Elektřina

Jak funguje noční proud?

Co je to noční proud?

Sousloví „noční proud“ se vžilo pro označení levnější elektřiny, kterou dodavatelé nabízeli domácnostem využívajícím spotřebiče s vyšší energetickou náročností. K účtování elektrické energie za sníženou cenu docházelo obvykle v čase 20.00 – 6.00. (odtud také pojmenování „noční proud“). Dnes již označení neexistuje. Namísto toho vám distributoři nabídnou nízkou sazbu (tarif).

Proč došlo k zavedení nočního proudu?

Dodavatelé zaváděli proud za zvýhodněnou cenu ve snaze předcházet nežádoucímu přetížení elektrické sítě. Vlastníci domů, kteří topili elektřinou nebo se při ohřevu vody neobešli bez bojleru, tak měli šanci ušetřit nemalé peníze.

Proto zřejmě hospodárnější smýšlející odběratelé odkládali praní špinavého prádla až na pozdější hodinu, protože během dne by za spotřebu elektřiny zaplatili větší finanční částku. Ve veřejné sféře se noční proud využíval například v kinosálech, které se rovněž vytápěly během nočních hodin.

Jenže doby, kdy levnější proud putoval do vybraných domácností v přesně určeném čase, jsou dávno pryč: kromě jiného proto, že současné zatížení sítě již neumožňuje odebírání levnější elektřiny všem domácnostem v pevně stanoveném čase.

Možnost zavedení nočního proudu ovšem zcela nezanikla – došlo ale k přejmenování služby a oproti dřívějšku mají dnes dodavatelé k dispozici sofistikovanější metody přepínání mezi standardním a zvýhodněným tarifem pro odběr elektrické energie.

Jak funguje noční proud?

V současnosti se namísto pevně stanového času řídí střídání levnější a dražší elektřiny pomocí hromadného dálkového ovládání (HDO).

Zjednodušeně si pod tímto názvem lze představit soubor zařízení (vysílače, přijímače apod.), díky kterým dochází během dne k postupnému přepínání mezi nízkou a vysokou sazbou za elektřinu. Přístroje na straně dodavatele rovněž vysílají signály ke spínání jednotlivých spotřebičů.

I dnes vám tedy může v určitou část dne proudit do zásuvek elektřina za příznivější cenu. Během této doby je možné za 1 kWh využitého proudu ušetřit průměrně až 40 % ze základní ceny – konečná výše úspor se odvíjí od podmínek přiděleného tarifu, který nabízí váš dodavatel.

V jakém čase můžete využívat elektřinu za nižší cenu?

Jistě vás napadne otázka, zda je možné spolehlivě zjistit, kdy přesně dochází k přepnutí tarifů. Odpověď není zcela jednoznačná: velkou měrou záleží na vašem dodavateli a smluvních podmínkách.

Někteří distributoři uvádějí ve smlouvě pouze počet hodin, během kterých je možné nižší tarify, a tedy i levnější elektřinu, využívat. Stejně tak rozhodují o přesných časech, kdy přístroje vyšlou přístroje na straně dodavatele pokyn k přepnutí na počítání nižší sazby.

Intervaly, v nichž dochází k zapínání a vypínání nočního proudu, se během roku mění, zejména proto, aby se minimalizovalo riziko kolapsu a poškození rozvodové sítě.

Těmto nesnázím se dodavatelé snaží předcházet již při uzavírání smlouvy s novými odběrateli. Zatímco doba čerpání základního tarifu je pro všechny odběratele stejná, u zvýhodněných sazeb se tato doba liší. Rozdílné časové úseky mohou mít uvedeny ve smlouvě dokonce majitelé dvou sousedních domů.

Konkrétní příklad: zatímco ve vašich smluvních dokladech máte uvedeno, že elektřinu za nižší cenu budete čerpat přibližně od 8.15, vlastník protějšího domu může mít ve smlouvě stanovený čas 8.45.

Jak tedy zjistit, kdy můžete využívat elektřinu za nižší cenu? Zavolejte na zákaznickou linku nebo navštivte webové stránky dodavatele, kde zjistíte aktuální časy přepínání HDO.

Pokud chcete zjistit přesné časy mezi přepínáním vyšší a nižší sazby, potřebujete několikačlenný kód, který bývá uveden na vašem přijímači. U novějších zařízení je přijímač součástí elektroměru v rozvodné skříni.

Jaké distribuční sazby za elektřinu existují?

Co se týče tarifů za elektřinu, máte na výběr ze dvou možností.

Jednotarifní sazba – tyto sazby jsou účtovány většině domácností, které nemají na výhodnější sazbu nárok. V průběhu dne tedy platí za elektřinu stejnou částku.

Dvoutarifní sazba – v tomto případě se cena elektřiny v průběhu dne mění z vyššího tarifu na nižší (a naopak).

Pro získání druhé varianty je zapotřebí splnit několik požadavků, jejichž plnění si distributoři ověří před přidělením zvýhodněného tarifu.

Nejste si jisti, jakou distribuční sazbu nyní využíváte? Nahlédněte do vašeho vyúčtování.

Kdy máte nárok na nízký tarif za elektřinu?

V případě, že běžně používáte spotřebiče s vyšším příkonem, neváhejte kontaktovat distributora ve vaší oblasti a informujte se, jak lze sníženou sazbu za noční proud získat.

Pravděpodobně zjistíte, že je potřeba splnit (přinejmenším) následující kroky.

  1. Doložení o instalaci spotřebičů s vysokou energetickou náročností

Při užívání běžných domácích spotřebičů, jako jsou lednice, pračka nebo mikrovlnná trouba, nemáte na zvýhodněnou cenu za elektřinu nárok.

Předtím, než distributor vaši sazbu ve smlouvě upraví, je nutné doložit, že ve svém domě aktivně využíváte minimálně jeden z následujících elektrických přístrojů:

  • bojler,
  • elektrické topení,
  • tepelné čerpadlo,

Jestliže se bez některého z uvedených spotřebičů při provozu domácnosti neobejdete, máte značnou šanci, že se vám podaří zvýhodněnou distribuční sazbu získat.

V takovém případě bude nutné vyplnit a následně předložit řadu dokumentů, mj. také zprávu o revizi elektrického zařízení.

  1. Zaslání revizní zprávy

Získání dvoutarifové sazby je rovněž podmíněno odevzdáním revizní zprávy, která prokáže, že vybrané spotřebiče pracují výhradně v době zvýhodněného tarifu.

Nadále ale platí, že jakmile zvýhodněnou sazbu získáte, mohou v daných intervalech využívat elektřinu za nižší cenu všechny spotřebiče, které se ve vaší domácnosti nacházejí a jsou během této doby v provozu.

  1. Vyčkání na příjezd technika

Ve chvíli, kdy splníte všechny zadané podmínky, distributor vás kontaktujte (u společnosti ČEZ nejpozději do 5 pracovních dnů) a upřesní termín příjezdu technického pracovníka, který provede potřebné úpravy na vašem odběrném místě.

Poté již budete moci užívat všech výhod, které dvoutarifní sazba nabízí.

Závěrem: co si z článku vzít?

  • Označení „noční proud“ se dnes již v úředních dokumentech nepoužívá. Distributoři nabízí pouze standardní nebo zvýhodněnou distribuční sazbu.
  • Časové úseky, během kterých čerpáte elektřinu za zvýhodněnou cenu, řídí hromadné dálkové ovládání (HDO). Bližší informace naleznete většinou na webu dodatele.
  • Existují jednotarifní (standardní) a dvoutarifní (zvýhodněné) sazby. Abyste získali nižší cenu za elektřinu, je nutné doložit řadu dokumentů a splnit několik podmínek.
  • Po splnění všech náležitostí je možné požádat o úpravu sazby. Dodavatel k vám následně vyšle technika, který provede nezbytné úpravy na vašem odběrném místě.

Jak požádat o zavedení nočního proudu?

Úpravu tarifů dnes vyřídíte po internetu během několika minut. Stačí navštívit webové stránky vašeho distributora a požádat o změnu distribuční sazby prostřednictvím online formuláře

14. 7. 2021

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Zvládněte samoodečet elektřiny v pár krocích

Zvládněte samoodečet elektřiny v pár krocích

Pokud nechcete, o odečet elektřiny ani plynu se vůbec nemusíte starat. Distributor to udělá každý rok za vás. Samoodečet si ale můžete udělat i sami. Jak na to?

21. 7. 2023
Kdy vám hrozí odpojení od elektřiny a jak to řešit?

Kdy vám hrozí odpojení od elektřiny a jak to řešit?

Nezaplatili jste fakturu a máte strach z odpojení elektřiny? Co dělat a kdy vám reálně dodavatel ustřihne elektřinu? Nemějte obavy. Vše má svoje řešení. Odpovíme vám na nejčastější otázky ohledně vypnutí elektřiny.

26. 6. 2022
Aktuální otázka: Neoprávněný odběr elektřiny. Týká se to i vás?

Aktuální otázka: Neoprávněný odběr elektřiny. Týká se to i vás?

Vždy se najde někdo, kdo se tzv. „načerno napíchne na elektřinu“ aniž by za ní zaplatil. V současné době zvyšování cen elektřiny je pravděpodobné, že bude těchto situací přibývat. Kdy se vás to týká a na co si dát pozor?

7. 6. 2022
Jak vybrat dodavatele elektřiny? Nesledujte jen cenu

Jak vybrat dodavatele elektřiny? Nesledujte jen cenu

Dodavatelů elektřiny je na českém trhu poměrně dost. Při výběru sledujte kromě ceny také zákaznický servis, zkušenosti dosavadních zákazníků a podrobně si prostudujte smluvní podmínky. Na co si dát pozor?

31. 5. 2022
Elektrické přímotopy a spotřeba. Jsou to žrouti energie, nebo pomocníci?

Elektrické přímotopy a spotřeba. Jsou to žrouti energie, nebo pomocníci?

Když se někoho zeptáte na elektrický přímotop, nejspíš vám odpoví, že je to žrout energie a protopíte kvůli němu majlant. Ve skutečnosti to tak být vůbec nemusí. Na kolik vás skutečně vyjde topení elektrickým přímotopem?

26. 5. 2022

Nejčtenější články