Fotovoltaika

S fotovoltaickou elektrárnou s akumulací do baterie se stanete soběstačnějšími

Zdroj: Freepik.com

 

S fotovoltaikou na klíč se nemusíte starat ani o žádost o dotaci

Pořízení fotovoltaiky vám ušetří starosti až na 25 let dopředu. Právě tolik je udávaná životnost solárních panelů na střeše. Sluneční energii si jednoduše zamilujete, protože s ní vyřešíte vytápění, výrobu elektřiny i ohřev vody. To vše na klíč od ČEZ. Díky fotovoltaice na klíč se nemusíte o nic starat. Všechno vyřídíme za vás včetně žádosti o dotaci. Jaké řešení ale vybrat? Nabízíme vám 3 možnosti, jak využít fotovoltaiku naplno.

 

Fotovoltaika s ohřevem vody jako cenově nejdostupnější varianta

Tato varianta je nejlevnější. Cena fotovoltaiky s ohřevem vody začíná po dotaci na 166 084 Kč. Nejvíce energie vyrobí solární panely v nejčastěji instalovaných pozicích během poledne a odpoledne, protože právě tehdy je sluneční svit nejintenzivnější. Je vysoce pravděpodobné, že během této doby nestihnete vyrobenou energii spotřebovat. Její přebytek ale můžete využít k ohřevu vody. Podrobněji v článku “Jak funguje fotovoltaika s ohřevem vody”. Díky tomuto řešení budete mít polovinu roku teplou vodu „zadarmo“. Abyste dosáhli maximálních úspor, využívejte u myčky nebo pračky funkci odloženého startu.

 

Akumulační baterie fotovoltaiky slibuje největší energetickou soběstačnost

Chcete-li mít jistotu, že budete chráněni před výpadky elektrické sítě, pak je pro vás tou správnou volbou fotovoltaika s bateriovým úložištěm. Hlavní přednost fotovoltaiky s akumulací do baterie spočívá v tom, že spotřebujete veškerou elektřinu, kterou si sami vyrobíte, bez přetoků do distribuční sítě. ČEZ Battery Box řídí systém podle predikce počasí. V ideálním případě technik uloží baterii do technické místnosti. Podmínkou je minimální vlhkost a prašnost a teplota prostředí nad 0 °C.

 

Tepelné čerpadlo s fotovoltaikou je nejkomplexnějším řešením

V létě budete soběstační díky solárním panelům, které přemění sluneční záření na elektrickou energii. Solární panely nasbírají nejvíce energie, pokud je modrá obloha a svítí slunce, ale zvládnou vyrábět elektřinu, i když je zataženo, jen se sníženým výkonem. Přes zimní měsíce se nabízí řešení v podobě tepelného čerpadla, které vyžaduje velmi nízké náklady na provoz. Cena začíná na 355 000 Kč.

 

 

Jak je to ve skutečnosti s energetickou soběstačností?

Pořídíte-li si na střechu vlastní fotovoltaickou elektrárnu, snížíte tak náklady spojené se spotřebou energií. To ale rozhodně není jediný důvod, proč je chytrým řešením pořídit si solární panely na střechu. Tím hlavním důvodem je fakt, že nebudete tolik závislí na energiích od dodavatele, takže vás už nebudou muset trápit současné velmi kolísavé ceny. Zbavíte se tak nejistoty, zda v příštím roce zvládnete uhradit nedoplatky za elektřinu. Navíc se pojistíte proti případnému výpadku elektrické energie. Systém akumulace do baterie dokáže při přerušení dodávky elektřiny zahájit funkci nouzového režimu a udržet v provozu spotřebiče v domácnosti.

 

Máte elektromobil? Pak se vám investice do fotovoltaiky vrátí ještě rychleji

Jestliže jste již investovali do auta poháněného elektřinou nebo jeho koupi teprve zvažujete, pak vězte, že fotovoltaiku na střeše oceníte o to víc. S elektromobilem totiž dává pořízení fotovoltaické elektrárny domů ještě větší smysl. Díky kombinaci fotovoltaiky a dobíjecí stanice vás provoz elektromobilu vyjde opravdu výhodně. Elektromobil navíc nemusí být pouze odběratelem vyrobené bezemisní elektřiny ze slunce, ale v chytré domácnosti může sloužit také jako robustní bateriové úložiště uchovávající přebytky z produkce FVE.

27. 4. 2022

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Na co lze získat dotace v roce 2023?

Na co lze získat dotace v roce 2023?

Rozhodli jste se pro pořízení fotovoltaické elektrárny nebo tepelného čerpadla? Rádi byste rekonstruovali svůj dům a lépe ho zateplili nebo chcete víc využívat dešťovou vodu? Na spoustu aktivit, které souvisejí s obnovitelnými zdroji a energetickou úsporou, můžete čerpat peníze z dotačních programů. Které to jsou pro rok 2023, vám řekneme v článku.

27. 3. 2023
Solární elektrárna s virtuální baterií. Vyplatí se?

Solární elektrárna s virtuální baterií. Vyplatí se?

Zajímá vás, zda se k fotovoltaice vyplatí virtuální baterie? Jak to vlastně celé funguje a skutečně se to finančně vyplatí?

20. 3. 2023
Detailní pohled na fotovoltaické články a panely. Víte, co máte na střeše?

Detailní pohled na fotovoltaické články a panely. Víte, co máte na střeše?

Máte doma fotovoltaickou elektrárnu a zajímá vás trochu podrobnější popis toho, z čeho se vlastně taková fotovoltaika skládá a jak vám doma vyrábí elektřinu ze slunce? Pojďme se na to podívat detailněji.

16. 9. 2022
5 opomíjených tipů, díky kterým využijete fotovoltaiku na maximum

5 opomíjených tipů, díky kterým využijete fotovoltaiku na maximum

Výroba vlastní elektřiny je skvělým krokem k nižší závislosti na dodavateli elektřiny a větší energetické soběstačnosti. Aby vám fotovoltaická elektrárna dobře sloužila a abyste využili její potenciál opravdu na maximum, je potřeba přenastavit si některé své zvyky nebo zavést nové.

16. 9. 2022
Jak se starat o solární panely, aby byl jejich výkon co největší?

Jak se starat o solární panely, aby byl jejich výkon co největší?

Výrobci solárních panelů uvádějí, že jsou téměř bezúdržbové. To je pravda, ale co dělat s prachem a pylem během jara nebo se sněhovou pokrývkou v zimě? Aby panely přijímaly dostatek slunečního záření a jejich výkon byl optimální, musíte povrch udržovat co nejčistší. Jak o ně správně pečovat?

13. 9. 2022

Nejčtenější články