Fotovoltaika

Na co lze získat dotace v roce 2023?

Cena fotovoltaiky a dotace

Zdroj: Freepik.com

Na úsporu energií dostanete finanční podporu z dotačních programů

V Evropě je patrný rostoucí trend využívání obnovitelných zdrojů energie a snižování závislosti na fosilních palivech. Do popředí se dostává snaha o co největší energetickou nezávislost spotřebitelů na distributorovi. Skvělým řešením je například instalace fotovoltaiky na střechu, díky níž si velkou část roku mohou domácnosti vyrábět elektrickou energii samy a tím snížit náklady na energii. Tepelné čerpadlo zase efektivně využije vzduch z okolí, který přemění na teplo, a tím opět pomůže snížit náklady na vytápění nebo ohřev vody. Pokud si pořídíte fotovoltaický systém nebo tepelné čerpadlo, můžete čerpat peníze na instalaci z různých dotačních programů. Podobně je podporována i elektromobilita nebo třeba co nejefektivnější využití dešťové vody apod.

 

  

Kdo za mě vyřídí dotaci nebo jak to můžu udělat sám?

Ať už jste fyzická soukromá osoba a chcete si pořídit fotovoltaiku na střechu svého rodinného domu, nebo jste firma, která plánuje fotovoltaické systémy za miliony korun, postup získání dotace je podobný. V některých případech za vás vyřídí žádost o dotaci firma, která vám projekt zrealizuje, případně si o dotaci můžete zažádat sami.

 

Tip! Rádi byste si pořídili fotovoltaiku nebo tepelné čerpadlo? Celý projekt vám v ČEZ uděláme na klíč od návrhu, administrativy, žádosti o dotace, financování až po instalaci.

 

O dotaci můžete zažádat i sami prostřednictvím specializovaných stránek. U konkrétního programu většinou najdete i návod, jak žádost podat. V případě soukromých osob je to program Nová zelená úsporám. Pokud zastupujete firmu, nejdříve si vyberte dotační program, který bude nejvhodnější pro vaše účely. Jednotlivé programy si můžete prohlédnout například na stránkách prehleddotaci.cz.

 

Dotace pro domácnosti z programu Nová zelená úsporám

Zateplení rodinného domu nebo řadového domku

Vlastníci rodinných domů mohou žádat o dotaci na zateplení obvodových stěn, střechy, stropu nebo podlahy. Můžete získat podporu až v 50% výši celkových výdajů, maximálně 650 000 Kč.

 

Výstavba úsporné novostavby

Rádi byste si postavili vlastní dům a chcete se vydat cestou úsporného bydlení, kde využijete obnovitelné zdroje? Z programu Nová zelená úsporám můžete získat až 500 000 Kč podle dosažených energetických parametrů budovy.

 

Dotace na tepelné čerpadlo a výměna starého kotle

Je určena pro všechny vlastníky rodinných domů nebo bytových jednotek, kteří chtějí vyměnit stávající zdroj vytápění za tepelné čerpadlo. Na tepelné čerpadlo pro vytápění i přípravu teplé vody lze získat až 100 000 Kč, na tepelné čerpadlo bez přípravy teplé vody až 80 000 Kč a na tepelné čerpadlo efektivně komunikující s fotovoltaikou až 140 000 Kč.

 

Dotace na fotovoltaické systémy

Na pořízení fotovoltaiky na střechu můžete čerpat dotaci až 200 000 Kč z programu Nová zelená úsporám.

 

Řízené větrání s rekuperací

Rekuperace představuje způsob, jak do interiéru dostat čerstvý vzduch a zároveň nepřijít o nastřádané teplo. Na centrální systém rekuperace můžete získat až 100 000 Kč, na decentralizovaný systém pak až 75 000 Kč.

 

Elektromobilita

Pořídili jste si elektrický automobil nebo hybrid a potřebujete ještě dobíjecí stanici? Z programu Nová zelená úsporám získáte podporu až 30 000 Kč na jeden dobíjecí bod. V rámci domácnosti lze získat maximálně 60 000 Kč na dva dobíjecí body. K tomu lze připočíst ještě 10 000 Kč za kombinační bonus, pokud si wallboxy instalujete zároveň s fotovoltaikou.

 

Stínicí technika

Na rolety nebo žaluzie je pro vás připraven finanční balíček s podporou až 50 000 Kč. Tato dotace vám pomůže s nákupem stínicí techniky, která sníží tepelnou zátěž celého domu.

 

Dotace lze čerpat i na další věci, jako jsou nádrže na dešťovou vodu, příprava teplé vody včetně solárního systému a další. Seznam všech dotací naleznete přímo na stránkách programu Nová zelená úsporám.

 

Banky vám poskytnou úvěr s nižším úrokem

Jakmile se rozhodnete pro pořízení některé technologie nebo opatření, které vám pomohou do budoucna snížit spotřebu energií a udělají váš domov o něco zelenější, nemusíte se spoléhat pouze na dotační programy. Některé banky poskytují speciální úvěrové nabídky například na pořízení fotovoltaiky, tepelného čerpadla nebo třeba na zateplení domu.

 

Tip! Chcete opravdu výhodné financování technologií? Vše vyřídíte rychle a snadno online a bez poplatků za vyřízení úvěru či jeho předčasné splacení.

 

Dotace pro firmy

Podnikatelé a firmy mohou čerpat finanční prostředky z jiných balíčků než fyzické osoby. Podívejte se na stránku prehleddotaci.cz nebo dotacnipruvodce.cz, kde si pohodlně vyfiltrujete možnosti podle velikosti své firmy a oblasti, do které chcete investovat peníze.

 

Které dotační programy by vás mohly zajímat?

ENERG

Na svůj projekt můžete získat až 100 milionů Kč. Jedná se o podporu všech pražských podniků, které plánují stavební úpravy (zateplení, výměnu oken atd.) či výměnu technologií za energeticky úspornější řešení, jako jsou fotovoltaické elektrárny, tepelná čerpadla, zelené střechy atd.

 

Úspory energie

Dotaci můžete čerpat na realizaci úsporných opatření a je určena pro podniky všech velikostí. Na svůj projekt získáte až 200 milionů korun.

 

Nové obnovitelné zdroje v energetice – RES+

Program je určen držitelům licencí pro podnikání v energetických odvětvích. Dotaci využijete v případě, že a instalujete zařízení pro obnovitelné zdroje energie, jako je fotovoltaická elektrárna s výkonem do 1 MWp i nad 1 MWp. Na projekt získáte až 370 milionů.

 

Dotace pro seniory

Jestliže se řadíte k nízkopříjmovým domácnostem a pobíráte starobní důchod, invalidní důchod 3. stupně nebo příspěvek na bydlení, můžete si podat žádost o dotaci z programu Nová zelená úsporám Light. Z dotačního balíčku pak můžete dostat finanční pomoc v rozmezí od 6 000 do 150 000 Kč.

27. 3. 2023

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Solární elektrárna s virtuální baterií. Vyplatí se?

Solární elektrárna s virtuální baterií. Vyplatí se?

Zajímá vás, zda se k fotovoltaice vyplatí virtuální baterie? Jak to vlastně celé funguje a skutečně se to finančně vyplatí?

20. 3. 2023
Detailní pohled na fotovoltaické články a panely. Víte, co máte na střeše?

Detailní pohled na fotovoltaické články a panely. Víte, co máte na střeše?

Máte doma fotovoltaickou elektrárnu a zajímá vás trochu podrobnější popis toho, z čeho se vlastně taková fotovoltaika skládá a jak vám doma vyrábí elektřinu ze slunce? Pojďme se na to podívat detailněji.

16. 9. 2022
5 opomíjených tipů, díky kterým využijete fotovoltaiku na maximum

5 opomíjených tipů, díky kterým využijete fotovoltaiku na maximum

Výroba vlastní elektřiny je skvělým krokem k nižší závislosti na dodavateli elektřiny a větší energetické soběstačnosti. Aby vám fotovoltaická elektrárna dobře sloužila a abyste využili její potenciál opravdu na maximum, je potřeba přenastavit si některé své zvyky nebo zavést nové.

16. 9. 2022
Jak se starat o solární panely, aby byl jejich výkon co největší?

Jak se starat o solární panely, aby byl jejich výkon co největší?

Výrobci solárních panelů uvádějí, že jsou téměř bezúdržbové. To je pravda, ale co dělat s prachem a pylem během jara nebo se sněhovou pokrývkou v zimě? Aby panely přijímaly dostatek slunečního záření a jejich výkon byl optimální, musíte povrch udržovat co nejčistší. Jak o ně správně pečovat?

13. 9. 2022
Na jakém principu vyrábí fotovoltaika energii ze slunce?

Na jakém principu vyrábí fotovoltaika energii ze slunce?

Fotovoltaiku má na střeše stále více domácností. Patříte mezi ně? Pak vás nejspíš zajímá, jak vlastně fotovoltaika elektřinu vyrábí a jak fungují přetoky do distribuční sítě nebo akumulace do baterie.

11. 9. 2022

Nejčtenější články