Fotovoltaika

Jak funguje fotovoltaika s ohřevem vody?


Zdroj: Jeremy Bezanger, Unsplash

Největší množství energie v roce 2018 spotřebovaly české domácnosti na vytápění (64 %) a ohřev vody (15 %). Vyplývá to z údajů statistického úřadu Eurostat, která výsledky šetření zveřejnila počátkem letošního roku.

Rostoucí ceny elektrické energie však přiměly mnoho vlastníků rodinných domů k zamyšlení, jak výdaje na elektřinu, potažmo ohřev vody snížit. Jednu z možností představuje instalace solárních panelů, pomocí nichž si zajistíte přísun horké vody vlastními silami.

TIP: Nechcete za elektřinu, vodu nebo plyn platit více, než musíte? Vyzkoušejte 8 prověřených tipů, jak na úsporu energií v domácnosti.

Co je to fotovoltaika s ohřevem vody?

Fotovoltaika s ohřevem vody je technicky nenáročná sestava s jednoduchou regulací. Jak přesně funguje? Nejprve musíte na střechu svého domu nainstalovat fotovoltaické panely, které vyrábějí elektřinu. Ty je nutné solárními kabely propojit s fotovoltaickým střídačem. Následně se vyvede výkon fotovoltaiky do elektrických okruhů v domě. Chod spotřebičů tedy bude zajištěn z elektřiny vyrobené solárními panely a tu část energie, kterou nevyužijete v domácnosti, nasměrujete za pomoci regulátoru do topného tělesa v bojleru k ohřevu vody.

Bez čeho se při solárním ohřevu vody neobejdete?

Fotovoltaické panely – moduly nainstalujete na střechu domu.

Solární kabely – pár vodičů slouží k propojení střešních panelů se střídačem.

Fotovoltaický střídač – přeměňuje stejnosměrný proud vyrobený ve fotovoltaických panelech na střídavý a distribuuje jej do všech elektrických okruhů v domě v případě třífázového řešení.

Regulátor – většinou se jedná o wattrouter nebo obdobné zařízení, jehož účelem je maximalizovat využití vyrobené elektřiny z fotovoltaické elektrárny.

Bojler – zásobník, z něhož čerpáte ohřátou vodu při sprchování a dalších činnostech. Přivedená elektřina se v topné spirále mění na teplo, které vodu v bojleru ohřívá.

Víc než ekologická elektřina: 5 předností solárního ohřevu vody

Ohřívání užitkové vody pomocí střešní fotovoltaiky přináším vlastníkům několik výhod. Seznamte se s těmi nejdůležitějšími.

  1. Minimální stavební zásahy do budovy. Bydlíte v novém či zrekonstruovaném domě již nějaký čas a instalaci solárních panelů teprve zvažujete? Žádný problém. Fotovoltaický systém je možné pořídit i dodatečně. Kabely pro přívod elektřiny ke spotřebiči jednoduše uschováte do prostupů nebo stoupaček, tudíž žádným způsobem nenaruší výsledný estetický dojem z vaší nemovitosti.
  2. Přehřívání vás trápit nemusí – doma ani na cestách. Na rozdíl od fototermálních panelů, které je nutné neustále ochlazovat okruhem nemrznoucí směsi, u moderní fotovoltaiky k přehřívání nedochází. Jakmile se voda v bojleru nahřeje na odpovídající definovanou teplotu, regulátor přestane posílat elektřinu do topného tělesa na základě informace z termostatu.
  3. Oblačnost není překážkou. Fotovoltaický systém nepotřebuje ke svému provozu přímé sluneční paprsky. Solární panely vyprodukují určité množství energie i v případě, že je obloha zatažená, z prostého denního světla.
  4. Minimální náklady na údržbu. Vzhledem k jednoduchosti zařízení nevyžaduje fotovoltaika žádnou náročnější údržbu – jak bylo zmíněno výše, na rozdíl od tradičních fototermálních panelů, které se ve větší míře používaly pro ohřev vody v minulosti, je nemusíte chladit okruhem nemrznoucí směsi, abyste zabránili přehřívání.
  5. Úspora finančních prostředků. Chcete-li si pořídit fotovoltaický ohřev vody, nemusíte výstavbu zařízení financovat jen ze svých prostředků. Využijte program Nová zelená úsporám – pokud se svou žádostí uspějete, můžete získat dotační příspěvek až 205 000 Kč v závislosti na instalovaném fotovoltaickém systému.

TIP: Zvažujete nákup fotovoltaických panelů pro svůj dům? Přečtěte si, co o jejich výhodách říkají další vlastníci.

Kdy se vám počáteční investice do fotovoltaického ohřevu vrátí?

O tom, za jak dlouho se vám vynaložené finanční prostředky vrátí, rozhoduje několik faktorů:

  • spotřeba vody v domácnosti,
  • cena elektrické energie,
  • výkonnost a orientace instalovaných solárních panelů,
  • velikost bojleru.

Solární ohřev vody se nejvíce vyplatí domácnostem, které mají velkou spotřebu vody a dostatečně velký bojler – v optimálních podmínkách je možné počítat s návratností od 5 let.

Za běžných podmínek, kdy nedochází ke 100% využití vyrobené energie, se investice vrátí přibližně do 10 let. Zohledníte-li však rostoucí ceny elektřiny a klesající ceny fotovoltaických panelů (např. pro letošek se odhaduje pokles ceny FV panelů o dalších 15 %), lze předpokládat, že se tato doba bude postupně zkracovat a vložené finance se vám vrátí dříve.

Chcete být soběstační a vyrábět si vlastní elektřinu z obnovitelných zdrojů? Vyberte si řešení na míru svému domu.

5. 11. 2021

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Na co lze získat dotace v roce 2023?

Na co lze získat dotace v roce 2023?

Rozhodli jste se pro pořízení fotovoltaické elektrárny nebo tepelného čerpadla? Rádi byste rekonstruovali svůj dům a lépe ho zateplili nebo chcete víc využívat dešťovou vodu? Na spoustu aktivit, které souvisejí s obnovitelnými zdroji a energetickou úsporou, můžete čerpat peníze z dotačních programů. Které to jsou pro rok 2023, vám řekneme v článku.

27. 3. 2023
Solární elektrárna s virtuální baterií. Vyplatí se?

Solární elektrárna s virtuální baterií. Vyplatí se?

Zajímá vás, zda se k fotovoltaice vyplatí virtuální baterie? Jak to vlastně celé funguje a skutečně se to finančně vyplatí?

20. 3. 2023
Detailní pohled na fotovoltaické články a panely. Víte, co máte na střeše?

Detailní pohled na fotovoltaické články a panely. Víte, co máte na střeše?

Máte doma fotovoltaickou elektrárnu a zajímá vás trochu podrobnější popis toho, z čeho se vlastně taková fotovoltaika skládá a jak vám doma vyrábí elektřinu ze slunce? Pojďme se na to podívat detailněji.

16. 9. 2022
5 opomíjených tipů, díky kterým využijete fotovoltaiku na maximum

5 opomíjených tipů, díky kterým využijete fotovoltaiku na maximum

Výroba vlastní elektřiny je skvělým krokem k nižší závislosti na dodavateli elektřiny a větší energetické soběstačnosti. Aby vám fotovoltaická elektrárna dobře sloužila a abyste využili její potenciál opravdu na maximum, je potřeba přenastavit si některé své zvyky nebo zavést nové.

16. 9. 2022
Jak se starat o solární panely, aby byl jejich výkon co největší?

Jak se starat o solární panely, aby byl jejich výkon co největší?

Výrobci solárních panelů uvádějí, že jsou téměř bezúdržbové. To je pravda, ale co dělat s prachem a pylem během jara nebo se sněhovou pokrývkou v zimě? Aby panely přijímaly dostatek slunečního záření a jejich výkon byl optimální, musíte povrch udržovat co nejčistší. Jak o ně správně pečovat?

13. 9. 2022

Nejčtenější články