního programu Nová zelená úsporám, případně kotlíkových dotací. Pro koho jsou dotační programy určeny a jak se změnily podmínky pro tento rok, se dozvíte v našem článku.

4. 5. 2023

Nejčtenější články