Fotovoltaika

Co je elektřina pro soláry a jak využít přebytky z fotovoltaiky?

Zdroj: Freepik.com

Co s elektřinou, kterou nespotřebujete?

Díky produktu Elektřina pro soláry nepřijde vaše vyrobená elektřina nazmar. Solární panely zachytávají světlo a přeměňují ho na elektřinu po celý den, ale největší výkon mají během slunečných dní či v poledne. Ne vždy jste ale doma, abyste všechnu elektřinu využili v daný moment. Jenže co s přetokem, aby nepřišel vniveč? Posílat přetoky energie do distribuční sítě jen tak by byla škoda. Máte hned několik možností, jak si s tím poradit.

Elektřina pro soláry se vám vyplatí

První variantou je zmíněný produkt Elektřina pro soláry. V zásadě to znamená, že přetok pošlete do distribuční sítě a my vám energii schováme na pozdější využití. Představte si vzdálenou baterii, kterou si nabíjíte ze své vlastní fotovoltaiky. Jakmile budete elektřinu potřebovat, vezmete si ji zase zpátky pro provoz domácnosti. Nebudeme vám nijak omezovat množství energie, kterou budete do sítě posílat. Za odebranou elektřinu (maximálně do výše vaší spotřeby) poté neplatíte obchodní část ceny, týká se vás pouze distribuční část a ostatní poplatky, jako třeba daň, ty ovlivnit nemůžeme. Elektřina pro soláry je vhodná pro všechny zákazníky, kteří mají nainstalovanou fotovoltaiku s výkonem do 10 kW.

Řešením je i vlastní baterie

Přebytek vyrobené elektřiny je samozřejmě nejvýhodnější ukládat do vlastní baterie, kterou budete mít fyzicky v technické místnosti a která vám pomůže i v případě výpadku elektřiny. Baterie se při výpadku přepne do režimu „nouzový stav“ a dotuje spotřebiče uloženou elektřinou. Pokud ale nemáte dostatek místa pro baterii nebo je pro vás jednorázová finanční investice do ní příliš vysoká, pak je produkt Elektřina pro soláry ideálním řešením právě pro vás.

Přebytek vyrobené elektřiny využijete i k ohřevu vody

Nadbytečnou energii můžete využít k ohřevu vody. Budete potřebovat ohřívač nebo zásobník, který je přímo uzpůsobený ke spotřebě přebytků energie z fotovoltaické elektrárny. Během provozu fotovoltaické elektrárny se měří přebytky energie, kterou nestihne dům spotřebovat, a ty následně automaticky předehřívají vodu, místo aby odcházely do distribuční sítě. Dle velikosti vašeho solárního řešení a způsobu využívání teplé vody můžete být s teplou vodou plně samostatní.

Tip: Ekologická není jen elektřina, kterou vyrobíte z vlastní fotovoltaiky, ale i ta, kterou odeberete z Elektřiny pro soláry. Využívejte 100% přírodní energii.

10. 9. 2022

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Na co lze získat dotace v roce 2023?

Na co lze získat dotace v roce 2023?

Rozhodli jste se pro pořízení fotovoltaické elektrárny nebo tepelného čerpadla? Rádi byste rekonstruovali svůj dům a lépe ho zateplili nebo chcete víc využívat dešťovou vodu? Na spoustu aktivit, které souvisejí s obnovitelnými zdroji a energetickou úsporou, můžete čerpat peníze z dotačních programů. Které to jsou pro rok 2023, vám řekneme v článku.

27. 3. 2023
Solární elektrárna s virtuální baterií. Vyplatí se?

Solární elektrárna s virtuální baterií. Vyplatí se?

Zajímá vás, zda se k fotovoltaice vyplatí virtuální baterie? Jak to vlastně celé funguje a skutečně se to finančně vyplatí?

20. 3. 2023
Detailní pohled na fotovoltaické články a panely. Víte, co máte na střeše?

Detailní pohled na fotovoltaické články a panely. Víte, co máte na střeše?

Máte doma fotovoltaickou elektrárnu a zajímá vás trochu podrobnější popis toho, z čeho se vlastně taková fotovoltaika skládá a jak vám doma vyrábí elektřinu ze slunce? Pojďme se na to podívat detailněji.

16. 9. 2022
5 opomíjených tipů, díky kterým využijete fotovoltaiku na maximum

5 opomíjených tipů, díky kterým využijete fotovoltaiku na maximum

Výroba vlastní elektřiny je skvělým krokem k nižší závislosti na dodavateli elektřiny a větší energetické soběstačnosti. Aby vám fotovoltaická elektrárna dobře sloužila a abyste využili její potenciál opravdu na maximum, je potřeba přenastavit si některé své zvyky nebo zavést nové.

16. 9. 2022
Jak se starat o solární panely, aby byl jejich výkon co největší?

Jak se starat o solární panely, aby byl jejich výkon co největší?

Výrobci solárních panelů uvádějí, že jsou téměř bezúdržbové. To je pravda, ale co dělat s prachem a pylem během jara nebo se sněhovou pokrývkou v zimě? Aby panely přijímaly dostatek slunečního záření a jejich výkon byl optimální, musíte povrch udržovat co nejčistší. Jak o ně správně pečovat?

13. 9. 2022

Nejčtenější články